Ειδησεογραφικό site

Ανδρέας Λοβέρδος στο «Καρφί»: «Από τη βάση η εκλογή του νέου προέδρου»

60

Του Γιώργου Γερόπουλου

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαπραγματευτική τακτική της ασκεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, ενώ χαρακτηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως τον πιο ανεύθυνο υπουργό Οικονομικών. Προβλέπει ραγδαίες εξελίξεις τον Ιούνιο και υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα καταλάβει τη θέση του πρωθυπουργού μιας αποτυχημένης κυβέρνησης». Ειδική αναφορά κάνει στις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας την κριτική του Μ. Γλέζου και τον χαρακτηρισμό ότι βαφτίστηκε το κρέας ψαρί για να περάσει η συμφωνία στο Eurogroup. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για «ένα κόμμα καθαρό από πλευράς θεμάτων ηθικής και διαφθοράς» και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα ξαναγίνει μεγάλη δύναμη. Συμφωνεί με την εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας να ακολουθηθούν οι αντίστοιχες διαδικασίες του 2007 και του 2012, ενώ προτείνει ανοιχτό κατάλογο μελών. Το θέμα της ηγεσίας υπογραμμίζει ότι δεν θα κριθεί με ηλικιακά κριτήρια, αλλά «από το πολιτικό στίγμα, τις απόψεις, τις ικανότητες και την ελκυστικότητα των προσώπων».

Ασκήσατε κριτική στη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, αλλά μήπως η συμφωνία δίνει χρόνο στη χώρα και αναιρεί ορισμένες δυσβάστακτες δεσμεύσεις των προηγουμένων;

Έγινε μια ακραία επικοινωνιακή πολιτική δήθεν διαπραγμάτευσης, που ικανοποίησε την τραυματισμένη ψυχή του Έλληνα, αλλά χειροτέρεψε τη θέση του. Έβαλαν πρώτο το θέμα του κουρέματος του χρέους, εξαγρίωσαν όλα τα κράτη της ευρωζώνης, που θα έχαναν τα χρήματα των πολιτών τους, και μετά απέσυραν το θέμα, κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό. Και ταυτοχρόνως επιδείνωσαν όλα τα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Τώρα μετέθεσαν τον λαϊκισμό τους στην κακοτράχαλη γη της εφαρμογής, δηλαδή της άνευ χρημάτων διαχείρισης. Έτσι όμως η ζωή θα τους εκδικηθεί για τα ψέματα που είπαν και γιατί έσυραν τη χώρα στις εκλογές. Αλλά γιατί ρωτάτε εμένα; Αφού τα λένε μόνοι τους, με τον πιο σκληρό μάλιστα τρόπο.

Φωνές διαμαρτυρίας εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Βλέπετε εξελίξεις και αλλαγή κυβερνητικής πλειοψηφίας έως τον Ιούνιο;
Έχουμε τον πιο ανεύθυνο υπουργό Οικονομικών της μεταπολιτευτικής περιόδου. Πολιτικές εξελίξεις θα υπάρξουν, αλλά δεν μπορώ να εκτιμήσω αυτή τη στιγμή τον χαρακτήρα τους, ούτε βέβαια και να τις χρονοδιαγράψω.

Το Ποτάμι προσφέρει στήριξη στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Εσείς υπό ποιες προϋποθέσεις θα στηρίζατε μια κυβέρνηση Τσίπρα;

Θα ψηφίσουμε την παράταση του προγράμματος, δεν μας νοιάζει το τρικ της μετονομασίας του, η Ελλάδα μάς νοιάζει, αλλά θα αντιπολιτευθούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί επιδείνωσε τη θέση της χώρας και δεν την άφησε να διανύσει τα τελευταία μέτρα της πορείας της προς την επιστροφή στην ευημερία. Τι θα μας ζητήσουν τώρα; Να πληρώσουμε τα σπασμένα μαζί τους; Όχι, ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε! Αρκετά έχουμε πληρώσει τα σπασμένα όλων. Τώρα θα μας καταλάβουν ως δύναμη της αντιπολίτευσης. Μιας κριτικής, δηλαδή δίκαιης, αντιπολίτευσης.

Οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ αργούν, μετατίθενται κατά τον Μάιο. Μήπως έως τότε είναι πολύ αργά για την Κεντροαριστερά και την «καταλάβει» τελικώς ο κ. Τσίπρας;

Ο κ. Τσίπρας θα καταλάβει τη θέση του πρωθυπουργού μιας αποτυχημένης κυβέρνησης. Και αυτό θα μας δίνει περισσότερες δυνατότητες. Οι πολίτες έχουν ήδη αρχίσει να προβληματίζονται. Ο Μάιος λοιπόν ήταν μια καλή επιλογή. Αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή υποστήριξα αυτή τη χρονική επιλογή.

Εσείς τι λέτε για την πρόταση της κ. Γεννηματά να επισπευστεί η εκλογή ηγεσίας και να γίνει από τη βάση;

Για το χρονικό πλαίσιο σας είπα ήδη. Για την εκλογή από τη βάση μιλώ σταθερά από το 2004. Δεν αλλάζω γνώμη. Τα είπα άλλωστε, όπως ακριβώς σας τα λέω, στη συνεδρίασή μας μετά τις εκλογές στο Κάραβελ. Και μάλιστα με εκλογή από τη βάση με ανοιχτούς καταλόγους, όπως ακριβώς έγινε και το 2004 και το 2007 και το 2012. Χρειάζεται όμως περισσότερη προστασία του αδιάβλητου χαρακτήρα της συμμετοχής στην ψηφοφορία. Αλλά αυτά θα τα αποφασίσουμε στη συνέχεια.

Ηγεσία βάσει των επιλογών των μελών με γνώμονα την εμπειρία ή αναζήτηση ενός νέου τριαντάρη αντι-Τσίπρα για την προεδρία;

Στην πολιτική δεν δίνουν λύση οι αντιγραφές. Αν ο Τσίπρας γίνει πρότυπο, αυτό θα κριθεί από τις επιδόσεις του στην πράξη. Και η αποτυχία του φαίνεται ήδη. Το θέμα της δικής μας ηγεσίας θα κριθεί από το πολιτικό στίγμα, τις απόψεις, τις ικανότητες και την ελκυστικότητα των προσώπων που θα τη διεκδικήσουν μέσω των κομματικών μας διεργασιών και στη συνέχεια απευθυνόμενοι σε όσους προσέλθουν στην άμεση εκλογή.

Ποιο είναι τελικώς το πρόβλημα του χώρου; Οι πολιτικές, τα φθαρμένα πρόσωπα, το παρελθόν ή ο αρχηγός;

Διαχειριστήκαμε τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Πληρώσαμε για λογαριασμό όλων των πολιτικών κομμάτων. Φυσικά και για τα δικά μας λάθη. Τώρα όμως είμαστε στην επόμενη μέρα. Είμαστε μικρό κόμμα σε κεντρικό επίπεδο, αλλά μεγάλο στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους συνδικαλιστικούς χώρους. Είμαστε ένα κόμμα καθαρό από πλευράς θεμάτων ηθικής και διαφθοράς. Θα ξαναγίνουμε μεγάλη δύναμη. Είμαστε τώρα στην αρχή της πορείας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.