Ειδησεογραφικό site

Αλλάζει σελίδα το ΠΑΣΟΚ – Εκλογή νέου προέδρου στις 14 Ιουνίου – Ρεπορτάζ στο «Κ»

66

Του Γιώργου Γερόπουλου

Με την αναβολή του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, όπως και της εκλογής της νέας ηγεσίας, η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί επανεκκίνηση της διαδικασίας συζήτησης υπό την σκιά όμως των έντονων διαφωνιών και συγκρούσεων για την αντιπολιτευτική τακτική, καθώς και για το εάν πρέπει να παραμείνει στο τιμόνι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της ΚΟΕΣ είχε υποβόσκουσες ενστάσεις, ωστόσο αποφάσισε τη διεξαγωγή του Συνεδρίου στις 5, 6, 7 Ιουνίου με την εκλογή των συνέδρων να διεξάγεται στις 24 Μαΐου. Η εκλογή του νέου πρόεδρου του κόμματος προγραμματίζεται να γίνει στις 14 Ιουνίου απευθείας από τα μελή και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ.
Η μετάθεση των ημερομηνιών του συνεδρίου και της εκλογής της νέας ηγεσίας τροφοδότησε την καχυποψία μεταξύ των ηγετικών στελεχών και την αμφισβήτηση των πραγματικών προθέσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου για αποχώρηση από την ηγεσία.

ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΦΩΦΗ
Η Φώφη Γεννηματά εκτός των διαδικαστικών ενστάσεων της, καθώς όπως υποστηρίζει χωρίς μητρώο, κείμενα θέσεων και ουσιαστικές διαδικασίες, το συνέδριο οδηγείται εσκεμμένως στις καλένδες, προσέθεσε στη φαρέτρα των διαφωνιών της και το σενάριο περί δημιουργίας ευρωπαϊκού μετώπου. Αν και το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε από την πλευρά της ΝΔ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι και ηγετικά στελέχη φλερτάρουν με την υπόθεση εργασίας. Η κ. Γεννηματά δημοσίως αντέδρασε σκληρά λέγοντας ότι «όποιος θέλει να πάει στη Νέα Δημοκρατία, ας πάει μόνος του. Δεν θα πάρει και το ΠΑΣΟΚ μαζί του». Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αν και θεωρεί ότι δεν πρέπει να κοπούν εντελώς οι γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντίθεση με τον κ. Βενιζέλο που δήλωσε ότι «η κυβέρνηση λοιπόν είναι έτοιμη να κάνει την τούμπα αλλά χρειάζεται δημοψήφισμα μόνο και μόνο για εσωκομματικούς λόγους ως μηχανισμό πίεσης και δέσμευσης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης», έθεσε το κόμμα σε ετοιμότητα ενόψει εξελίξεων. Το τελευταίο διάστημα διατηρεί στον πάγο την υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος και ωθείται από φίλα προσκείμενα στελέχη να αναθεωρήσει την απόφαση του ενόψει εξελίξεων. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει και η ολιγομελής ομάδα του κ. Μπίστη, ενώ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ζήτησε δημοσίως από τον κ. Βενιζέλο να παραμείνει, καθώς όπως υποστηρίζει οι υποψήφιοι διάδοχοι δεν διαθέτουν τα προσόντα του νυν πρόεδρου.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν σαφής αφού μπορεί να δέχτηκε τη μετάθεση των ημερομηνιών απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο παραμονής του κ. Βενιζέλου.

ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΩΟ ΚΟΜΜΑ
Πολιτική εμφάνιση μέσω συναντήσεων και διαρροών έκανε και η Άννα Διαμαντοπούλου, για την όποια μετά την συνάντηση της με τον κ. Βενιζέλο, αναζωπυρωθήκαν τα σενάρια επανεργοποίησης της. Κοινός τόπος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κεντρώου κόμματος που θα συσπειρώσει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ έως το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ. Ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει και ο Γιώργος Φλωρίδης, ενώ και στελέχη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ κινούνται παρασκηνιακά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς εκτιμά ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και η κατάσταση της χώρας θα καθορίσουν εν πολλοίς το κλίμα, μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι συνεδριακές διαδικασίες, αλλά και τον μελλοντικό ρόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μαλώνουν με το ΚΙΔΗΣΟ για δημοψήφισμα και Τσίπρα

Μια συνάντηση και η πρόταση για δημοψήφισμα αποτέλεσαν την εύφλεκτη υλη για να ξαναζωντανέψει ο εμφύλιος σπαραγμός μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ. Αφορμή επικριτικά σχόλια του Ευάγγελου Βενιζέλου για την προσέγγιση μεταξύ του Α. Τσίπρα και του Γ. Παπανδρέου με επίκεντρο την πρόθεση του πρωθυπουργού να ανοίξει τον δρόμο του δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιέξοδου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε λάβρος εναντίον του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για προσχώρηση Τσίπρα στις Κάννες. Τα πυρά του στόχευαν τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος σήκωσε το γάντι και απάντησε εξίσου σκληρά.

«Ο κ. Βενιζέλος, θα ήταν καλό να είναι πολύ προσεκτικός, όταν – για προσωπικούς του και ευνόητους λόγους– αναφέρεται στα περί Καννών και περί δημοψηφίσματος. Εκεί που ο ρόλος του έγινε απόλυτα γνωστός» δήλωσε το ΚΙΔΗΣΟ. Ωστόσο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υπενθυμίζοντας την κυβερνητική σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας: «Και επίσης, να έχει υπόψη του, όταν επιχειρεί να τα συνδέσει με συνειρμούς για τον κ. Τσίπρα, ότι μια επιβεβλημένη για τη στήριξη και μόνον της χώρας επίσκεψη επουδενί συγκρίνεται με την πλήρη ταύτιση, που επιχείρησε προσωπικά να επιβάλει, της δημοκρατικής παράταξης με την δεξιά διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά».

Η Χαριλάου Τρικούπη ακολουθώντας πειστά την σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι σύντομα το κυβερνητικό σχήμα θα καταρρεύσει, επιχειρεί να ταυτίσει το ΚΙΝΗΜΑ του Γιώργου Παπανδρέου με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να το απομονώσει από τις διεργασίες στην κεντροαριστερά.

Μαραθώνιο συναντήσεων στην Ισπανία είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τις διαθέσεις των νοτίων συμμάχων (;) απέναντι στο Ποτάμι, αλλά κυρίως απέναντι στη χώρα. Συναντήθηκε με νυν και πρώην σοσιαλιστές αλλά και με την ηγεσία του νεοσύστατου Ciudadanos. Ο Στ. Θεοδωράκης άκουσε καλά λόγια από τον πρώην πρωθυπουργό Χοσέ Λούις Θαπατέρο, ο οποίος έστειλε και ένα μήνυμα προς τον Α. Τσίπρα: «Οι ουτοπίες είναι καλές για τους ποιητές όχι για τους πολιτικούς».

Τα σχόλια είναι κλειστά.