Ειδησεογραφικό site

Ανοιχτοί λογαριασμοί 23 Μαΐου 2015

64

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Η υπόθεση των ΕΛΤΑ, μου θυμίζει κάτι από Τιραμόλα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά όλο αυτό το σενάριο που γράφεται και ξαναγράφεται για το μέλλον των Ελληνικών Ταχυδρομείων, μου έχει φέρει μια κούραση. Τώρα, λέει, θα συσταθεί μια ομάδα έργου που θα σχεδιάσει το αύριο των ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ομάδα έργου «θα συντάξει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των ΕΛΤΑ με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητάς τους». Προστίθεται, δε, ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας εκπόνησης του σχεδίου ανάπτυξης, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους. Εμένα τώρα μου προκάλεσε εντύπωση το άλλο. Ότι στον σχεδιασμό για το μέλλον των ΕΛΤΑ δεν συμμετέχει ο βασικός τους μέτοχος, που θεωρητικά είναι ο πλέον καταρτισμένος για να διερευνά τέτοιου είδους ζητήματα, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Που κατέχει το 90% των μετοχών τους. Υπάρχει καπνός. Άρα σε λίγο θα δούμε και τη φωτιά;

Ρουά ματ

Το πόσο μου αρέσει το σκάκι δεν λέγεται! Σου ακονίζει ρε παιδί μου το μυαλό, ιδίως αν ο αντίπαλός σου είναι μάνα στις κινήσεις στρατηγικής. Μια τέτοια κίνηση ρουά ματ ετοιμάζει η πολυεθνική Friesland Campina, που ως γνωστόν δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτή λοιπόν τη μαντάμ, που την ξέραμε μέχρι πρότινος από το εβαπορέ Νουνού και από το προϊόν υψηλής παστερίωσης (άνω των 40 ημερών) Νουνού Family, ετοιμάζεται να λανσάρει και γάλα λίγων ημερών, πυροδοτώντας το ήδη οξύ κλίμα στον κλάδο. Απόφαση όχι στο πόδι βέβαια, αφού βασίστηκε στην εντονότερη σήμερα στροφή του καταναλωτή σε γάλατα μικρής χρονικής διάρκειας. Ήδη η πολυεθνική έχει ενημερώσει τις λιανεμπορικές αλυσίδες ότι το νέο λανσάρισμα επίκειται το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα. Θα αφορά δε δύο κωδικούς και η τιμή του λίτρου θα είναι μεταξύ 1,30 με 1,40 ευρώ. Σωστή κίνηση: είδε την τάση των καταναλωτών, ξέρει και τα προβλήματα -πάσης φύσεως- των Ελλήνων ανταγωνιστών και είπε να κάνει κίνηση με σημαία το Νουνού. Τώρα απλά περιμένουμε την απάντηση… των άλλων!

Μόνο δουλειά

Ο άξιος άνθρωπος δεν ξέρει ούτε από κρίσεις ούτε από τυφώνες ούτε από πλημμύρες και ο κ. Μυτιληναίος επιβεβαιώνει κάθε τόσο στις Ερινύες των κακών μελλούμενων ότι μόνο σύγχυση και θυμό προκαλούν. Τι έκανε ο άνθρωπος; Απλά τετραπλασίασε τα καθαρά του κέρδη, τα οποία έφθασαν στα 64,9 εκατ. ευρώ το 2014, από 15,9 εκατ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Και πώς το κατάφερε αυτό; Κοιτώντας τη δουλειά του!

Τις πταίει;

Αυτό που μου αρέσει στην Ελλάδα είναι ότι δεν χάνουμε τις συνήθειές μας, τη βόλεψή μας. Δεν πέρασε παρά μόνο ένα δίμηνο από τότε που ο ΕΟΦ αποφάσισε να άρει την απαγόρευση που είχε εφαρμόσει στις εξαγωγές φαρμάκων κι εμφανίστηκαν οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά. Κάποιοι προσδιορίζουν τις ελλείψεις σε περίπου 100 σκευάσματα, ενώ άλλοι ανεβάζουν τον πήχη σε μεγαλύτερο αριθμό. Το φταίξιμο, λένε, το έχουν οι φαρμακαποθήκες που αγοράζουν φάρμακα από φαρμακεία τα οποία τα κρατούν στο χέρι, λόγω των οφειλών που έχουν τα τελευταία σε αυτές και στη συνέχεια τα εξάγουν σε χώρες που είτε τα ίδια φάρμακα πωλούνται σε τριπλάσιες τιμές -όπως στην Κύπρο- είτε σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Και αναρωτιέμαι εγώ με τα λίγα που ξέρω: είναι οι μόνοι φταίχτες; Δεν έχει βάλει το χεράκι της για αυτήν την κατάσταση και η τακτική των τριγωνικών πωλήσεων -που ως γνωστόν κάνουν πολυεθνικές- ή το ηλεκτρονικό εμπόριο που δίνει και παίρνει στα φαρμακεία; Ε, εσείς οι αρμόδιοι, θα κάνετε τίποτα για τις ελλείψεις που είναι ΕΔΩ!

