Ειδησεογραφικό site

Αναβάθμισε την ελληνική οικονομία ο Fitch-Βλέπει σταθερές προοπτικές της χώρας

49

Ανακοίνωσε τελικά το πρωί της Παρασκευής την αναβάθμιση του ελληνικού κρατικού αξιόχρεου από «B-» σε «B», με σταθερές προοπτικές (stable outlook) αλλά και της «οροφής χώρας» (country ceiling) από «Β+» σε «ΒΒ», ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Και τούτο, επικαλούμενος την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, κάτι που αποτελούσε στόχο-κλειδί του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και που συνιστά «υπεραπόδοση».

Οι οίκοι είχαν προβλέψει την αναβάθμιση

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις προσδοκίες της αγοράς και τις προβλέψεις των επενδυτικών οίκων του εξωτερικού. Όπως από τις 17 Μαΐου έχει γράψει το Newmoney.gr, η Bank of America Merrill Lynch έχει προβλέψει μία μικρή αναβάθμιση στην αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch, με τις προοπτικές του rating να παραμένουν σταθερές.

Δύο ημέρες αργότερα, για αναβάθμιση από τη Fitch μιλούσε και η Commerzbank. Η γερμανική τράπεζα εκτιμούσε ότι η αναβάθμιση θα αφορούσε μόνο τις προοπτικές (σε θετικές από σταθερές), με την αναβάθμιση της αξιολόγησης να έρχεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Πάντως, εάν οι πληροφορίες του Bloomberg ευσταθούν, τότε φαίνεται πως οι αναλυτές της Fitch δεν επηρεάζονται από τον παράγοντα του πολιτικού ρίσκου, παρότι βρισκόμαστε 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές.

Εξάλλου, ως ένδειξη της θετικής διάθεσης της Fitch απέναντι στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και η απόφασή της να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις των senior ομολόγων των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών και των subordinated ομολόγων τους κατά την εβδομάδα που πέρασε. Παρότι ο οίκος διατήρησε τις βασικές αξιολογήσεις των τραπεζών στο Β- (καθώς ως γνωστόν, οι αξιολογήσεις στον τραπεζικό κλάδο ακολουθούν, σχεδόν κατά κανόνα, την αξιολόγηση του κράτους), εντούτοις αναβάθμισε τα ομόλογα αυτά, κυρίως εξαιτίας της χαμηλότερης επιβάρυνσης των ισολογισμών των τραπεζών, έπειτα από την αναδιάρθρωση και τις αυξήσεις κεφαλαίου τους.

Εκτός από την Fitch και η Standard & Poor’s αξιολογεί την Ελλάδα με B-, ενώ η Moody’s την κατατάσσει ακόμα χαμηλότερα, στο Caa3.

Σε πρόσφατο σημείωμά της, η Fitch περιέγραφε τους παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν θετικά ή αρνητικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, κάνοντας ειδική αναφορά στο πολιτικό ρίσκο.

Συγκεκριμένα, ως παράγοντες που μπορούσαν να επιδράσουν θετικά στην αξιολόγηση της Ελλάδας, ο οίκος είχε επισημάνει:

* Το ενδεχόμενο μιας διατηρήσιμης οικονομικής ανάκαμψης που θα στηριχθεί στην καλή εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας και θα οδηγήσει σε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, ανάλογα με τη βιωσιμότητα του χρέους.

* Την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, σε συνδυασμό με μια ανανεωμένη προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις.

* Μια διατηρήσιμη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές ομολόγων.

Αντίθετα, αρνητικά μπορεί να επιδράσουν στην αξιολόγηση της Ελλάδας οι εξής δύο παράγοντες:

* Τυχόν αποτυχία της οικονομίας να ανακάμψει, που θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση δημοσιονομικών κενών στο ελληνικό πρόγραμμα.

* Μια ενδεχόμενη νέα πολιτική και κοινωνική αστάθεια, που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και θα υπονομεύσει το πρόγραμμα της τρόικας.

Η Fitch περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 0,5% φέτος και 2,5% το 2015 στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι το χρέος θα κορυφώσει στο 177,5% του ΑΕΠ φέτος και θα σημειώσει μικρή αποκλιμάκωση του χρόνου, στο 172,5%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.