Ειδησεογραφικό site

Ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως – Ελευθερώνουν 4.500 παράνομους μετανάστες

88

Tου Στέλιου Βραδέλη

Τρεις χώρους στην Αττική αναζητά… απεγνωσμένα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτούς οι εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, από τα συρτάρια ξαναβγήκαν τα σχέδια για τη δημιουργία χώρων ανοιχτής φιλοξενίας στον Ασπρόπυργο και την Κερατέα, οι οποίοι όμως θεωρείται σχεδόν αδύνατο να είναι έτοιμοι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην άμεση «απελευθέρωση» 4.500 παράνομων μεταναστών. Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τους φόβους για την επανάληψη φαινομένων τύπου Αγίου Παντελεήμονα, τα οποία λειτούργησαν προς όφελος ακροδεξιών χώρων και γιγάντωσαν τη Χρυσή Αυγή, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης ανέφερε πως οι παράνομοι μετανάστες που θα αφεθούν ελεύθεροι θα πρέπει να δηλώσουν τόπο διαμονής και να παρουσιάζονται κάθε 1η και 15η του μηνός στην Αστυνομία, ενώ στην παραβίαση των περιοριστικών όρων θα συλλαμβάνονται.

«ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ»

«Αφελή προσέγγιση της πραγματικότητας» χαρακτηρίζουν την πρόταση Πανούση ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, οι οποίοι επισημαίνουν πως, από τη στιγμή που θα ανοίξουν οι πύλες των χώρων κράτησης, δεν πρόκειται στη συνέχεια η Αστυνομία να βρει ούτε έναν από αυτούς.

Χαρακτηριστικό της ανοργανωσιάς με την οποία επιχειρείται το κλείσιμο, άρον άρον, των κέντρων κράτησης είναι το γεγονός ότι και επισήμως η κυβέρνηση αναζητά δομές φιλοξενίας με τη συνδρομή της Εκκλησίας και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Όπως είναι φυσικό, τέτοιες δομές για 4.500 άτομα δεν υπάρχουν, οπότε, όπως έχουν ήδη προειδοποιήσει αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, «σύντομα και πάλι το κέντρο της Αθήνας θα θυμίζει ημέρες 2008-2009».

Επικοινωνιακά η κυβέρνηση είχε δώσει το βάρος της στην Αμυγδαλέζα. Οι περίπου 1.100 παράνομοι μετανάστες, σύμφωνα με τον κ. Πανούση, αναμένεται να εγκαταλείψουν τον χώρο κράτησης εντός τριών μηνών. Αντίθετη άποψη φέρεται να έχει η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάργησης των κέντρων κράτησης.

ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟ

Ως πρώτο μέτρο για την αποσυμφόρηση του κέντρου της Αμυγδαλέζας ανακοινώθηκε η απελευθέρωση των υπερήλικων, των ανηλίκων και όσων κρατούνταν για περισσότερους από 18 μήνες στο κέντρο κράτησης. Για τους καλά γνωρίζοντες ο αριθμός των μεταναστών που ανήκουν στις ομάδες αυτές ανέρχεται σε δεκάδες. Ειδικά για τους μετανάστες για τους οποίους έχει παρέλθει το 18μηνο της κράτησής τους η όλη φασαρία γίνεται για έναν μετανάστη πακιστανικής υπηκοότητας, για τον οποίο παρήλθε το 18μηνο πριν από  δύο εβδομάδες, αλλά υπάρχει εκπεφρασμένος προβληματισμός από την πλευρά της ΕΛΑΣ για την απελευθέρωσή του, καθώς είναι υπόδικος για υπόθεση βιασμού.
Συνολικά οι παράνομοι μετανάστες που κρατούνται είναι: στην Αμυγδαλέζα 1.107, στην Ξάνθη 321, στο Παρανέστι 554, στο Φυλάκιο 272 και στην Κόρινθο 696. Έγκλειστοι σε προαναχωρησιακά κέντρα, πρώτης υποδοχής και πιστοποίησης ταυτότητας, είναι 3.224 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 1.180 μετανάστες βρίσκονται στα κρατητήρια των τμημάτων.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερωτήματα, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί απαντήσεις, έχουν τεθεί στις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του πολίτη και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το τι μέλλει γενέσθαι με τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες που ετοιμάζονται να περάσουν στην ελληνική επικράτεια προερχόμενοι από την Τουρκία.

Ήδη διεθνείς οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει πως ένα μεγάλο κύμα προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία αλλά και οι «παραδοσιακοί» παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν, το Ιράκ το Αφγανιστάν και ένας μεγάλος αριθμός από την υποσαχάρια Αφρική ετοιμάζονται να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η περίοδος που υπάρχει μεγάλη αύξηση της λαθρομετανάστευσης είναι παραδοσιακά της άνοιξης και του καλοκαιριού, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον το σχέδιο δράσης της ελληνικής πλευράς, σε μια συγκυρία που οι εταίροι ζητούν… λογαριασμό για τα περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί στην Ελλάδα για την ενίσχυση των συνόρων, αλλά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.