Ειδησεογραφικό site

Άγρια σύγκρουση – Λεουτσάκος: Κάτσε καλά Γεράσιμε – Γιακουμάτος: Αυτά να τα κάνεις στην Βόρειο Κορέα (Βίντεο)

61

Σφοδρή σύγκρουση με βαρύτατες εκφράσεις στην σκιά των πληροφοριών που φθάνουν από τις Βρυξέλλες για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας και πρόβα για όσα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες διεξάγεται αυτή την ώρα στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την συνεδρίαση η ΝΔ.

Αφορμή στάθηκε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που επαναφέρει τις χαμηλές συντάξεις στους υπερήλικες ομογενείς, λύνει σημαντικά προβλήματα ατόμων με αναπηρία και παρατείνει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών φέρνοντας ένα φιλολαϊκό νομοσχέδιο που θα καταργήσει στην συνέχεια με την νέα συμφωνία. Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Δημήτρη Στρατούλη να ενημερώσει τους βουλευτές για το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας και της ελληνικής πρότασης.

Από την άλλη πλευρά οι κυβερνητικοί βουλευτές ανταπάντησαν πως «η μνημονιακή αντιπολίτευση επιχειρεί να εκπροσωπήσει τους δανειστές εντός της Βουλής».

Στρατούλης: Για συντάξεις κόβεις το κεφάλι σου ως κυβέρνηση να βρεις χρήματα

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας προχώρησε σε αμφίσημη δήλωση που πολλοί εκτιμούν πως απευθύνεται και προς την κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα που εργάζεται στις Βρυξέλλες.

«Για συντάξεις που πάνε σε υπερήλικες δεν υπολογίζεις το κόστος. Ως κυβέρνηση κόβεις το κεφάλι σου να βρεις τα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός την ώρα που η τελική ελληνική πρόταση προβλέπει έμμεση μείωση συντάξεων μέσω αύξησης εισφορών έως και 6%!

Ο κ. Στρατούλης επιτέθηκε δε στην ΝΔ και Ποτάμι λέγοντας: «Μου προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη ο τρόπος παρέμβασης ΝΔ και Ποταμιού για ένα νομοσχέδιο που λύνει υπαρκτά προβλήματα που είχαν επισημάνει πολλοί βουλευτές. Τα λεφτά είναι προγραμματισμένα… Με εκπλήσσει δυσάρεστα που ΝΔ και Ποτάμι βρίσκουν αφορμή με διαδικαστικά ζητήματα να μην συζητήσουν επι της ουσίας. Θέλουν να επιστραφεί η σύνταξη; Να μην πληρώνουν οι ανάπηροι ή όχι;».

Γιακουμάτος: Είστε καραμουρτζούνηδες – Λεουτσάκος: Είστε τρόικα εσωτερικού

Στην κορύφωση της σύγκρουσης, αντηλλάγησαν σκληρές εκφράσεις με πιο ενδεικτικές:

-Θανάσης Πετράκος: Το νομοσχέδιο καταργεί τους δικούς τους μνημονιακούς νόμους. Αν έχουν πρόβλημα να το λύσουν με την συνείδησή τους… να κάνουν την προσευχή τους και μετάνοιες.

-Μάκης Γιακουμάτος: Η ΝΔ είναι υπέρ και των συντάξεων στους υπερήλικες και σε όλες τις διατάξεις. Εμείς όμως δεν θα παίξουμε το παιχνίδι ράβε ξήλωνε. Τα λόγια θα τα πληρώσετε πολύ ακριβά. Στο ψέμα δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε. Φέρετε μας έκθεση του ΓΛΚ που να μας λέει τι κοστίζουν τα μέτρα και αυτά τα χρήματα από πού θα βρεθούν; Από ΑΚΑΓΕ από ΟΤΑ; Εδώ Γιάννης πίνει Γιάννης κερνά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει. Παίρνεις από τους συνταξιούχους και έρχεσαι εδώ και κάνεις τον Καραμουρτζούνη.

