Ειδησεογραφικό site

Δένδιας: Αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ συνολικά οι οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία

43

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τις δόσεις που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο και τα κόκκινα δάνεια αλλά και τον αναπτυξιακό νόμο.

«Τα πράγματα είναι σε τελική συζήτηση με την τρόικα, όμως αυτά είναι στην αρμοδιότητα του Γκίκα Χαρδούβελη και του Γιάννη Βρούτση. Η προσπάθειά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύμπλεγμα ρυθμίσεων που να επικοινωνεί για να μπορέσουμε να πετύχουμε μια ανάκαμψη της οικονομίας», σχολίασε αρχικά ο κ. Δένδιας και συνέχισε:

«Μιλάμε για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ στην ανθρωπότητα. Δεν είναι θέμα μεταξύ μας συμφωνίας. Είναι ότι θα πρέπει και με τους ξένους να υπάρχει μια συνεννόηση αλλά και με τις τράπεζες. Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια γι αυτό».

«Τα κόκκινα δάνεια έχουν ένα δικό τους ρυθμό. Είναι καλό όμως να ρυθμίζουμε όλα τα χρέη σε μία επιχείρηση εφόσον είναι βιώσιμα. Το ζήτημα είναι, αυτές οι επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πάρα πολλές, σχεδόν 160.000 επιχειρήσεις, οι οποίοι έχουν πάνω από 600, 700.000 θέσεις εργασίας. Αν βάλουμε όλες τις οφειλές και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προσεγγίζουμε τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι ευχάριστο το ότι χρειαζόμαστε την έγκριση της τρόικας και για τις δόσεις. Πληρώνουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος», πρόσθεσε.

«Τώρα λήγει το τεράστιο κομμάτι αυτής της συμφωνίας. Μένει ένα μικρό κομμάτι που είναι το ΔΝΤ. Εκεί γίνεται μια διαπραγμάτευση διότι το ύψος αυτού του ποσού, δεν δικαιολογεί τη μορφή της εποπτείας η οποία σήμερα ασκείται. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, αντιθέτως, έχουμε κάθε λόγο, αυτά τα θετικά που γίνονται και να διαφημίζονται και να πιστοποιούνται. Έχουμε κάνει πράγματα που έχουμε να δείξουμε και στη διεθνή κοινότητα και στις αγορές για να μας εμπιστευθούν», τόνισε ακόμα ο κ. Δένδιας.

«Ελπίζω θα έχουμε σύντομα αναπτυξιακός νόμος. Το προηγούμενο ΕΣΠΑ τελειώνει το τέλος του 2015. Η αγωνία μας ήταν να μην υπάρξει κενό στη χώρα. Πετύχαμε κάτι πρωτοφανές. Πριν ακόμα εγκριθούν τα επιχειρησιακά σχέδια, πήραμε τη συμφωνία τους να συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε έργα από τα λεφτά του επόμενου πακέτου, με την απλή δική μας διαβεβαίωση ότι αυτά τα έργα είναι στο γενικό πλαίσιο του 2014-20120. Το ΕΣΠΑ έχει απορρόφηση που αγγίζει το 87%. Είμαστε πρωταθλητές στις απορροφήσεις. Αυτό το υπουργείο έχει ετοιμάσει για την Ελληνική αγορά ένα πακέτο περίπου 12 δισ. για ένα πλαίσιο 16 μηνών», πρόσθεσε, ενώ για τον αναπτυξιακό νόμο, σχολίασε μεταξύ άλλων:

«Αν δεν έχεις χρήματα το να στήνεις αναπτυξιακούς νόμους πάνω στην ανέχεια είναι σαν να κοροϊδεύεις τον κόσμο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.