Ειδησεογραφικό site

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χαρδούβελη με Τρόικα – Σειρά έχουν Δένδιας-Βρούτσης στις 15:30′

72

Το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή την Δευτέρα, παρουσίασε στην Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρίστου Σταϊκούρα και του συμβούλου του πρωθυπουργού Μιχάλη Πεγκλή.
Στις περίπου 30 σελίδες με τα βασικά μεγέθη στα οποία στηρίζεται ο νέος Προϋπολογισμός, θα προστεθεί και ειδικό εδάφιο που θα περιγράφει τις φοροελαφρύνσεις  που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και προωθεί η κυβέρνηση από 1.1.2015 και μετά. Ωστόσο δεν θα υπάρχει αναλυτική αποτύπωση και κοστολόγηση των μέτρων, καθώς αυτή θα περιληφθεί στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη βουλή μέσα στο επόμενο δίμηνο. Έτσι θα υπάρχει πάντα και περιθώριο για την κυβέρνηση και την Τρόικα «να βάλουν στο ζύγι» τα νέα μέτρα και, με βάση τα νεότερα δημοσιονομικά δεδομένα που θα διαμορφώνονται τότε, να συφωνήσουν αν θα πρέπει να ανέβει ή να κατέβει ο πήχης των φορελαφρύνσεων.
Προς το παρόν πάντως όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία τονίζουν πως η διαπραγμάτευση «πάει πολύ καλά» καθώς η τρόικα αποδέχεται χωρίς να αντιδρά τις ελληνικές θέσεις, ότι δηλαδή δεν θα χρειαστούν μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015. Αν και δεν λέει «όχι» όμως, η Τρόικα δεν λέει ακόμη ούτε το «ναι».
Φαίνεται δηλαδή πως πολλά μπορεί να αλλάξουν στο επόμενο ραντεβού των δανειστών στην Αθήνα. Η τρόικα θα βρίσκεται για συζητήσεις στο υπουργείο Οικονομικών ενώ στη Βουλή θα διεξάγεται η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Πρακτικά ο πρώτος κύκλος επαφών στην Αθήνα ολοκληρώνεται τις έως το βράδυ της Τετάρτης και έτσι από το πρωί της Πέμπτης αναχωρεί από τη χώρα μας, με προοπτική να επιστρέψει μετά την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών, στις 26-27 Οκτωβρίου (ή από τις 29 του μηνός αν θελήσει να αποφύγει να κάνει «παρέλαση» στο υπ. Οικονομικών στο Σύνταγμα).
Στη συνάντηση βέβαια του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών ο προϋπολογισμός δεν ήταν το μοναδικό ζήτημα, καθώς τα βασικά μεγέθη του έχουν ήδη κλειδώσει, αλλά και το συνολικό πρόγραμμα.
Στη συνέχεια η τρόικα θα μεταβεί στην ΤτΕ όπου θα έχει συνάντηση με τον διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα.
Παράλληλα, αναβάλλονται για την Δευτέρα τα ραντεβού που σχεδιάζονταν για την Κυριακή. Με τα νέα δεδομένα, έχει οριστεί για τις 3.30 ραντεβού στο ΥΠΟΙΚ των υπουργών Ανάπτυξης Νίκου Δένδια και Εργασίας Γιάννη Βρούτση με θέμα τις ρυθμίσεις για τα Κόκκινα Δάνεια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.