Ειδησεογραφικό site

Παπαγεωργίου: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια και την ΕΕ

122

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση διατύπωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε ότι ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή ως πηγή προμήθειας θα ενισχυθεί από την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο και το Ισραήλ σε συνδυασμό με τις έρευνες στην Ελλάδα.

«Ο ενεργειακός χάρτης αναδιατάσσεται ταχύτατα και δημιουργούνται νέες ισορροπίες. Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για την ευημερία και την ανάπτυξη ιδίως μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ιράκ», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σ. Παλαιογιάννης αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται στη λιανική αγορά φυσικού αέριου καθως εκεί όπου υπάρχουν δίκτυα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο) οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής προμηθευτή διαφορετικού από τις Εταιρίες Παροχής Αερίου, που έχουν σήμερα το μονοπώλιο, ενώ τα δίκτυα θα διαχωριστούν από την εμπορική λειτουργία. Όπως σημείωσε ο κ. Παλαιογιάννης το αντάλλαγμα για τις ΕΠΑ θα είναι η χρονική ή γεωγραφική επέκταση των συμβάσεων για την εκμετάλλευση των δικτύων.

Ο γενικός διευθυντής του ρωσικού National Energy Security Fund, Κ. Σιμόνοβ, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η πώληση του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην εταιρία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει την Κοινοτική νομοθεσία και ζήτησε ίσους όρους ανταγωνισμού στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκε πέρυσι το Δεκέμβριο και για την πραγματοποίηση της μεταβίβασης εκκρεμεί η άδεια των Κοινοτικών αρχών. Ο κ. Σιμόνοβ υποστήριξε ακόμη ότι το Αζερμπαϊτζάν, λόγω μεγέθους κοιτασμάτων, δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας για την ΕΕ καθώς και ότι παρά τις αρχικές επιδιώξεις της Ένωσης, τα συμβόλαια για την προμήθεια αερίου από το Αζερμπαϊτζάν είναι μακροπρόθεσμα και οι τιμές συνδεδεμένες με αυτές του πετρελαίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.