Ειδησεογραφικό site

Κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ εν μέσω της ουκρανικής κρίσης

82

Στο Κάρντιφ της Ουαλίας θα βρίσκεται σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλος, οι οποίοι θα έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες συναντήσεις με τους ξένους ομολόγους τους.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς και η οποία εκκρεμούσε από διμήνου, γίνεται σε συγκυρία κατά την οποία το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών έχει φορτιστεί από τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου προκάλεσαν απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς διέψευσαν τις προσδοκίες για μία πιο επικοδομητική στάση από την Τουρκία στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση Σαμαρά- Ερντογάν θα συζητηθούν το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί σταθερά αποφόρτιση και βελτίωση του κλίματος, πάντα με την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Ο κ. Σαμαράς είχε το πρωί της Τετάρτης μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στην Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας θα παραβρεθεί και αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, ως χώρας που έχει αποστείλει δυνάμεις στο Αφγανιστάν, που είναι και θέμα το οποίο θα συζητηθεί στη Σύνοδο. Στην ατζέντα της Συνόδου καταγράφεται ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που συνοδεύεται από την επισήμανση ότι η Τουρκία αναγνωρίζει το κράτος με τη συνταγματική του ονομασία.

Βασικό θέμα της Συνόδου είναι οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ η ουκρανική κρίση συνεχίζεται.

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα είναι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά και η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ.

Την περασμένη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φόγκ Ράσμουσεν, προανήγγειλε τη δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης με αποστολή την προστασία των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, από ενδεχόμενη επέμβαση της Ρωσίας.

Η ρωσική κυβέρνηση απάντησε ότι «θεωρεί την επέκταση του ΝΑΤΟ μία από τις μείζονες απειλές εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η Ρωσία προειδοποίησε, επίσης, ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ -που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσένιουκ με αλλαγή της συνταγματικής δέσμευσης για ουδετερότητα- θα δυσχεράνει τις προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην ουκρανική κρίση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.