Ειδησεογραφικό site

Με ρεφενέ η κυβέρνηση αναζητά ρευστό – «Βάζει χέρι» στα ταμεία των Περιφερειών και τα μεταφέρει στη ΤτΕ

62

Κύμα αντιδράσεων από τους Περιφερειάρχες όλης της Ελλάδας για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα «δεσμευμένα από ΕΣΠΑ» χρήματα από τα ταμεία τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των Περιφερειών Ελλάδας στην απόφαση της κυβέρνησης να «μαζέψει» τα χρήματα των περιφερειών και να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Αντίθετη στην απόφαση της κυβέρνησης είναι η πλειοψηφία των Περιφερειαρχών καθώς όπως υποστηρίζουν κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις σε πληρωμές έργων.

Για τον λόγο αυτό συγκαλείται σήμερα Συμβούλιο Περιφερειών υπό τον Πρόεδρο της Ενωση περιφερειών Ελλάδας Κώστα Αγοραστό.

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, καθώς «βάζουν χέρι στα ταμεία μας», είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μιλώντας το πρωί στο «Ράδιο-Ένα 102,5» ο οποίος συγκαλεί ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ ( Ένωσης Περιφερειαρχών) έκτακτο συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, «συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο και κινδυνεύει η ανάπτυξη στη χώρα, με την αυτόματη ανάκληση από το Κράτος, των χρημάτων, που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μάλιστα, το ποσό είναι περίπου 26 εκ. ευρώ».

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός, τόνισε ότι «υπήρξε ένα έγγραφο που κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, με το οποίο μας ζητά τα χρήματα του ΕΣΠΑ, να ανακληθούν αυτόματα. Τα χρήματα, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα απορροφηθεί».

Ο Περιφερειάρχης αναρωτήθηκε, πώς θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να είχαν απορροφηθεί, αφού είναι χρήματα για έργα δρόμων, υποδομών, κτιριακά και βγαίνουν σταδιακά.

«Αυτό το γεγονός συμβαίνει πρώτη φορά αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα για την Περιφέρεια και αντ΄αυτού, θέλουν να τα βάλουν σε έναν κρατικό κορβανά να τα διαχειρίζονται όπως θέλουν, να υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση και φόβος και δεν γνωρίζω αν τα χρήματα αυτά χρησιμοποιηθούν και για άλλους λόγους. Αυτή τη στιγμή παραμένει για παράδειγμα, απλήρωτος λογαριασμός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (που είχαν πάρει τα χρήματα και τα έβαλαν στην ΤτΕ). Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, γι΄ αυτό και έχουμε συνάντηση όλοι οι Περιφερειάρχες με τον κ. Σταθάκη, εάν γίνει αυτό, βάζει ταφόπλακα και υπάρχει πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για απαξίωση ουσιαστικά του θεσμού της Περιφέρειας, με ένα σκεπτικό ταυτόχρονα, ότι οι κυβερνώντες θα έχουν τον έλεγχο όλων των χρηματοδοτήσεων. Είναι πρωτόγνωρο, αυτό που συμβαίνει… σε μια χώρα όπου ολόκληρη η κοινωνία κινείται συρρικνωτικά, δεν παράγει τεχνικό πλούτο πως θα βρεθούν νέες θέσεις εργασίας, πώς θα γεμίσουν τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων κ.λ.π.»

Όπως υποστήριξε ο κ. Αγοραστός, «άνθρωποι δουλεύουν για το ΕΣΠΑ, γιατί υπάρχει μια ομαλή χρηματοδότηση. Μεταξύ των έργων που γίνονται και πληρώνονται από το ΕΣΠΑ στη Μαγνησία, είναι το λιμάνι του Βόλου, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα έργα στη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο, αλλά και έργα του Πανεπιστημίου».

