Ειδησεογραφικό site

Ανοιχτοί λογαριασμοί 16 Μαΐου 2015

37

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Περσινά ξινά σταφύλια η επιθυμία της κυβέρνησης να υπάρξει μια «σωστή διαφοροποίηση» μεταξύ της καναδικής φέτας, η οποία παράγεται από γάλα αγελάδων που εκτρέφονται σε αγροκτήματα, και της ελληνικής φέτας, η οποία εδώ και αιώνες παράγεται από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα. Και είναι περσινά γιατί η συμφωνία έγινε! Αντί λοιπόν να αναμοχλεύονται τελειωμένες καταστάσεις, δεν οχυρώνει η ελληνική κυβέρνηση το εθνικό προϊόν στην Αμερική και στην Αυστραλία, αλλά και –γιατί όχι;– εδώ στα πάτρια εδάφη; Γιατί, αν αληθεύει το ράδιο αρβύλα ότι έρχεται πρόβειο γάλα από τη Σαρδηνία και χρησιμοποιείται στην παρασκευή της ελληνικής φέτας, τότε μιλάμε για καταστροφή του DNA του Εθνικού Προϊόντος. Άντε λοιπόν, ξεκουνηθείτε εσείς οι αρμόδιοι που είστε και οι κατέχοντες του αχλαδιού και του μαχαιριού, γιατί σε λίγο, έτσι όπως πάμε, δεν θα μιλάμε για εθνικά προϊόντα.

Κόντρα στην κρίση

Όποιος ψάχνει βρίσκει ή ακόμη καλύτερα όποιος θέλει βρίσκει. Και ο Παπουτσάνης μηχανεύεται συνεχώς τρόπους να αντισταθεί στην κρίση, που άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους κατεβάζει! Μετά το deal με τη Sysco Guest Supply, που τυγχάνει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς ξενοδοχειακών καλλυντικών διεθνώς, η Παπουτσάνης θα ξεκινήσει από τον προσεχή Ιούνιο την τροφοδοσία διεθνούς αλυσίδας ξενοδοχείων πέντε αστέρων σε όλη την Ευρώπη. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αποκλειστική παραγωγή από την Παπουτσάνης όλων των ξενοδοχειακών προϊόντων ατομικής περιποίησης, τα οποία παρέχονται στους ενοίκους των δωματίων, σε όλα τα ξενοδοχεία του ομίλου στην Ευρώπη. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, θα δίνει στη διεθνή αλυσίδα ξενοδοχείων 20 εκατ. τεμάχια ετησίως και θα προσθέτει έτσι στον τζίρο της περί το 1,7 εκατ. ευρώ. Και επειδή, αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας, θα πέσει και θα μας πλακώσει, η Παπουτσάνης σκέφτηκε να ξεκινήσει την παραγωγή και την προώθηση μιας νέας σειράς προϊόντων με το όνομα «Olive Care», η οποία αποτελεί μια πλήρη σειρά προϊόντων περιποίησης μαλλιών και σώματος με βάση τις ευεργετικές ιδιότητες του διάσημου ελληνικού ελαιολάδου –ακούσατε; το ελαιόλαδο– και θα απευθύνεται κυρίως σε μη Έλληνες αγοραστές, είτε εντός Ελλάδας (τουριστική αγορά) είτε εκτός Ελλάδας (εξαγωγές σε super market του εξωτερικού). Εύγε και πάλι εύγε!

Κυπριακές λιχουδιές

Νέος παίκτης εκ Κύπρου στην εστίαση. Tαχινόπιταν, χαλουμόπιταν, σεφταλίαν και μου τρέχουν τα σάλιαν, αλλά όχι για πολύ, αφού πλέον ξέρω την κυπριακή πηγή αυθεντικών λιχουδιών της νήσου. Που δεν βρίσκεται στο νησί της Αφροδίτης αλλά στη Σταδίου και την Κυψέλη. Εκεί ακούστηκεν ότι έπιασε πόστο η I.D. Cipro Mediterranean LTD. H εταιρεία ήρθε, είδε και αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στην εσωτερική αγορά με δύο σήματα. Συγκεκριμένα με το Cipro Med, που θα προωθεί αλμυρές αλλά και γλυκές γεύσεις από την Κύπρο, και το Debbie’s, που θα διαθέτει αμερικανικά είδη ζαχαροπλαστικής. Άντε και τσιν υγείαν σας!

Κοντή μνήμη

Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου! Κοιτάξτε τι είπε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και θα μπείτε αμέσως στο νόημα. Είπε λοιπόν ο εκπρόσωπος-αντιπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας Σεργκέι Στόρτσακ: «Καθώς εργάζομαι κυρίως στον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα, πιστεύω ότι οι δύο λαοί μπορούν να συνεργαστούν και να προβλέψουν τη χρήση του εθνικού νομίσματος, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ρωσίας, με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου στις πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μπορώ να φανταστώ ότι οι δύο χώρες θα θεωρήσουν αμοιβαία επωφελή τη χρήση του ρουβλίου όσον αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού». Κύριε Στόρτσακ μου, κύριε Σεργκέι μου, θέλετε και τα λέτε αυτά ή σας ξεφεύγουν; Μήπως θυμάστε τι έγινε με το ρωσικό εμπάργκο στα τρόφιμα –όπου στο ίδιο σακί μπήκαν και τα ελληνικά αγαθά–, που το πήρατε απόφαση χωρίς να ρωτήσετε κανέναν, ούτε καν τους φίλους σας; Σωρός πετάχτηκαν τότε τα ροδάκινα στις χωματερές και τα πορτοκάλια σάπισαν πάνω στα δέντρα, για να μη σας πω και για τις φράουλες. Για να σοβαρευτούμε και λίγο, γιατί και οι Έλληνες έχουν ευαισθησίες και κανείς δεν τις λαβαίνει υπόψη του. Ντα; Ντα!

