Ειδησεογραφικό site

Απόκριες στην Αθήνα: Μασκαρευτείτε γιατί χανόμαστε!

147

Της Μαρίας Καστρινάκη

Οι Απόκριες είναι ένα καθαρά ελληνικό έθιμο που έχει τις ρίζες του από την αρχαιότητα. Σχετιζόταν με την λατρεία του Θεού Διονύσου, προστάτη του κρασιού και των εορτασμών και συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Χοροί, γλέντια, μεταμφιέσεις, παρελάσεις, καρνάβαλοι θα κατακλύσουν κάθε γωνιά της χώρας.

Ο Δήμος Αθηναίων δεν θα μπορούσε να μείνει μακριά από αυτή τη γιορτινή και ανάλαφρη διάθεση και διοργανώνει και φέτος σωρεία εκδηλώσεων σε κάθε γωνιά της πόλης, για μικρά και… μεγάλα παιδιά! Πλάκα, Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Θησείο, Κουκάκι, Κυψέλη, Άγιος Παύλος, Λόφος Φιλοπάππου και πάλι από την αρχή. Όλη η πόλη γίνεται ένα πολύχρωμο πάζλ, που στόχο έχει, να διασκεδάσει όλους όσους παρευρεθούν εκεί.

Το «Καρφί» συγκέντρωσε τις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων που τιμούν το καρναβάλι, καθώς και επιλεγμένα πάρτι που θα δώσουν τον ρυθμό της Αποκριάς, για να διαλέξετε πού θα χορέψετε latin, πού θα φορέσετε την καινούρια σας στολή, πού θα πετάξετε χαρταετό. Καλό μας ξεφάντωμα!

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
11.00 – 13.00 Μουσείο Δωδεκανησιακό Σπίτι: Ξενάγηση στο «Δωδεκανησιακό Σπίτι» και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «κατασκευή αποκριάτικης μάσκας»
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210/5151541

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»:
12.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια με θέμα: «Αποκριάτικο Γαϊτανάκι» από τις μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου.
13.00 Παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι σε συνεργασία με το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» και το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID UNESCO, Τμήμα Αθηνών.

12.00 Πλατεία Πλυτά: Συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με σμυρναίικο, δημοτικό και νησιώτικο τραγούδι από το Σπύρο Πολυκανδριώτη και την 4μελή ορχήστρα του.

13.00 Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Athens Big Band presents The Latin Fiesta.

21.00 Πλακιώτικη αποκριά – Παρέλαση καρναβαλιστών με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια στο ιστορικό κέντρο της πόλης από τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Μορφές Έκφρασης».

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Λόφος Φιλοπάππου: Παραδοσιακά κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα (χαλβάς – λαγάνα – ελιές), σε ένα κεφάτο πρόγραμμα με χορό, μουσική και τραγούδι.
11.00 Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται τους Αθηναίους στην είσοδο του Φιλοπάππου
11.30 Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί συναυλία με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια με τους Νάντια Καραγιάννη, Νίκο Καραγιάννη, Μανώλη Σκουλά, Δώρα Λουϊζου. Στο κλαρίνο ο Κων/νος Δήμου.

11.00 Πάρκο ΚΑΠΑΨ: Κούλουμα με παραδοσιακή μουσική σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων

Τα σχόλια είναι κλειστά.