Ειδησεογραφικό site

Αμφίπολη: Ενισχύεται η στερέωση του ταφικού μνημείου – Μενδώνη: «Η ανασκαφή κρύβει μεγαλύτερες εκπλήξεις»

82

Η ανασκαφική ομάδα των αρχαιολόγων της Κατερίνας Περιστέρη σε συνεργασία με τη διεπιστημονική ομάδα του υπουργείου Πολιτισμού, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα στατικά – δομικά προβλήματα που παρουσιάζει ο τρίτος θάλαμος του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, με ένα συνολικό σχέδιο στερέωσης.
Ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι πραγματοποίησαν εκ νέου αυτοψία έκριναν τα δομικά προβλήματα ως αρκετά σοβαρά, και αποφάσισαν να γίνει ειδική τεχνική μελέτη για τη στερέωση του τρίτου θαλάμου, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα στο ανασκαφικό έργο των δύο προηγούμενων θαλάμων. Μέσω της μελέτης θα επιλεγούν οι κατάλληλες τεχνικά μέθοδοι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της στατικότητας ώστε να  δοθεί συνέχεια στην ανασκαφή. Αυτό που τονίζεται είναι ότι πρέπει να προστατευτούν με τον καλύτερο τρόπο όλοι οι εργαζόμενοι από οποιονδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο στη δουλειά τους και το ίδιο το μνημείο από οποιαδήποτε φθορά.

Επίσης, αποφασίσθηκε να γίνει επιπλέον στερέωση των δύο πρώτων θαλάμων με συμπληρωματικές υποστυλώσεις τόσο της θόλου όσο και των διαφραγματικών και των πλευρικών τοίχων, έτσι ώστε να καθαριστούν σταδιακά από τα χώματα οι θάλαμοι.
Η τελευταία νεροποντή δεν προξένησε προβλήματα στο ταφικό μνημείο, αφού το στέγαστρο και το αντιπλημμυρικό και αποστραγγιστικό σύστημα τα οποία κατασκευάστηκαν το τελευταίο διάστημα λειτούργησαν ικανοποιητικά.

Λίνα Μενδώνη: «Η ανασκαφή κρύβει μεγαλύτερες εκπλήξεις»
Απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο λήξης της ανασκαφής στην Αμφίπολη, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή. Συγκεκριμένα, η κα Μενδώνη ανέφερε: «Εξαρτάται. Είναι αυτός ο θάλαμος μόνο; