Ειδησεογραφικό site

Σγουρός για τα απορρίμματα: Η Δούρου θα κάνει την Αθήνα… Νάπολη!

35

Βγήκαν εκ νέου τα μαχαίρια μεταξύ της νυν και του πρώην περιφερειάρχη Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής.
Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του προκατόχου της Γιάννη Σγουρού, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αφορμή στάθηκε η επιστολή της κ. Δούρου προς τους δημάρχους της Αττικής, στην οποία κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, και για κλείσιμο εγκαταστάσεων στη Φυλή. Αναφερόμενος στην επιστολή, ο κ. Σγουρός προειδοποίησε ότι η Περιφέρεια κινδυνεύει να μετατραπεί σε «Νάπολη» των Βαλκανίων.

Στην επιστολή της προς τους δημάρχους, που εστάλη στις 2 Οκτωβρίου, η Ρ.Δούρου σημειώνει ότι οι άξονες των προωθούμενων δράσεων από την Περιφέρεια είναι τρεις:
-η ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) μέσα από δημόσια διαβούλευση
-η σταδιακή απομάκρυνση εγκαταστάσεων από τη Φυλή
-η ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που προωθούνταν από την προηγούμενη διοίκηση για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με

Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)

Ειδικά για τις εγκαταστάσεις στη Φυλής αναφέρει: «Χρειάζεται η σταδιακή μεταφορά δραστηριοτήτων της ΟΕΔΑ Φυλής ή και των εγκαταστάσεών της καθώς και το οριστικό κλείσιμό της, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος».
Η κ. Δούρου ζητεί από τους δήμους να ενεργήσουν για την εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων και την ανάπτυξη των τοπικών δράσεων στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαλογής στην πηγή και επανάχρησης.

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη, η συνδρομή των δήμων καθίσταται απαραίτητη μέσα από: την κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης ώς το τέλος του 2014, με στόχους και δράσεις για το 2015, και την έναρξη καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης για την παραγωγή και διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο δήμου προκειμένου να δημιουργηθεί μια διασυνδεδεμένη βάση δεδομένων για όλους τους ΟΤΑ, τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια.
Ανακοίνωση Σγουρού
Σύμφωνα με Το Βήμα, η απάντηση του κ. Σγουρού στην επιστολή της Ρ.Δούρου προς τους δημάρχους συνοψίζεται σχηματικά στη φράση του «Ραντεβού στα τυφλά για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής». Μάλιστα, σημειώνει ότι τέσσερις μήνες μετά τις περιφερειακές εκλογές, και ένα μήνα μετά την εγκατάστασή της στην Περιφέρεια Αττικής η κ. Δούρου, με τα περί ακυρώσεων διαγωνισμών, οδηγεί «με μαθηματική ακρίβεια στο να γίνει η Περιφέρεια Αττικής, η ‘Νάπολη’ των Βαλκανίων».

Ο κ. Σγουρός προειδοποιεί ότι στην Αττική των 5 εκατ. πολιτών «δεν χωράνε λάθη και πειραματισμοί», επισημαίνοντας: «Κανείς δεν δικαιούται να παραπλανά πλέον τους πολίτες της Αττικής με ‘οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής’ και δήθεν αυστηρά χρονοδιαγράμματα πριν προτείνει χώρους για εναλλακτικές λύσεις . Οι περίπου 2 εκατ. τόνοι απορριμμάτων ετησίως δεν εξαφανίζονται ως δια μαγείας…».
Χαρακτηρίζει επιζήμια την ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική (Φυλή, Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα), απόφαση που «εκτός από τα ‘ωσαννά’ στην αρχή έχει και την τιμωρία στο τέλος».

Τέλος, όσον αφορά στην αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, αναφέρει ότι ο κίνδυνος να μείνει η Περιφέρεια Αττικής εκτός ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να υποβαθμιστεί σε χειρότερο επίπεδο διαχείρισης σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν είναι πιο ορατός παρά ποτέ.

ΠΗΓΗ:in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.