Υψηλές απαιτήσεις

Χαζαμάρες, όπως λέει και η φίλη μου από την Καρδίτσα, δεν μπορώ να ακούω! Ούτε και εγώ. Η έλλειψη, λέει, ταλέντων είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ένα τρίτο των εργοδοτών παγκοσμίως, οι οποίοι, σύμφωνα με έρευνα εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν τον κατάλληλο υπάλληλο για κάθε θέση. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 38% των εργοδοτών -το υψηλότερο ποσοστό από το 2007- δεν μπορεί να βρει τον εργαζόμενο με το ταλέντο που αναζητά. Οι θέσεις που είναι πιο δύσκολο να καλυφθούν είναι οι αντιπρόσωποι πωλήσεων και οι εργαζόμενοι με συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως οι σεφ, οι μηχανικοί και οι ηλεκτρολόγοι. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το ποσοστό των εργοδοτών που δήλωσε ότι δυσκολεύεται να βρει τον κατάλληλο εργαζόμενο ανέρχεται στο 59%. Οι συνηθέστεροι λόγοι που επικαλούνται οι εργοδότες είναι ο χαμηλός αριθμός των υποψηφίων (35% των συμμετεχόντων), η έλλειψη τεχνικής επάρκειας (34% των συμμετεχόντων) και η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας, που επηρεάζει το 22% των εργοδοτών. Μωρέ τι μας λέτε; Ψάξατε καλά και δεν βρήκατε τίποτα; Τόσο υψηλά είναι τα standards σας και οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν σας τα καλύπτουν; Και πώς τα κάλυπταν τότε την εποχή των παχιών αγελάδων; Μήπως τελικά ψάχνετε αποδιοπομπαίους τράγους των λαθών σας ή της τσιγκουνιάς σας; Λέω, μήπως!

Δυναμική ανάπτυξη

Καλά που υπάρχουν και αυτές οι επιχειρήσεις και κρατούν ψηλά την Ελλάδα στο εξωτερικό. Και μία από αυτές τις επιχειρήσεις είναι το Costa Navarino, που δεν έχει τίποτα -το αντίθετο μάλιστα- να ζηλέψει από τα πολυτελή τουριστικά θέρετρα του εξωτερικού. Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία εγκριθείσα τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, οι νέες επενδύσεις -240 εκατ. ευρώ παρακαλώ- θα αφορούν την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού καταλύματος που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων, δυναμικότητας 300 κλινών, στην περιοχή Navarino Bay, καθώς και την ανέγερση επιπλωμένων κατοικιών δυναμικότητας 900 κλινών. Επίσης, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών και διάφορα συμπληρωματικά οικήματα και κτίρια για την εξυπηρέτηση των κύριων υποδομών. Με κάτι τέτοιες επενδύσεις κατάφερε να μπει η Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των επισκεπτών στην περιοχή. Σου λέει, τρέχουν και δεν φτάνουν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας να εξυπηρετούν τουρίστες, το οποίο μάλιστα αναδείχθηκε και ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στην Ευρώπη, καθώς οι διεθνείς αφίξεις το 2014 παρουσίασαν αύξηση 91,22% σε σχέση με το 2013. Εύγε και πάλι εύγε!

Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα!

Τι κοινό μπορεί να έχουν µια ελληνική βιομηχανία σωληνουργίας, µια ερευνητική οµάδα από το Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο και µια spin-off επιχείρηση που «γεννήθηκε» στο Πανεπιστήµιο Πατρών; Αποτελούν χειροπιαστά παραδείγµατα µιας «άλλης Ελλάδας», που κόντρα σε κάθε λογής αντιξοότητες διεκδικεί µε αξιώσεις να µπει στον παγκόσµιο χάρτη καινοτοµίας. Ετσι, η Σωληνουργεία Κορίνθου κατασκευάζει πρωτοποριακούς σωλήνες χάλυβα για τη µεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ οι επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο Αθηνών δηµιουργούν ένα απλό τεστ που µετράει, σε οποιαδήποτε ποσότητα ελαιολάδου, την περιεκτικότητά της σε φαινόλες, τις χηµικές ουσίες που έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισµό. Από την άλλη µεριά, η Eldrug αναπτύσσει µια θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, προσαρµοσµένη στον οργανισµό κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Αυτές είναι µερικές από τις 20 οι οποίες προκρίθηκαν στη Β΄ φάση του 3ου διαγωνισµού «Η Ελλάδα Καινοτοµεί!» Ο διαγωνισµός πραγµατοποιείται για τρίτη φορά από τη Eurobank και τον ΣΕΒ, έχοντας πλέον γίνει θεσµός που αναδεικνύει αυτή την «άλλη Ελλάδα», η οποία µπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης για τη βιώσιµη ανάπτυξη της οικονοµίας και της κοινωνίας. Και όπως πολύ σωστά είπε ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Νίκος Καραµούζης «η ελληνική κοινωνία και οικονοµία έχουν σηµαντικό απόθεµα επιστηµονικού, τεχνολογικού και επιχειρηµατικού δυναµικού». Αυτά γιατί κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν ικανά στελέχη στην αγορά!

Τα σχόλια είναι κλειστά.