Ειδησεογραφικό site

Ψηφίστηκε εν μέσω αντιδράσεων η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

49

Ψηφίστηκε, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία που αφορά το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών. Έντονα αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου βουλευτές αντιπαρατέθηκαν με κυβερνητικούς βουλευτές.

Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας υπερασπίστηκε τον υπουργό Οικονομικών, δηλώνοντας πως ο ίδιος ζήτησε από τον κ. Χαρδούβελη να αντιμετωπιστεί το θέμα, διότι το εργαλείο αυτό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

Επί της ουσίας της ρύθμισης, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από τα 10 δισ. ευρώ του αναβαλλόμενου φόρου που ξεχώρισε η κυβέρνηση μετά το PSI και τις απώλειες των τραπεζών, αναγνωρίζονται σήμερα περίπου 3 δισ. ευρώ στα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, εν όψει και των stress test, στα οποία πρόκειται αυτές να υποβληθούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Η ρύθμιση είναι ως επί το πλείστον θεωρητική: «Στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως στόχος της τροπολογίας είναι να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να μπουν μετά οι ιδιώτες και τα funds και να πάρουν με πενταροδεκάρες από το ΤΧΣ τη συντριπτική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

«Αυτό που έπρεπε να κάνετε ήταν να διαφυλάξετε ως κόρην οφθαλμού τα δανεικά τα οποία χρεώθηκε ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – και μάλιστα να τα πάρει πίσω το Δημόσιο εντόκως. Εσείς τα χρησιμοποιείτε για να εξυπηρετήσετε το ιδιωτικό κεφάλαιο. Αν θέλετε να βάλετε τον αναβαλλόμενο φόρο στα κεφάλαια των τραπεζών, οφείλετε τουλάχιστον να μετατρέψετε αυτά τα 3 δισ. σε μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών στο όνομα του Δημοσίου» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτά δεν δίνονται δωρεάν. Οι τράπεζες θα πρέπει να παραδώσουν αντίστοιχες μετοχές στο Δημόσιο», απάντησε ο Γκ. Χαρδούβελης. «Το όφελος είναι η ισχυροποίηση των εποπτικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται πιο ελκυστικές, αυξάνοντας δυνητικά και το τίμημα της πώλησης των ποσοστών του Δημοσίου σ’ αυτές και μειώνεται η πιθανότητα ενεργοποίησης των 11,4 δισ. ευρώ του αποθέματος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επέμεινε στις θέσεις του, με τον βουλευτή του Θοδωρή Δρίτσα να υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και μείωσης του ρόλου του Δημοσίου σ’ αυτές.

Και ο επίσης βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Γελάλης ανέφερε πως δίνεται «ξανά χείρα βοηθείας στις τράπεζες να εμφανίσουν με το ζόρι καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας».

«Παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου», σχολίασε για λογαριασμό της ΝΔ ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης. «Ο κος Τσίπρας στη ΔΕΘ ανακοίνωσε πως θέλει να πάρει 2 δισ. από το ΤΧΣ για τα «κόκκινα δάνεια». Υποτίθεται, λοιπόν, πως επιδιώκει να υπάρχουν υπόλοιπα στο ΤΧΣ. Και έρχεται ο κος υπουργός και λέει πως για να περάσουν οι τράπεζες τα stress tests, θα πρέπει να αφαιρέσουμε 3 δισ. από το ΤΧΣ ή να ψηφιστεί η τροπολογία – και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει», είπε.

«Χθες πήγατε στον Στουρνάρα, λέγοντας πως ανησυχείτε για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και γιατί λόγω της δηλώσεώς μου θα κινδυνεύσει η τραπεζική πίστη. Αν ακολουθούσαμε, όμως, σήμερα αυτά που προτείνετε, δεν θα υπήρχε καθόλου τραπεζικό σύστημα», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης – για να ξεκινήσει αργότερα μια αντιπαράθεση με τον Δ. Στρατούλη (ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με το ποιος προκάλεσε με δηλώσεις του, μεγαλύτερη φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γιάννης Δραγασάκης. «Συμβουλή: Μη μιλάτε για καταθέσεις, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά» είπε.

«Αυτή η αντιπαράθεση για τις καταθέσεις, δεν προσφέρει τίποτα», παρατήρησε και ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ). «Δεν προσφέρει στο κλίμα που οφείλουμε να διαμορφώνουμε στην κοινωνία, ενώ αποκρύβει και τις μεγάλες αντιφάσεις που εμπεριέχει η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την περίοδο σε σχέση με τις τράπεζες».

«Κανείς δεν μπορεί να έχει τη δύναμη αυτή, να προκαλέσει το λαό να αποσύρει τις καταθέσεις του. Οι περισσότεροι απ’ τους πολίτες λένε άλλωστε πως «δεν έχω χρήματα, αλλά δάνεια»», σχολίασε ο Γ. Αβραμίδης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δηλώνοντας πως το κόμμα του καταψηφίζει την τροπολογία ως εκπρόθεσμη.

«Όσο και να προσπαθήσετε κ. Γεωργιάδη, τη δήλωσή σας δεν μπορείτε να την δικαιολογήσετε. Είναι μια πολιτικά ανεύθυνη δήλωση που για να χτυπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση, βάλλει εναντίον της οικονομικής σταθερότητας», ανέφερε η Μαρία Ρεπούση από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία χαρακτήρισε τη ρύθμιση «πολύ σημαντικό θέμα για να περάσει την τελευταία ώρα» και δήλωσε πως θα την καταψηφίσει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τη δυνατότητα να περάσουν οι τράπεζες τα stress tests. Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς γιατί εμείς εξασφαλίζουμε την ασφάλειά τους», επέμεινε ο κ. Γεωργιάδης.
Παρεμβαίνοντας ο Νίκος Καραθανασόπουλος από πλευράς ΚΚΕ είπε πως η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι άσφαιρη.

Όπως υποστήριξε, «η επίσημη πρόσκληση του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργου Σταθάκη) στην κοινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποδεικνύει τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα βασικά σημεία. Η αντιπαράθεση αποσκοπεί να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε δευτερεύοντα ζητήματα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.