Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης: Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δουλεύει

66

Την πεποίθηση ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δουλεύει εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης φέρνοντας ως παράδειγμα τη πολύ σημαντική ενίσχυση του EFSF προς την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι «εμείς ως Έλληνες θα μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας και πιστεύουμε ότι από την πλευρά τους οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους».

Μετά τη συνάντησή του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και επικεφαλή του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι πάνω από το 60% της βοήθειας που έχει προσφέρει το EFSF σε χώρες της Ευρώπης έχει έρθει στην Ελλάδα.

«Για ένα ελληνικό νοικοκυριό το όφελος,  σε ετήσια βάση, είναι περίπου 3.000 ευρώ. Με το να δανείζεται κανείς από το EFSF αντί να δανείζεται στην αγορά γλιτώνει το νοικοκυριό 3.000 ευρώ το χρόνο» ανέφερε ο υπουργός σχολιάζοντας ότι πρόκειται για «απίστευτο νούμερο».

Ο ίδιος εξήρε το ρόλο του EFSF καθώς η ίδρυσή του το 2010, και του ESM, το 2012, έχει σκοπό να προσφέρει ένα δίχτυ προστασίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά σε συνθήκες κρίσης όπως η σημερινή.

Η ύπαρξη αξιόπιστων μηχανισμών προστασίας είναι μεγάλης σημασίας για την εξασφάλιση της σταθερότητας, σχολίασε ο κ. Χαρδούβελης, δεδομένου ότι «ορισμένες φορές οι σύγχρονες οικονομίες εμφανίζουν μεταπτώσεις».

Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή η βοήθεια που προσφέρθηκε στην Ελλάδα δείχνει ότι πραγματικά η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δουλεύει, «ότι όλοι πιστεύουμε στο εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης. Εμείς ως Έλληνες πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας  και πιστεύουμε ότι από την πλευρά τους και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε πως «εελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα θα φτιάξουμε μια ενωμένη Ευρώπη. Δουλεύουμε, όπως ξέρετε, για την τραπεζική ενοποίηση. Στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας κάναμε γι αυτό πάρα πολλά. Η προσπάθεια συνεχίζεται και τελικά θα φτιάξουμε το «όνειρο» της Ενωμένης Ευρώπης, που θέλουμε να γίνει πραγματικότητα. Εμείς ως Έλληνες που ζήσαμε την κρίση θα έχουμε την ευτυχία στο μέλλον να δούμε αυτό το «όνειρο» να γίνει πραγματικότητα. Ενωμένη Ευρώπη, ενωμένοι λαοί που δείχνουν την αλληλεγγύη τους».

Τα σχόλια είναι κλειστά.