Ειδησεογραφικό site

Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί, ο δικηγόρος του και δυο δικαστές

59

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδρος τη Γαλλικής Δημοκρατίας, βρίσκεται υπό κράτηση για σκάνδαλο διαφθοράς. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο Σαρκοζί κρατείται από τις γαλλικές αστυνομικές αρχές στην πόλη Ναντέρ και θα παραμείνει υπό κράτηση για 24 ώρες. Μέχρι αύριο, ο Σαρκοζί  θα παραμείνει στο κτίριο της υπηρεσίας της γαλλικής αστυνομίας που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αναφέρει η Le Monde.

Εκτός από τον Σαρκοζί, βρίσκονται από χτες υπό κράτηση τρία άτομα: ο δικηγόρος του και δύο δικαστικοί για σκάνδαλο αθέμιτης άσκησης επιρροής και διαρροή δικαστικού απορρήτου. Ο Σαρκοζί, ο οποίος σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναμένεται τον προσεχή μήνα να ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα ως υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς, το 2017, έφτασε στις οκτώ το πρωί, ώρα Γαλλίας, στα γραφεία της αρμόδιας υπηρεσίας στην πόλη Ναντέρ. Ενα 24ωρο νωρίτερα, είχαν ανακριθεί άλλα τρία άτομα για την ίδια υπόθεση και παρέμειναν υπό κράτηση: Ο δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Χέρτσογκ, και οι δικαστικοί, μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ζιλμπέρτ Αζιμπέρ και Πατρίκ Σασού.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο Τιερί Χερτσογκ, δικηγόρος του Σαρκοζί και οι δικαστικοί Αζιμπέρ και Σασού κλήθηκαν να καταθέσουν στον ανακριτή για το αν ενημέρωναν τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας για τις «τάσεις» μέσα στο δικαστικό σώμα σχετικά με υποθέσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος του και αν επιχείρησαν να εξαγοράσουν την εύνοια δικαστών. Οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν επίσης έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία των τριών ανδρών και κατάσχεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Η τελευταία εξέλιξη συνδέεται με ένα σχετικά πρόσφατο σκάνδαλο, το οποίο έχει φθάσει στην… αυλή του Σαρκοζί και αφορά στοιχεία που προέκυψαν από τηλεφωνικές υποκλοπές.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της ιστοσελίδας «Mediapart» τον περασμένο Μάρτιο, η γαλλική Δικαιοσύνη είχε υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του, οι οποίες σχετίζονταν με το γνωστό σκάνδαλο «Μπετανκούρ». Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ένοικος των Ηλυσίων είχε κατηγορηθεί, και τελικά αθωωθεί, ότι εκμεταλλεύτηκε τη σωματική και πνευματική αδυναμία της γηραιής  ιδιοκτήτριας της L’Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, για να της αποσπάσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007. Σε ένα από τα τηλεφωνήματα, τα οποία γίνονταν σε κρυφό αριθμό κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο δικηγόρος του, Τιερί Ερζόγκ φέρεται να χαρακτηρίζει «μπάσταρδους του Μπορντό» τους δικαστές που αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Σαρκοζί, ενώ σε ένα άλλο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Le Monde», ένας από τους δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ενημέρωνε την πλευρά του Σαρκοζί για τις «τάσεις» που διαμορφώνονταν στο Δικαστήριο.

Για «συνωμοσία» μιλούν οι υποστηρικτές του

Για «συνωμοσία» με στόχο την περιθωριοποίηση του Νικολά Σαρκοζί από την πολιτική ζωή της Γαλλίας κάνουν λόγο τα πρωτοκλασσάτα στελέχη της γαλλικής Δεξιάς, σχολιάζοντας την κράτησή του για ανάκριση από τις γαλλικές αστυνομικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας για σκάνδαλο διαφθοράς.

Την ίδια ώρα , καλούν τους υποστηρικτές του Σαρκοζί να ξεχυθούν αύριο στους δρόμους της χώρας, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του πρώην προέδρου.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Liberation» και «Le Figaro», μηνύματα συμπαράστασης στο Νικολά Σαρκοζί που παραμένει υπό κράτηση σε υπηρεσία των γαλλικών αστυνομικών αρχών στη Ναντέρ κατακλύζουν τις τελευταίες ώρες το Twitter.

Την ίδια ώρα, πολλά στελέχη της γαλλικής Δεξιάς, σε συνεντεύξεις τους στα γαλλικά ΜΜΕ,επισημαίνουν ότι πρόκειται για «συνωμοσία» σε βάρος του πρώην προέδρου που στόχο έχει να του «κόψει» τα φτερά και να φρενάρει τις πολιτικές φιλοδοξίες του.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας,στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος (UMP) ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος το ταχύτερο ο Σαρκοζί ενώ αύριο στη Γαλλία αναμένονται διαδηλώσεις σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον πρώην ένοικο των Ηλυσίων.

Την ίδια ώρα, Γάλλοι δημοσιογράφοι κατασκηνώνουν έξω από το κτίριο της γαλλικής αστυνομίας στη Ναντέρ προκειμένου να ενημερώνουν τους πολίτες λεπτό προς λεπτό για τις εξελίξεις.

Αν και οι γαλλικές αστυνομικές αρχές έχουν δικαίωμα να έχουν υπό κράτηση 48 ώρες τον Σαρκοζί,πολλά γαλλικά ΜΜΕ πιστεύουν ότι η κράτηση για ανάκριση του πρώην προέδρου της Γαλλίας δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από ένα 24ωρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Liberation»,η Βαλερί Ντεμπόρ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος ( UMP) ανέλαβε την «τηλεοπτική» υπεράσπιση του τέως προέδρου. «Δεν επιτρέπεται να τεθεί υπό κράτηση  ένας πρώην αρχηγός κράτους της Γαλλίας.Εξάλλου,κάθε φορά που ακούγεται έντονα ότι θα διεκδικήσει σημαντικό ρόλο στη πολιτική,βρίσκεται αντιμέτωπος με μία δικαστική υπόθεση:όπως, Μπετανκούρ,Καράτσι και άλλες δικαστικές υποθέσεις. Αυτό πλέον καταντάει γελοίο για τους υποστηρικτές του αλλά και για τον γαλλικό λαό», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV  η Βαλερι Ντεμπόρ.

Στο Twitter, o αντιδήμαρχος Νίκαιας,Κριστιάν Εστροζί έβγαλε μία κραυγή απελπισίας γράφοντας στο λογαριασμό του: «Φίλε μου Σαρκοζί.Πρόκειται για μία κατάφωρη αδικία σε βάρος σου, για μία παράνομη διαδικασία», επισημαίνοντας πως οι γαλλικές αρχές δεν σεβάστηκαν το ευρωπαϊκό δίκαιο αφού έθεσαν υπό κράτηση έναν πρώην αρχηγό κράτους.

«Δεν σεβάστηκαν το δικαίωμα τις προσωπικής ζωής του, της κατοικίας του και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του»,τόνισε αναφερόμενος στις τηλεφωνικές υποκλοπές που έγιναν από τις γαλλικές αρχές προκειμένου να δουν αν και κατά πόσο ο Σαρκοζί είναι μπλεγμένος στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Από την πλευρά του, ο πρώην ευρωβουλευτής,Αντι Ζαν Πιερ δήλωσε ότι οι «Φίλοι του Σαρκοζί» οργανώνουν για αύριο μία μεγάλη κινητοποίηση στη Γαλλία προκειμένου να δικαιωθεί ο Σαρκοζί και να αφεθεί το συντομότερο ελεύθερος.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.