Ειδησεογραφικό site

Τρεις μάχες στη Βουλή προκαλούν “πονοκέφαλο” στο Μαξίμου – Aντιδρoύν κυβερνητικοί βουλευτές

41

Ολοκληρώνονται οι διεργασίες του β’ θερινού τμήματος της Βουλής με την ψήφιση δυο νομοσχεδίων που προβλέπουν την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης προκηρύξεων δημοσίου και ΟΤΑ στον Τύπο, το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, καθώς και του πολυνομοσχεδίου, λίγο πριν το κλείσιμο για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου.

Ωστόσο, ο «πονοκέφαλος» των κυβερνητικών στελεχών δεν περιορίζεται μόνο στις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, αλλά επεκτείνεται και στους κυβερνητικούς βουλευτές, καθώς πολλοί από αυτούς απειλούν να μην ψηφίσουν αύριο την τροπολογία που αφορά στις δημοσιεύσεις του Τύπου. Συγκεκριμένα τις αντιδράσεις εξέφρασε εχθές ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκρέκας ο οποίος ανέφερε πως δεν πρέπει ένα άρθρο να γίνει η ταφόπλακα του περιφερειακού Τύπου στην χώρα. Ο ίδιος βουλευτής ζήτησε να αναθεωρηθεί το άρθρο και να δοθεί η δυνατότητα να μην κλείσουν οι τοπικές εφημερίδες βρίσκοντας εναλλακτικές πηγές εσόδων. Επίσης ζήτησε μελέτη ώστε να διασφαλιστεί ότι ο Τύπος θα παραμείνει και θα συνεχίσει το σημαντικό έργο που επιτελεί.

Σήμερα το πρωί θα τεθεί επίσης σε ψηφοφορία η τροπολογία που ρυθμίζει θέματα συγχωνεύσεων στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η οποία κατατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε τη διάταξη «χαριστική και προκλητική» και δήλωσε πως το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «αναγκάστηκε σήμερα να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής, την παρέμβασή του για να ανακληθεί η συζήτηση και να αποσυρθεί η διάταξη, με το σκεπτικό ότι η τροπολογία δεν έχει σχέση με το νομοσχέδιο στο οποίο κατατέθηκε». Η επίμαχη τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Οργκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς οι “Άγιοι Ανάργυροι” και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία “Σύλλογος Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς οι “Άγιοι Ανάργυροι”».

Επιπλέον σήμερα το απόγευμα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά στα δάση. Γι’ αυτό το νομοσχέδιο έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προαναγγείλει ήδη την κατάργηση του νόμου στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Σε σχετική εκδήλωση ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας είχε τονίσει: «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να κάνουμε σαφές πως η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα καταργήσει αμέσως μόλις αναλάβει την κυβερνητική εξουσία όλες τις διατάξεις που χαρίζουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως θα κάνει το ίδιο και για τους αιγιαλούς και τις ακτές». Αξίζει να σημειωθεί που στην συγκεκριμένη εκδήλωση είχαν παραστεί οι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης (εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ), Οδυσσέας Βουδούρης και Χρυσούλα Γιαταγάνα (ανεξάρτητοι).

Την Τετάρτη ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο, του οποίου διατάξεις έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, πέραν της κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης στον Τύπο. Κατ’ αρχήν το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει την απόσυρση των διατάξεων για το «πόθεν έσχες» και στελέχη του έχουν προτείνει να γίνει συζήτηση συνολικά για το πολιτικό χρήμα στην Ολομέλεια, δηλαδή από το φθινόπωρο. Επίσης προβληματισμό σε κυβερνητικούς βουλευτές έχουν προκαλέσει οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών των ενστόλων αναφορικά με τις ρυθμίσεις που τους αφορούν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.