Ειδησεογραφικό site

Ανακλήθηκε η εγκύκλιος που εκτόξευσε τα ελληνικά Spread

52

Ανακλήθηκε, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές, η οποία αναστάτωσε τις διεθνείς αγορές.

Με νόμο του 2012 η Ελλάδα επέβαλε φόρο 20% για φυσικά πρόσωπα και 33% για νομικά πρόσωπα επί των κερδών τους από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν στο διάστημα 29 Φεβρουαρίου 2012 – 31 Δεκεμβρίου 2014, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο κατηγορίες επενδυτών δεν έχουν έδρα στην Ελλάδα.

Στις 25 Απριλίου 2014 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρείχε οδηγίες για το πώς θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να εισπραχθεί ο φόρος. Μάλιστα, για την καταβολή του έδινε προθεσμία δύο μηνών (έως τις 25 Ιουνίου 2014).

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, την Πέμπτη, η εγκύκλιος κυκλοφόρησε μεταφρασμένη στα Αγγλικά στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας (Deutsche Burse), κάτι που προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύθηκε στο 6,77% (από 6,32% την Τετάρτη) και το περιθώριο (διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) έχει φθάσει το 5,44%. Η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου έφθασε στο 5,11%, ενώ είχε εκδοθεί με επιτόκιο χαμηλότερο του 5%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.