Ειδησεογραφικό site

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για τα «κόκκινα δάνεια»

54

Αποχώρησε η αξιωματική αντιπολίτευση από τη συζήτηση νομοσχέδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο έχει κατατεθεί η τροπολογία για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, καταγγέλλοντας «προκλητικές μεθοδεύσεις, έλλειμμα δημοκρατίας και περιορισμό των νομοθετικών διαδικασιών, μέσω εργαλειοποίησης του Κοινοβουλίου».

Απο την άλλη πλευρά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν πως η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικά και όχι διαδικαστικά κίνητρα και πρόσθεσαν πως δεν τιμά την αξιωματική αντιπολίτευση η αποχώρηση από τη συζήτηση μιας τροπολογίας, που την περιμένει με αγωνία το σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πιο αναλυτικά, κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εξήγησε πως «κατατέθηκε εσπευσμένα και με επείγουσες διαδικασίες νομοσχέδιο 60 άρθρων για την ενσωμάτωση τριών οδηγιών της ΕΕ, που εκκρεμούσαν από το 2008».

«Το μόνο επείγον, λοιπόν, που συνέτρεξε, ήταν η ολοκλήρωση της θητείας του κ. Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης» σημείωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου, για να συνεχίσει: «Επισπεύστηκαν οι διαδικασίες, για να εμφανιστεί μετα βαΐων και κλάδων ο Δένδιας και να ανακοινώσει ότι κατέθεσε τροπολογία για τα δάνεια επιχειρήσεων, αν και δεν τα είχε καταθέσει στη Βουλή, μόνο και μόνο για να κάνει την πολιτική του διαφήμιση».

Πρότεινε, δε, να προγραμματιστεί ειδική κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, για να συζητηθεί διεξοδικά και επισήμανε: «Εάν στοιχειωδώς αναγνωρίζετε ότι η Δημοκρατία δεν λειτουργεί μόνο με την κυβερνητική πλειοψηφία και σέβεστε τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής, οφείλετε να το κάνετε».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Βιρβιδάκης, επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής και εξήγησε ότι η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η απόφαση του προέδρου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με την κυρία Κωνσταντοπούλου να καταγγέλλει «κυβερνητικές μεθοδεύσεις» και τον κ. Βιρβιδάκη όρθιο να την ανακαλεί στην τάξη.

«Για ποιο πράγμα με ανακαλείτε στην τάξη, που σηκωθήκατε και όρθιος…» του ανταπάντησε η βουλευτής και συνέχισε: «Περιφρονείτε την επιτροπή. Ο υπουργός συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος απολυταρχικού καθεστώτος. Δεν κλείνει το θέμα. Αποχωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, είστε υπεύθυνοι για τον ευτελισμό του Κοινοβουλίου».

Ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, επέστρεψε τις καταγγελίες, λέγοντας: «Εσείς τον έχετε κάνει τον ευτελισμό, που έχετε βάλει τους βουλευτές σας στη γραμμή. Τους έχουν γραμμή και ψηφίζουν. Δεν υπάρχει ούτε ένα νομοσχέδιο, όπου έστω και σε μια παράγραφο να έχει διαφοροποιηθεί ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παναγιώτης Ρήγας υποστήριξε πως «δεν είναι συμπεριφορά κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκαταλείπει τη θέση, το ρόλο και τις υποχρεώσεις της, για μια δήθεν διαδικαστική διαφωνία. Την τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια την περιμένει όλη η χώρα και η αγορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αποχωρήσει σε άλλες περιπτώσεις και σε ζητήματα επιβάρυνσης των πολιτών. Στη συγκεκριμένη τροπολογία αποχωρούν και αυτό δεν τιμά την αξιωματική αντιπολίτευση και δεν έχει δικαιολογία η στάση τους».

Από τη ΝΔ, ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορεί ότι δεν δίνεται ο κατάλληλος χρόνος για να συζητηθεί ένα κρίσιμο νομοσχέδιο, όμως στην προηγούμενη συνεδρίαση το λόγο δεν έλαβε κανένας βουλευτής του, πλην της εισηγήτριας. Εκτός αυτού, πώς είναι δυνατόν από τη μια να λένε ότι η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και από την άλλη να κατηγορούν τον κ. Δένδια για απόπειρα αυτοδιαφήμισης, όταν αποφάσισε να την καταθέσει στην Επιτροπή μας;».

Τα σχόλια είναι κλειστά.