Και εις ανώτερα!

Ορίστε και κάτι που πρέπει να σας κάνει περήφανους. Οκτώ ελληνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα «The Forbes Global 2000», στην οποία κατατάσσονται οι σημαντικότερες δημόσιες επιχειρήσεις 61 χωρών με κριτήρια τα έσοδα, τα κέρδη, τα περιουσιακά στοιχεία και τη χρηματιστηριακή αξία τους. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις: Τράπεζα της Ελλάδος 1024η θέση, Εθνική Τράπεζα 1156η θέση, Τράπεζα Πειραιώς 1373η θέση, ALPHA Bank 1437η θέση, ΔΕΗ 1537η θέση, EFG Eurobank 1568η θέση, ΕΛΠΕ 1848η θέση και Motor Oil 1960ή θέση. Πρώτο τραπέζι πίστα, όπως ήταν και το αναμενόμενο, έπιασαν οι επιχειρήσεις αμερικανικών συμφερόντων φθάνοντας τις 579, ενώ ξεχωριστή θέση κατέλαβαν και 486 ευρωπαϊκές.

Πώς αλλάζουν οι καιροί…

Πού είναι εκείνη η εποχή που όλη ήθελαν μία θέση, θεσούλα, θεσίτσα στο Δημόσιο, να κατοικοεδρεύσουν στις ζεστές αγκάλες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πάνε τώρα πια αυτά, πέρασαν. Τώρα ακούν Δημόσιο και φεύγουν πιλαλώντας. Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, οι δήμοι έφαγαν χουνέρι με τη μεταφορά των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος (και αυτοί που αντιδρούν και δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμη στην απόφαση της κυβέρνησης, πού θα πάει, θα καμφθούν… με ανταλλάγματα; ). Από την άλλη τώρα και το κράτος έχει ένα δίκιο και πρέπει με κάποιο τρόπο να δείξει την πυγμή του, ιδίως όταν μαθαίνει για τους αιώνια άφαντους εργαζόμενους,  για πολυτελείς βεγγέρες, για ανύπαρκτες μεν, πληρωμένες δε υπερωρίες κλπ. κλπ. Τέλος πάντων και εσείς, κύριοι κύριοι δήμαρχοι, κατεβάστε τους τόνους, αφού η κυβέρνηση σας το ξεκαθάρισε, ότι τα χρήματά σας τα παίρνει ως δανεικά και άρα κάποια στιγμή θα σας τα επιστρέψει. Τι δεν έχετε εμπιστοσύνη στα κυβερνητικά στόματα; Αμάν πια, θα με σκάσετε!

Διαγωνισμός  με… σασπένς

Πάει και έρχεται αυτός ο διαγωνισμός του ΟΛΠ σαν τις χιλιοπαιγμένες και άνοστες πια επαναλήψεις στην ΤV. Ακόμη μια φορά λοιπόν ξεμπλοκάρει η επανέναρξη του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΠ, αλλά με νέους όρους!
Ποιοι είναι αυτοί; Αφενός αφορούν την πώληση του 51% των μετοχών του οργανισμού αντί για το 67,7% της αρχικής προκήρυξης, αφετέρου τη διάθεση του υπόλοιπου 16% σε τέσσερις διαδοχικές ημερομηνίες σε βάθος πενταετίας, ανάλογα με την πρόοδο στην υλοποίηση των επενδύσεων τις οποίες θα δεσμευτεί να κάνει ο επενδυτής. Οι όροι αυτοί θα αποσταλούν στους επενδυτές που έχουν προκριθεί στη β΄  φάση του διαγωνισμού –APM Terminals, Cosco, International Container Terminal Services, Ports America και Utilico– προκειμένου να ετοιμάσουν τις προσφορές τους, χωρίς να αποκλείεται οι καταληκτικές προθεσμίες να προσδιοριστούν τελικά γύρω στον Σεπτέμβριο. Πάντως ο διαγωνισμός μόνο τελειωμένη υπόθεση υπέρ της Cosco δεν θα πρέπει να θεωρείται. Οι Δανοί της Maersk, που συμμετέχουν στον διαγωνισμό μέσω της θυγατρικής τους ολλανδικής APM Terminals, φαίνονται αποφασισμένοι να κονταροχτυπηθούν με τους Κινέζους. Ε! τουλάχιστον να έχει και λίγο σασπένς το σίριαλ. Αναμείνατε λοιπόν στις οθόνες σας!

Τα σχόλια είναι κλειστά.