Ειδησεογραφικό site

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τις αποφάσεις Τσίπρα και οικονομικού επιτελείου

34

Η στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει των κρίσιμων επόμενων εβδομάδων αλλά και της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατοκύριακο, αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν σε στενό επιτελικό κύκλο θα επικυρωθούν το απόγευμα της Παρασκευής στο υπουργικό συμβούλιο πριν ο κ. Τσίπρας προχωρήσει σε ανακοινώσεις από το βήμα της κεντρικής επιτροπής.

Στη σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Γιάνης Βαρουφάκης και Γιώργος Σταθάκης και οι αναπληρωτές υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αν και επισήμως διαψευδόταν ότι θέμα συζήτησης αποτέλεσε το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της χώρας, ουσιαστικά το θέμα ήταν ακριβώς αυτό έστω και μέσα από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο με τις 100 δόσεις στο οποίο η κυβέρνηση επενδύει αρκετά προκειμένου να υπάρξει στα κρατικά ταμεία άμεση ρευστότητα που τόσο ανάγκη την έχει η χώρα για να ικανοποιήσει τις ταμειακές της ανάγκες αλλά και τα χρέη της προς τους δανειστές της Ελλάδας.

Το διπλό… παζάρι

Αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας έχει μπροστά του ένα διμέτωπο αγώνα. Από τη μια να πεισθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να χαλαρώσει λίγο τον ασφυκτικό πιστωτικό κλοιό στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα και από την άλλη να καθησυχάσει το εσωτερικό του δικού του κόμματος ότι ο αγώνας συνεχίζεται και έχει νικηφόρα προοπτική χωρίς να έχει αλλάξει η γραμμή του τερματισμού.

Για παράδειγμα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να έχει διαθέσιμα στις 6 Μαρτίου περίπου 1,7 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει μια δόση 300 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ και ένα έντοκο ομόλο αξίας 1,4 δισ..

Και ναι μεν τα πρώτα χρήματα έχουν βρεθεί αλλά για τα υπόλοιπα ζητείται δίαυλος επικοινωνίας με τον κ. Ντράγκι προκειμένου να μας επιτρέψει την αναχρηματοδότηση του ομολόγου.

Την ίδια ώρα, συγκεκριμένα την Πέμπτη, ο κ. Ντράγκι ενημερώνοντας το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σημείωσε ότι δεν έχει στην κατοχή του το περιβόητο 1,9 δισ. από την διαφορά των κερδών στα ελληνικά ομόλογα. Είχε ότι έχει ήδη επιστραφεί στην κεντρική τράπεζα της χώρας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον εφόσον η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.