-Στάθης Λεουτσάκος: Γεράσιμε κάτσε καλά

-Νίκος Φιλης: Όλα αυτά είναι επί τις διαδικασίας;

-Μάκης Γιακουμάτος: Δεν θα μας αφήσετε να μιλήσουμε; Αυτά να τα κάνεις στην Βόρειο Κορέα.

-Βασίλης Οικονόμου: Πρώτη φορά βλέπω αντιπρόεδρο κοινοβουλίου να εισηγείται νομοσχέδιο για κόμμα (σ.σ. για την κα. Δέσποινα Χαραλαμπίδου)

Θανάσης Πετράκος: όταν γίνεις γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ να μας καθορίσεις το ποιος θα μιλά. Μπορεί και αυτό να γίνει μιας και έχετε αλλάξει τόσα κόμματα.

-Οικονόμου. Εσείς κ. Πετράκο με την σπουδαία διαδρομή σας είστε ο τελευταίος που μπορείτε να μιλήσετε για έμενα με τα πέρα δώθε που έχετε κάνει… άσε τώρα που από κομμουνιστής μας έγινες μνημονιακό. Η έκθεση του ΓΛΚ δεν λέει το κόστος. Εμείς ζητάμε κάτι απλό: επειδή είναι παραχολογικό το νομοσχέδιο και επειδή το ΓΛΚ δεν μας λεει το κόστος και την ίδια ώρα υπογράφετε συμφωνία με σκληρά μέτρα υπάρχει αντίφαση. Λεμε λοιπόν να μας πείτε από πού έχετε τα λεφτά. Είναι πέτσινα τα λεφτά και κάνετε φθηνή φιλολαϊκή πολιτική. Εμείς δεν θα συμπράξουμε.

-Στρατούλης: Αυτή η Δημοκρατία έχει θεσμοθετημένες διαδικασίες. Το νομοσχέδιο συνοδεύεται από έκθεση του ΓΛΚ υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο υπουργό. Αν διαβάζατε καλά θα διαπιστώνατε ότι δεν υπάρχει κόστος… Τα 300 εκατ. ευρώ κόστος δεν υπάρχει . Η έκθεση λέει από πού θα προέλθουν τα έσοδα για να καλύψουν το κόστος. Το νομοσχέδιο εκτός της δαπάνης προβλέπει και έσοδα από αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής και αντιμετώπισης μαύρης εργασίας.

-Πετράκος: Να ανακαλέσει ο Οικονόμου. Είναι γνωστή η διαδρομή μου. Ο Οικονόμου αλλάζει τα κόμματα σαν τα πουκάμισα.

-Οικονόμου: Εγώ από πού έχω περάσει τα γράφω στο βιογραφικό μου. Εσείς γιατί δεν τα λέτε

-Λεουτσάκος: Μιλάνε όλοι μιλάει και ο Οικονόμου. Μιλάνε όλοι μιλούν και οι γυρολόγοι

-Οικονόμου: Σας ενοχλεί που δεν ακολούθησα την δική σας πολιτική. Πήρατε αυτά που σας αξίζανε. Το κέντρο δεν θα σας ακολουθήσει.

-Παναγιωτόπουλος:  Οι ενστάσεις μας δεν εδράζονται στο κομμάτι απλοποίησης των ΚΕΠΑ. Ζητήσαμε σοβαρή έκθεση ΓΛΚ και ενημέρωση για την συμφωνία

-Λεουτσάκος: Είναι υποκριτική η στάση τους. Θέλουν μνημόνια σκληρά. Έχουν ταυτιστεί με τους δανειστές. Επειδή εδώ δεν υπάρχουν θέλουν να τους αντικαταστήσουν

-Βρούτσης: ακούμε για 8 δισ. ευρώ μέτρα πρέπει να ενημερωθούμε

-Ζαρδελής: Θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε στην Ολομέλεια από όλους τους υπουργούς

-Λεουτσάκος: Να ενημερώσουμε ότι δεν θα κοπεί το ΕΚΑΣ και δεν θα κοπούν οι συντάξεις στο 50% όπως ήθελε η ΝΔ. Γι’ αυτό δυσκολεύεται να ψηφίσει η ΝΔ που ήθελε ταφόπλακα για ασφαλιστικό

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι συμφωνούν με τις προωθούμενες διατάξεις, ζήτησαν εξηγήσεις όμως από τον υπουργό Δημήτρη Στρατούλη για το που θα βρει τα λεφτά καθώς -όπως υποστήριξαν- η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν το αναφέρει.

