Ειδησεογραφικό site

Ο Μάρτιν Σουλτς επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

62


Με 409 ψήφους εξελέγη και πάλι προέδρος του Ευρωκοινοβουλίου ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, στην ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη, κατά την πρώτη συνεδρίαση με τη σύνθεση που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Η επανεκλογή του Σουλτς στην προεδρία του σώματος ήταν αναμενόμενη. Η θητεία του θα διαρκέσει διόμισι χρόνια, έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τους Φιλελεύθερους, που δεν παρουσιάζουν υποψήφιο.

Ο κ. Σουλτς επανεξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία σε σύνολο 612 έγκυρων ψηφοδελτίων.

Από τους 751 ευρωβουλευτές, ψήφισαν οι 723, ενώ καταγράφηκαν 111 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια που δεν προσμετρήθηκαν στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Ο Βρετανός υποψήφιος Σαγιάντ Καρίμ από την Ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών έλαβε 101 ψήφους, ενώ ο Ισπανός Πάμπλο Ιγκλέσιας από την Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς και η υποψήφια των Πρασίνων Ουλρίκε Λούνατσεκ έλαβαν από 51 ψήφους.

Θύματα της απόρριψης της ευρωπαϊκής ιδέας έπειτα από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι τέσσερις φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι) μετρούν απώλειες εδρών.

Η πρόσθεση των 221 ευρωβουλετών του ΕΛΚ και των 191 Σοσιαλιστών δεν δίνει παρά μία εύθραυστη πλειοψηφία 412 βουλευτών επί των 751.

Κατά συνέπεια, μία συμμαχία με τους Φιλελεύθερους και τους 67 βουλευτές τους θα είναι αναγκαία σε πολλές περιπτώσεις, ενώ υπολογίζουν και στην θετική στάση των 50 βουλευτών των Πρασίνων.

«Είναι ένα άλλο Κοινοβούλιο» παραδέχεται ο πρόεδρος του ΕΛΚ Τζόζεφ Ντολ, που υπήρξε επί πέντε χρόνια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του, χρειάζεται ενότητα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων» τόνισε ο ίδιος.

Στην πράξη, αυτή συμμαχία έχει ως στόχο την εγκατάσταση ενός προστατευτικού φράγματος απέναντι στους ευρωφοβικούς σχηματισμούς, που αριθμούν 100 βουλευτές, έναντι ενός περιορισμένου αριθμού στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επικεφαλής, η Ευρώπη της Ελευθερίας του Νάιτζελ Φάρατζ με 48 βουλευτές. Ο Φάρατζ προέρχεται από το UKIP, το οποίο θριάμβευσε στην ευρωκάλπη της Βρετανίας.

Μαζί του ο Ιταλός Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές αποτελούν τον άξονα της πολιτικής ομάδας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, που κατόρθωσε να αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 70 βουλευτές.

Μένουν 52 βουλευτές που δεν έχουν συγκροτηθεί σε ομάδα, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, η οποία δεν κατόρθωσε να συγκροτήσει πολιτική ομάδα.

Το χάσμα είναι μεγάλο ανάμεσα στους βρετανούς ευρωσκεπτικιστές του Ντέιβιντ Κάμερον και τους ευρωφοβικούς, όπως και ανάμεσα σε αυτούς τους τελευταίους και την άκρα δεξιά, ανάμεσα στους εθνικιστές και τους ακραίους, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα ενωμένο μέτωπο και εκ του γεγονότος αυτού έχουν μειωμένες δυνατότητες να εμποδίσουν τη λειτουργία των θεσμών της ΕΕ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.