Ειδησεογραφικό site

«Εφυγε» ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος-ιστορική μορφή του ΠΑΣΟΚ – Δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας

51

Απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, σε ηλικία 95 ετών.

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ήταν στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας. Είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση και είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε και αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Είχε πρωτοεκλεγεί βουλευτής της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γεωργίου Παπανδρέου το 1964, και ήταν από τους πρώτους που ακολούθησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Επίσης, ήταν από τους πρώτους ευρωβουλευτές. Ειδικότερα, γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι της Μεσσηνίας και προέρχεται από οικογένεια με στρατιωτική παράδοση. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1939 ως ανθυπολοχαγός του Μηχανικού, αλλά πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο το 1940-1941, συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου.

Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή όπου υπηρέτησε στις μάχιμες μονάδες του Ελληνικού Στρατού. Μετά το 1945 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στo Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich) της Βρετανίας.

Το καλοκαίρι του 1967 φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Σύρο. Μετά από σύντομη αποφυλάκιση κρατήθηκε εκ νέου στις φυλακές και εξορίστηκε από το 1968 μέχρι το 1971, οπότε ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΚ στην Ελλάδα.

Μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στα οποία είχε ενεργό συμμετοχή, συνελήφθη και βασανίστηκε στην ΕΣΑ απ’ όπου μεταφέρθηκε στη Γυάρο μέχρι την πτώση της δικτατορίας.

Το 1974 μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του κινήματος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1977-1985).

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατείχε το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, ήταν Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης από το 1985 μέχρι τον Ιούλιο 1989, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τον Ιανουάριο του 1996 και μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του πρωθυπουργού, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάφερε να εκλεγεί με αντιπάλους τους Κώστα Σημίτη, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γεράσιμο Αρσένη (εξελέγη ο πρώτος). Ήταν παντρεμένος με την Άγα Χαραλαμπoπούλου.

Ήταν πατέρας δύο παιδιών του Γιώργου – Ερνέστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών και δικηγόρου, και του Χάρη Χαραλαμπόπουλου. Το 2001, ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος εξέδωσε τα απομνημονεύματά του, Κρίσιμα Χρόνια: Αγώνες για τη Δημοκρατία, 1936-1996, που θεωρούνται σημαντική πηγή για την μελέτη της μεταπολεμικής ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

Δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας

Η πολιτική ηγεσία, με δηλώσεις της, εξάρει την αγωνιστική και πολιτική διαδρομή του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου που έφυγε, πλήρης ημερών, από τη ζωή. Κοινή επισήμανση το ήθος του αλλά και οι αγώνες του για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

«Ένας έντιμος πολιτικός και μαχητικός υπερασπιστής των εθνικών μας δικαίων έφυγε από κοντά μας» αναφέρει στο μήνυμά του για το θάνατο του Γιάννη Χαραλαμπόπουλο ο Αντώνης Σαμαράς. «Ως φίλος και συμπατριώτης του, εκφράζω στην οικογένειά του τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου», καταλήγει το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Δήλωση του για τον θάνατο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Χαραλαμπόπουλου έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μια από τις πιο μεγάλες εμβληματικές φυσιογνωμίες της δημοκρατικής παράταξης».
«Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη συλλογική συνείδηση της παράταξης και φεύγει έχοντας την πλήρη εκτίμηση όλου του ελληνικού λαού» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Μια από τις πιο μεγάλες εμβληματικές φυσιογνωμίες της δημοκρατικής παράταξης, ένας κορυφαίος αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, ένας πραγματικός υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος έφυγε πλήρης ημερών από κοντά μας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, τόνισε ότι ότι ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος «στάθηκε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου και έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ έχοντας πάντα μια έντονη αίσθηση αξιοπρέπειας» και επισήμανε ότι «ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έδωσε μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες και ως αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας χειρίστηκε κρίσιμα θέματα της εθνικής πολιτικής».

Και κατάληξε ο κ. Βενιζέλος:
«Στην οικογένεια του και ιδιαίτερα στον γιο του Γιώργο, μέλος της ηρωικής κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-12, απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Γιάννη Χαραλαμπόπουλου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «Ο Γ. Χαραλαμπόπουλος υπήρξε μια πολιτική προσωπικότητα που, με το ήθος του αλλά και τους αγώνες του για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στη χώρα. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του».

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του ιστορικού στελέχους, αγωνιστή της αντίστασης κατά της Δικτατορίας, πρώην Αντιπροέδρου των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Χαραλαμπόπουλου» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
«Το ήθος οι αγώνες του και η συνέπεια του ας αποτελούν για όλους παράδειγμα. Η ιστορία έχει καταγράψει τη διαδρομή του. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του» τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Τη θλίψη του για τον θάνατο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου:
«Ο σύντροφος, ο αγωνιστής, ο δάσκαλος Γιάννης Χαραλαμπόπουλος δεν είναι πια κοντά μας. Ανήκει στην Ιστορία. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά οδύνη μου για το γεγονός. Ζωές σαν τη δική του όμως θα αποτελούν πάντοτε υπόδειγμα προς μίμηση και μέτρο σύγκρισης προσφοράς κι επιτευγμάτων προς όφελος της κοινωνίας και του λαού.
Υπόδειγμα ήθους και αγωνιστικότητας, συνέπειας και επιμονής ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ανήκει στις ιστορικές εκείνες μορφές που λάμπρυναν την πολιτική μας ιστορία και αποτελούν καύχημα για την πολιτική μας παράταξη. Αγωνίστηκε στην πράξη, υπομένοντας περήφανα κάθε κόστος και μαζί με τη ξεχωριστή χορεία ανθρώπων στην οποία ανήκει, μας κληροδότησαν μια καλύτερη, αναπτυγμένη και δημοκρατική πατρίδα. Μας κληροδότησαν μια μεγάλη Παράταξη που μίλησε και έδρασε για τα συμφέροντα του λαού. Χρέος μας, ακολουθώντας τα χνάρια του με όλες μας τις δυνάμεις, να δώσουμε τον αγώνα ενωμένοι και προσηλωμένοι στις διαχρονικές αξίες που σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε, να δικαιώσουμε τους αγώνες μας και να δώσουμε και πάλι ελπίδα και προοπτική στη γενιά που ακολουθεί.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

ΔΗΜΑΡ: «Από τις πλέον εμβληματικές μορφές της Μεταπολίτευσης»

Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, «μιας από τις πλέον εμβληματικές μορφές της Μεταπολίτευσης και αταλάντευτου μαχητή του αγώνα κατά της Δικτατορίας. Συλλυπητήρια στους οικείους του».

ΚΚΕ: «Ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση»

«Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση ενάντια στην απριλιανή χούντα και διώχθηκε από αυτήν, με εξορίες στη Σύρο και τη Γυάρο και με τα σκληρά βασανιστήρια στην ΕΣΑ», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του πρώην υπουργού, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.