Υποστήριξαν ακόμη πως την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει σκληρή συμφωνία στο εξωτερικό με επώδυνα μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους, στο εσωτερικό επιχειρεί να συζητήσει φιλολαϊκά νομοσχέδια χωρίς αντίκρισμα. Κατηγόρησαν δε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα το καταργήσει με τους εφαρμοστικούς νόμους που θα ακολουθήσουν την συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως «έχουμε κάθε καλή διάθεση να συζητήσουμε το νομοσχέδιο όμως η διαδικασία εξελίσσεται σε πανηγυρική σκιαμαχία».

«Την ώρα που διεξάγεται η τελική ευθεία μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και διαφαίνεται συμφωνία σκληρή με υπερβολική φορολόγηση, μειώσεις συντάξεων, μισθών και αυξήσεις εισφορών, έρχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με πακέτο παροχών. Με τι έχουμε να κάνουμε;», διερωτήθηκε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία».

«Έξω συμφωνούνται σκληρά μέτρα και μέσα συζητούνται νομοσχέδια παραχολογίας. Υπάρχει συνεννόηση; Πως μπορούμε να συναινέσουμε και να συνεχίσουμε αυτή την διαδικασία; Αυτή η αμφισημία και ο εμπαιγμός έχουν όρια. Δεν μας δίνεται επιλογή από το να αποχωρήσουμε όταν λέτε άλλα μέσα άλλα έξω. Αυτά είναι προεκλογικές σκοπιμότητες. Γίνεται κατάχρηση της καλής διάθεσης που θέλουμε να επιδείξουμε», ανέφερε.

Σε εκείνο το σημείο ο Στάθης Λεουστάκος παρενέβη για να σχολιάσει απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση πως: «λειτουργείτε ως τρόικα εσωτερικού κανονικά. Ούτε η τρόικα δεν τα λέει αυτά. Τα λέτε γιατί θα αναγκαστείτε να πάρετε θέση. Επειδή το νομοσχέδιο καταργεί δικούς σας νόμους».

Από την πλευρά του Ποταμιού ο Κώστας Μπαργιώτας σημείωσε πως: «ήρθαμε με διάθεση να συζητήσουμε ένα σοβαρό για τα ΑμΕΑ. Μας λέτε όμως τώρα να πάμε με κατεπείγουσα διαδικασία που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες… Έχουμε μέτρα που υπονομεύουν την συμφωνία. Ποιο το βιαστικό και επείγον;  Φοβάστε ότι θα σας προλάβει η συμφωνία που θα ακυρώνει το σημερινό νομοσχέδιο. Τι μας ζητάτε να κάνουμε; Να συζητήσουμε ως Βουλή νομοσχέδιο με κατεπείγουσα διαδικασία και να έρθει μετά ο εφαρμοστικός νόμος της συμφωνίας που θα καταργεί το σημερινό νομοσχέδιο;. Θα παίζουμε τις κουμπάρες; Δευτέρα Τρίτη θα δίνουμε πίσω τις συντάξεις σε υπερήλικες και Τετάρτη Πέμπτη θα τις παίρνουμε πίσω;».

Ο κ. Θανάσης Βαρδαλής (ΚΚΕ) υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει μπει «σε πορεία υπογραφής νέου μνημονίου», ενώ ο κ. Παύλος Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ) έσπευσε να δηλώσει με τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Βασίλης Κεγκέρογλου είπε πως το νομοσχέδιο «περιέχει σωστές διατάξεις και λύνει προβλήματα» και κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει εάν το δημοσιονομικό κόστος που προκαλεί έχει ήδη προϋπολογισθεί

Τα σχόλια είναι κλειστά.