Ειδησεογραφικό site

Αυτή είναι η νέα πρόταση της Ελλάδος στους θεσμούς – Προβλέπει 12% ΦΠΑ και αυξημένο πλεόνασμα – Πόσα χρήματα θα πάρει η κυβέρνηση από την πρόταση που κατέθεσε

39

«Μέτρο-μέτρο» καλύπτουν τώρα το χάσμα που τους χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στο κείμενο της νέας πρότασης που έστειλε στους θεσμούς η ελληνική πλευρά ανεβάζει και άλλο τους συντελεστές ΦΠΑ, ενώ δεσμεύεται και για μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στη διετία 2015-2016.

«Κλειδί» για τυχόν συμφωνία θα αποτελέσει πάντως το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν δέχεται (όπως της είχε προταθεί παρασκηνιακά) υποσχετική για συζήτηση του θέματος στο μέλλον (π.χ από Σεπτέμβριο) αλλά δέσμευση των δανειστών «πώς και πότε θα κλείσει το θέμα». Επί του παρόντος πάντως, οι δανειστές δεν έχουν φέρει επισήμως στο τραπέζι σχέδιο για το ελληνικό χρέος.

Γράφουν και …ξεγράφουν

Σύμφωνα με πληροφορίες:

1ον) Για τον ΦΠΑ:

– Στο γραπτό κείμενο προς τους θεσμούς η κυβέρνηση δέχεται αύξηση του μειωμένου συντελεστή 12% , από 11%, για να ξεπεράσουν τα αναμενόμενα έσοδα το 1 δισ. ευρώ (έναντι 900 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά)

– Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει προτείνει αύξηση και του υπερμειωμένου συντελεστή, από το 6% στο 6,5%, σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση που είχε σταλεί στους Θεσμούς.

– Στο κείμενο που εστάλη χθες δεν είναι καταγεγραμμένη η πρόταση για ακύρωση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την οποία όμως εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Με αυτά τα δεδομένα η νέα κυβερνητική πρόταση για τον ΦΠΑ θα προβλέπει:
· ΦΠΑ 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου

· ΦΠΑ 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια

· ΦΠΑ 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

2ον) Για τα πρωτογενή πλεονάσματα:

Στο κείμενο προβλέπεται δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,75% του ΑΕΠ εφέτος και 1,50% για το 2016. Η αρχική ελληνική πρόταση προέβλεπε 0,6% φέτος και 1% το 2016, έναντι 1% φέτος και 2% το 2016 που ζητούσαν οι θεσμοί.

Πέραν των γραπτών δεσμεύσεων πάντως, στην πορεία της διαπραγμάτευσης φαίνεται πως η «μπίλια θα κάτσει» γύρω στο 0,8-0,9% για φέτος και περίπου 1,6-1,8% του ΑΕΠ για το 2016.

Δείτε πόσα χρήματα εκτιμά ότι θα πάρει η κυβέρνηση από την πρόταση που κατέθεσε

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από το σχέδιο για τον ΦΠΑ θα μπορούσε να συγκεντρώσει 360 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,36 δισ. το 2016.

Από τη ρύθμιση των 100 δόσεων η Αθήνα εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο μπορούν να συγκεντρωθούν 500 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι δανειστές βλέπουν λιγότερα έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση των 100 δόσεων και τα έσοδα που αυτή θα φέρει, είναι ζωτικής σημασίας για τη διαπραγμάτευση, αφού οι δανειστές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν από την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή μείωση των επικουρικών συντάξεων αν πειστούν ότι θα επιτευχθούν αυτά τα έσοδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.