Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης: Αποκλείεται τρίτο Μνημόνιο, αποκλείεται τρίτο πακέτο-ΥΠΟΙΚ προς ΣΥΡΙΖΑ: Σε πλήρη αρμονία με τον Πρωθυπουργό οι δηλώσεις του υπουργού

30

Σε νέα δήλωση αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μέσα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη δήλωσή του, που έρχεται σε συνέχεια της συνέντευξής του στην τηλεόραση του Bloomberg, όπου απέκλεισε τη διαγραφή χρέους ως λύση στο ελληνικό πρόβλημα, ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε: «Είμαστε σε μια εποχή που το μνημόνιο τελειώνει. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 3ο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές, κλείνοντας την καμπύλη των αποδόσεων».

«Οι ξένοι επενδυτές σε αυτό το συνέδριο ήταν πολλοί. Έδειξαν έντονο ενδιαφέρον, θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, όχι μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και αλλού. Και θέλουν, επειδή βλέπουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Δεν υπάρχει κίνδυνος προς τα κάτω. Υπάρχει μόνο η προοπτική της ανόδου. Και η προοπτική της ανόδου στηρίζεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα πετυχαίνει. Θα έχουμε ανάπτυξη σχεδόν 3% το 2015».

Και συνέχισε: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε, διότι το κίνητρό τους είναι να πάμε καλά, για να πληρώσουμε και τα χρεωστούμενα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Ο κόσμος θα τις υιοθετήσει, επειδή θα δει και το εισόδημα του σιγά-σιγά να αυξάνεται. Νομίζω από εδώ και μπρος μόνο θετικά θα βλέπουμε για την ελληνική οικονομία. Ακόμη και τα rating agencies συνεχώς θα μας αναβαθμίζουν. Και, φυσικά, τα spreads θα πέφτουν».

Σε ερώτηση, «υπάρχει περίπτωση να πάμε σε ένα νέο μνημόνιο;», ο υπουργός Οικονομικών είναι κατηγορηματικός: «Αυτό σας είπα. Αποκλείεται το 3ο μνημόνιο. Αποκλείεται το 3ο πακέτο. Δεν το χρειαζόμαστε».

«Άλλα μέτρα, όμως, που μπορεί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ελληνικής οικογένειας;» ερωτάται ακόμη ο κ. Χαρδούβελης, για να απαντήσει: «Όχι. Του χρόνου τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν, επειδή το εισόδημα των πολιτών θα αυξάνεται. Όχι επειδή θα επιμείνουμε εμείς σε επιπλέον φόρους».

ΥΠΟΙΚ προς ΣΥΡΙΖΑ: «Σε πλήρη αρμονία με τον Πρωθυπουργό οι δηλώσεις Χαρδούβελη»

Δεν «διέψευσε» τον Πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την έξοδο από το μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΥΠΟΙΚ παραθέτει την ακριβή απάντηση του κ. Χαρδούβελη στο Bloomberg, και τονίζει πως «η απάντηση αυτή όχι μόνο δεν αποδυναμώνει αλλά, σε πλήρη αρμονία με τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, θέτει επ΄ ακριβώς το πλαίσιο υπό το οποίο διεξάγεται η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο».

Καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει άξιο απορίας πώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου:

Κατά τη συνέντευξή στο Bloomberg TV ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ρωτήθηκε επί λέξει:

«Θα μπορούσε να βγει η Ελλάδα νωρίτερα από το πρόγραμμα, να αφήσει τα χρήματα που υπάρχουν τώρα στο τραπέζι και να βγει νωρίτερα από την ομπρέλα που παρέχει η τρόικα;».

Απάντησε, μεταξύ άλλων: «Όλα είναι ανοικτά, υπό την εξής έννοια: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Όλα είναι υπό συζήτηση. Είναι πολύ δύσκολο να πω κάτι τώρα. Αλλά θα βρεθεί μία λύση».

Η απάντηση αυτή όχι μόνο δεν αποδυναμώνει αλλά, σε πλήρη αρμονία με τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, θέτει επ΄ ακριβώς το πλαίσιο υπό το οποίο διεξάγεται η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Είναι λοιπόν άξιο απορίας σχολιάζοντας αυτήν την απάντηση πώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών.

Αντ΄ αυτού, θα ήταν χρήσιμο να διαβάσουν τη σημερινή συνέντευξη του Διευθυντή του γραφείου του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ν. Παππά, για τα θέματα της οικονομίας.

H αντίδραση  του ΥΠΟΙΚ ήρθε μετά από το σχόλιο του υπεύθυνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλωτου, πως ο υπουργός Οικονομικών «διαψεύδει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που μιλά για έξοδο από το μνημόνιο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.