Ειδησεογραφικό site

ΣΔΟΕ: 20 γιατροί έκρυβαν εισοδήματα άνω των 30 εκατ. ευρώ

42

«Άλλα κόλπα» για να φοροδιαφεύγουν είχαν ανακαλύψει δεκάδες επιτήδειοι που έπεσαν πρόσφατα στα δίχτυα του ΣΔΟΕ.

Είτε μετά από πληροφορίες, είτε με εισαγγελική εντολή μετά από διασταυρώσεις στοιχείων, οι έρευνες αποκάλυψαν ολόκληρες «φάμπρικες» φοροδιαφυγής.

Οπως προκύπτει συνολικά 20 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως όμως χειρουργοί, γυναικολόγοι και παιδίατροι οι οποίοι είχαν αποκρύψει εισοδήματα πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

Οπως προέκυψε από τις έρευνες του ΣΔΟΕ τα περισσότερα εισοδήματα που δεν τα είχαν δηλώσει οι γιατροί προέρχονταν από… φακελάκια.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι παρακάτω νέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής:

* Γιατρός, ογκολόγος στο Κολωνάκι απέκρυψε 6.800.000 ευρώ που προέρχονταν από εισοδήματά του στο χρονικό διάστημα 2012- 2014.

* Γιατρός γυναικολόγος στην Κρήτη δεν είχε δηλώσει 680.000 ευρώ.

* Γυναικολόγος και μία παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη απέκρυψαν εισοδήματα 2.200.000 ευρώ.

* Γιατρός στη Λήμνο, στην κωμόπολη Μύρινα δεν δήλωσε εισοδήματα 986.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά βρέθηκαν μετά από έλεγχο στους τραπεζικούς του λογαριασμούς στο διάστημα 2009 έως 2011. Δηλαδή ο συγκεκριμένος γιατρός σε δύο χρόνια κατάφερε, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του ΣΔΟΕ να εισπράξει σχεδόν ένα εκατ. ευρώ, χωρίς να τα δηλώσει.

* Τέσσερις πανεπιστημιακοί γιατροί στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στα ΤΕΙ είχαν εισπράξει από το δημόσιο ένα εκατ. ευρώ για να πραγματοποιήσουν ερευνητικά προγράμματα και δεν δήλωσαν το ποσό.

Οι έρευνες όμως οδηγούν πιο βαθιά, σε μεγάλα κυκλώματα που κρύβονται από πίσω.

Συγκεκριμένα:

– Εργολάβος αλβανικής καταγωγής είχε στείλει έμβασμα 1,5 εκατ. ευρώ στα Τίρανα, αν και δεν δικαιολογείτο από το εισόδημά του. Στο ΣΔΟΕ θεωρούν ότι από πίσω κρύβεται η αλβανική μαφία ή κυκλώματα στο χώρο του τζόγου. Όταν κλήθηκε από το ΣΔΟΕ να δικαιολογήσει το ποσό, προσκόμισε ένα ολόκληρο «τσουβάλι» με κερδισμένα δελτία τυχερών παιχνιδιών για να αποδείξει ότι προήλθαν από στοιχηματισμό. Ωστόσο τα περισσότερα από αυτά τα δελτία διαπιστώθηκε πώς είχαν παιχτεί την ίδια ημέρα, σε πέντε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας! Καθώς όμως θα ήταν αδύνατον να έπαιζε στοιχήματα σχεδόν ταυτόχρονα σε διάφορα μέλη της χώρας και μάλιστα όλα αυτά τελικώς να κέρδιζαν, θεωρείται ότι κάποια «πρόσωπα εμπιστοσύνης» τον προμήθευσαν με κερδισμένα δελτία.

«Παρατραπεζικό»

– Εντοπίστηκαν 38 περιπτώσεις με εμβάσματα άνω των 5 εκατ. ευρώ ενώ άλλες 15 με ποσά πάνω από 1 εκατ. που εστάλησαν στο εξωτερικό από ανθρώπους που δήλωναν μηδενικά εισοδήματα.

– Σε 18 περιπτώσεις τα εμβάσματα ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, σαν εντολείς εμφανίζονται άτομα που ήταν στις λίστες ΟΑΕΔ!

– Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, περνούσαν εκατομμύρια από λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών. Στην πρώτη περνούσαν εμβάσματα 5.000.000 ευρώ αν και ο πραγματικός εντολέας ήταν ελληνική εταιρεία ειδών υγιεινής, σε άλλη 50 εκατ. που έφυγαν με εντολέα μεγάλη διεθνή τσιμεντοβιομηχανία και σε άλλη 25 εκατ. ανήκαν .. στην ίδια την τράπεζα! Η δικαιολογία ότι πρόκειται «περί λάθους» δεν γίνεται πιστευτή, ειδικά στην περίπτωση γεωργού από τα Γιαννιτσά όπου διαπιστώθηκε πως κατ’επανάληψη διακινήθηκαν εμβάσματα συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ προς την Ολλανδία και την Γαλλία. Όπως αποδείχτηκε όμως μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ, τα χρήματα που διακινήθηκαν από τον προσωπικό του λογαριασμό ανήκαν σε … ναυπηγεία.

– Σε άλλη περίπτωση που ερευνά το ΣΔΟΕ εξονυχιστικά, υπάλληλος της στρατολογίας στην Θεσσαλονίκη, με τα αρχικά Φ.Α. εμφανιζόταν να έχει αποστείλει εμβάσματα ύψους 45 εκατ. ευρώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γερμανία. Ο πραγματικός εντολέας όμως ήταν Διεθνής Χρηματοπιστωτικός).

– Ανάλογη είναι και η υπόθεση του Σ.Φ. ιδιοκτήτη ενοικιαζομένων δωματίων στην Σκιάθο. Χωρίς να ξέρει τίποτε, κλήθηκε να εξηγήσει πού βρήκε και έστειλε 8,5 εκατ. στο Χονγκ-Κόνγκ, αλλά στην πραγματικότητα ο εντολέας ήταν ένας Έλληνας εφοπλιστής.

Στο ΣΔΟΕ μιλούν για «καραμπινάτη» δράση παρατραπεζικών κυκλωμάτων.

Ναυτιλιακές-«μαϊμού»

– Από έλεγχο του ΣΔΟΕ στην Κέρκυρα, βρέθηκαν δύο πλοιοκτήτες που η μόνη τους επαγγελματική δραστηριότητα όλη την χρονιά ήταν να ναυλώνει ο ένας το σκάφος της εταιρίας του άλλου -σαν να πήγαινε ο ένας τον άλλον ….βόλτες για να δικαιολογούν κέρδη ή να περνούν δαπάνες στις εταιρίες τους!

– Από τις ποσότητες καυσίμων που φαινόταν να προμηθεύονταν οι συγκεκριμένες εταιρίες, διαπιστώθηκε πως και δεκάδες άλλοι, γνωστοί και οικείοι των πλοιοκτητών, αγόραζαν στο όνομα των εταιριών αφορολόγητο καύσιμο για δική τους χρήση, άσχετη με τους ναύλους.

– Η «μηχανή» ήταν μάλιστα τόσο καλά στημένη, που διαπιστώθηκε πως πρατήριο καυσίμων στους Παξούς προμήθευε μεγάλες ποσότητες όσους ήταν στο κόλπο, αλλά τα τιμολόγια κόβονταν στο όνομα άλλου πρατηρίου στην Κέρκυρα, για λογαριασμό -υποτίθεται πάντα- των δύο αυτών ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.