Ειδησεογραφικό site

Αύξηση του ELA κατά 2,3 δισ. αποφάσισε η ΕΚΤ – Σημαντική ανάσα για το τραπεζικό σύστημα

33

Σημαντική αύξηση του ELA αποφάσισε, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ ανέβασε το όριο στα 83 δισ. ευρώ ή 2,3 δισ. ευρώ υψηλότερα.

Με τα νέα δεδομένα, το μαξιλάρι ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο της επανεξέτασης των όρων χορήγησης έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες επισήμανε με συνέντευξή του ο κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Άρντο Χάνσον, για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Μιλώντας στη Wall Street Journal ο κ. Χάνσον, είπε πως εάν επιδεινωθεί η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και του ελληνικού χρέους, τότε η Φρανκφούρτη θα πρέπει να ελέγξει ξανά τον ELA προς την Αθήνα με βάση τους κανόνες.

«Εξαρτάται από δύο παράγοντες: Η βοήθεια δίνεται σε φερέγγυες τράπεζες με επαρκή ενέχυρα. Εξετάζουμε τα θέματα της φερεγγυότητας των τραπεζών και της ποιότητας των ενεχύρων κάθε εβδομάδα και, εάν αυτά είναι εντάξει, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε βάση να ληφθεί διαφορετική απόφαση. Αλλά αν τα πράγματα αλλάξουν, εάν η ποιότητα των ενεχύρων ή η (προοπτική) βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλάξει, τότε αυτά τα λαμβάνεις υπόψη και επαναξιολογείς», είπε χαρακτηριστικά.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.