Ειδησεογραφικό site

«Βέτο» από τους Γερμανούς βιομηχάνους για τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ

67

Γεύμα εργασίας θα έχουν στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου, σε μια συνάντηση που οριστικοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, μετά από συνεννόηση των δύο γραφείων.
Η συνάντηση είχε αποφασιστεί από τους δύο ηγέτες στην κατ’ ιδίαν συζήτησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 16ης Ιουλίου, ωστόσο σύμφωνα με τη στήλη «Στίγμα» της εφημερίδας «Τα Νέα» η δίμηνη καθυστέρηση για την επισημοποίηση της συνάντησης, οφείλεται σε πολύ σοβαρούς λόγους.
Βάσει του δημοσιεύματος, η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) είχε θέσει βέτο. Αιτία; Η σκανδαλώδης φοροδιαφυγή γερμανικών εταιρειών αυτοκινήτων στην Ελλάδα και η επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ σε Mercedes, BMW και Opel, όταν πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι συγκεκριμένες εταιρείες υποτιμολογούσαν ένα αυτοκίνητο και για παράδειγμα δήλωναν ότι κοστίζει 15.000 ευρώ, ενώ αυτό μπορεί να κόστιζε 50.000 ευρώ. Εν συνεχεία, το πουλούσαν στον πελάτη με την πραγματική εμπορική του αξία και καρπώνονταν τον αναλογούντα ΦΠΑ και τον φόρο πολυτελείας επί του αυτοκινήτου.
Μάλιστα, ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την συγκεκριμένη υπόθεση κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.