Ειδησεογραφικό site

«Πράσινο» φως από την ΕΛΣΤΑΤ για ΕΝΦΙΑ σε 7 δόσεις – Παράταση έως τα τέλη Μαρτίου για την α’ δόση

36

Διευκολύνει η γνωμοδότηση της ΕΛΣΤΑΤ το σχέδιο της κυβέρνησης για να αποκαταστήσει τις αδικίες που προέκυψαν από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Αναμένεται και η έγκριση της τρόικα.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έκρινε πως αν ο φόρος επιμερισθεί σε επτά δόσεις, η τελευταία των οποίων θα καταβληθεί τον Μάρτιο του 2015, ακόμη και στην περίπτωση αυτή τα έσοδά του ΕΝΦΙΑ θα προσμετρηθούν στο 2014.

Ωστόσο η εφαρμογή της παραπάνω πρότασης, για καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε επτά δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου 2015, επιτάσσει και την έγκριση της τρόικα με την οποπία το κυβερντηικό επιτελείο έχει ραντεβού στο Παρίσι στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Η γνωμοδότηση της ΕΛΣΤΑΤ διευκολύνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το σχετικό θέμα. Ενδεχόμενη επέκταση των δόσεων από τις 4 που προβλέπεται σήμερα σε 7 θα δώσει ανάσα στους φορολογουμένους και θα διασφαλίσει πως η εισπραξιμότητα του φόρου θα είναι καλύτερη από την αναμενόμενη.

Σημειώνεται πως στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τη διαρκή διόγκωση των ληξιπροθέσμων οφειλών λόγω των συσσωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων και ως εκ τούτου θεωρούν πως η αποπληρωμή του 40% του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015 θα βοηθήσει στον περιορισμό των φορολογικών χρεών.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει περιθώριο έως τις 26 Αυγούστου, οπότε θα ανοίξει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσει στις σχετικές συνεννοήσεις με την τρόικα και να εξαλείψει τα λάθη της πρώτης εκκαθάρισης που οδήγησαν σε υπέρμετρες επιβαρύνσεις. Κατά πληροφορίες εξετάζεται διαφορετική μεταχείριση για τα κενά και απρόσοδα διαμερίσματα, πρόσθετες απαλλαγές για ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων και μειώσεις συντελεστών σε 4.000 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.