Με βήμα σημειωτόν η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες – Υπάρχουν κι άλλες λύσεις, υποστηρίζει ο υπουργός Δ. Μάρδας

Ούτε μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες των τελευταίων ημερών να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση και να λάβει ανάσα ρευστότητας, χάνει την αισιοδοξία της η κυβέρνηση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όσο και διάφορες κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι σημειώνει σταθερή, έστω και μικρή, πρόοδος στις συζητήσεις με τους εταίρους και αναμένουν ότι η διπλή συνεδρίαση του Euro Working Group την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη θα οδηγήσουν στην έναρξη, έστω, μίας λύσης στο πρόβλημα.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη δόση προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και θα καταβάλει κανονικά το ποσό των 448 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πιστωτικό γεγονός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων δεν τίθεται θέμα έλλειψης χρημάτων τουλάχιστον για το επόμενο δεκαπενθήμερο και γι’ αυτό παρατηρείται μία καθυστέρηση στις συζητήσεις, αφού καμία πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η απειλή ενός ακραίου γεγονότος. Ούτε η ελληνική, καθώς θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, ούτε οι εταίροι, που ηρέμησαν μετά τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι η εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών θα συνεχιστεί κανονικά.

Σε κάθε περίπτωση όμως η Αθήνα αναμένει μία κάποια λύση, καθώς έτσι κι αλλιώς τα περιθώρια στενεύουν και δεν μπορεί να συνεχιστεί το κλίμα αβεβαιότητας που πλήττει την πραγματική οικονομία. Φαίνεται ωστόσο να έχει αποδεχθεί ότι η όποια λύση δοθεί εντός του Απριλίου θα είναι προσωρινή και με το σταγονόμετρο, ακριβώς για να μην προκύψει αδιέξοδο πριν την τελική και μεγάλη συμφωνία τον Ιούνιο. Δεν ελπίζει δηλαδή σε μία πραγματική και ανάσα, αλλά απλά σε λίγο αναγκαίο οξυγόνο. Τουλάχιστον αυτό διαφάνηκε από την ενημέρωση που έκανε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βαρουφάκης στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Πέμπτη – μαζί με τους Γιάννη Δραγασάκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Θόδωρο Δρίτσα.

Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση έχει «στρατηγική Ιουνίου», δηλαδή αποφεύγει να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στους δανειστές αυτή την περίοδο, επιδιώκοντας σε ένα καλύτερο συμβιβασμό στις συζητήσεις εκείνου του μήνα, από τις οποίες θα κριθεί το περιεχόμενο της Συμφωνίας για την επόμενη τριετία.

Τουναντίον η κυβέρνηση, όχι μόνο αποφεύγει κρίσιμες υποχωρήσεις, παρότι το τελευταίο e-mail Βαρουφάκη αφήνει περιθώρια για τη λήψη μέτρων, που θα φέρουν υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και προχωρά στην εφαρμογή μέτρων, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως και… μονομερή, κατά την παλιά και προσφιλή μέθοδο των δανειστών: Ο κ. Βαρουφάκης εξήγγειλε την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ (έστω από του χρόνου) και την  κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε την πρόσληψη 4500 υπαλλήλων στον τομέα της υγείας – κάτι που πάντως προβλεπόταν έτσι κι αλλιώς.

Διαβεβαιώσεις Μάρδα

Περιμένουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά αν δεν αποδώσουν, υπάρχουν άλλες λύσεις που μπορεί να έρθουν. Εμείς τις γνωρίζουμε, αλλά δεν τα γνωρίζουν αυτά στο εξωτερικό, δήλωσε την Παρασκευή στο ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πληρώνει τις υποχρεώσεις εγκαίρως αλλά και να έχει την απαραίτητη ρευστότητα στα χέρια της. Χαρακτήρισε δε «εικονική πραγματικότητα» τα περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νέο μεσοπρόθεσμο που θα προσαρμόζει δαπάνες και έσοδα στα δεδομένα της νέας συμφωνίας.

Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Παρόλα αυτά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής καθώς, όπως είπε, «από εκεί και πέρα υπάρχει μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Γίνεται ένας πόλεμος, πως να σας το πω, και εκεί μπορώ να έχω κάποιο πρόβλημα».

Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι στόχος της διαπραγμάτευσης είναι «να εξασφαλίσει ρευστότητα στην οικονομία στο διηνεκές».

Όσον αφορά, τέλος, το φόρο ακινήτων ο κ. Μάρδας σημείωσε ότι «για το 2015 θα πληρώσουμε με το νέο φόρο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.