Ειδησεογραφικό site

Παράδεισος φοροαποφυγής το Λουξεμβούργο – Απόρρητα έγγραφα και με ελληνικό ενδιαφέρον

37

Διαρροή απορρήτων εγγράφων από το Λουξεμβούργο καίει περισσότερες από 343 επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στο Δουκάτο, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Συγκεκριμένα, όπως γράφουν τα «Νέα», η καινούργια παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη σε σχεδόν 28.000 σελίδες απόρρητων εγγράφων από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και μία ομάδα 80 δημοσιογράφων από 26 χώρες αποκαλύπτει τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες διεθνών επιχειρήσεων-κολοσσών με τις Αρχές του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.

Τα έγγραφα αυτά που εξετάστηκαν από δημοσιογράφους του ICIJ περιλαμβάνουν εκατοντάδες ιδιωτικές φορολογικές αποφάσεις -γνωστές και ως «συμφωνίες»- που παρέχει το Μεγάλο Δουκάτο σε εταιρείες που επιδιώκουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λουξεμβούργο επί μήνες συγκρούονται για την απροθυμία του τελευταίου να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με φορολογικές αποφάσεις του στην ΕΕ, η οποία διερευνά κατά πόσον οι συμφωνίες της χώρας με την Amazon και τη Fiat παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Και ελληνικό ενδιαφέρον στα απόρρητα έγγραφα

Μεταξύ των εγγράφων υπάρχουν 400 σελίδες ελληνικού ενδιαφέροντος. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεκριμένα από το Λουξεμβούργο σχέδια για τη φορολογική ελάφρυνση επενδύσεων σε ακίνητα, μεταφορά κεφαλαίων και μερίσματα, δάνεια και άλλα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η συμφωνία για τη φορολογική αντιμετώπιση των εισπράξεων «κόκκινων» δανείων ελληνικών νοικοκυριών από εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, που αγόρασε από ελληνικές τράπεζες ανασφάλιστες χορηγήσεις ονομαστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ, δίνοντας 32 εκατομμύρια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.