Ειδησεογραφικό site

ΥΠΟΙΚ: Να γιατί δόθηκε η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ- Πρώτος απολογισμός

33

Σε απολογισμό των ενεργειών του που οδήγησαν στο να ανάψει το «πράσινο φως» το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζει «επίτευγμα σε ευρωπαϊκή κλίμακα» την εφαρμογή τέτοιου εύρους «μεταρρυθμίσεων-τομών» σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Στις διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
η νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων,
η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων,
η οριοθέτηση του αιγιαλού για την προστασία του από καταπατήσεις και
η μείωση του κόστους το οποίο επιφέρει η γραφειοκρατία στην επιχειρηματικότητα

Κατά το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται για τη νομοθέτηση «σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μεγάλες και μακροπρόθεσμες ωφέλειες για την ελληνική οικονομία».

Η έγκριση από το  EFSF

Το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, που εκκρεμούσε από τον περασμένο Μάιο. Είναι η τελευταία δόση από τα συνολικά 8,3 δισ. που είχαν εγκριθεί από το Eurogroup. Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει αύριο, Πέμπτη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του EFSF «το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση των € 1.000.000.000 για την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή μιας σειράς οροσήμων που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο του 2014.»

» Αυτή είναι η τρίτη και τελευταία δόση της συνολικής € 8.300.000.000 δόση που εγκρίθηκε από το Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αποστολής επανεξέτασης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα. Μετά την παρούσα εκταμίευση, η συνολική οικονομική βοήθεια του EFSF στην Ελλάδα θα φτάσει τα 141,8 δισ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ θα παραμείνουν διαθέσιμα από την πλευρά του EFSF».

Η έγκριση της εκταμίευσης έγινε εφικτή μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει η τρόικα.

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με πρώτο σταθμό τη συνάντηση στο Παρίσι από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει η επιστροφή των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα.

Σημειώνεται ότι μετά την εκταμίευση αυτής της δόσης, απομένει η εκταμίευση της τελευταίας δόσης από την ευρωπαϊκή πλευρά (ύψους 2 δισ. ευρώ) και η επιστροφή από τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας των κερδών που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα η κυβέρνηση αναμένει τη διπλή δόση ύψους 3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.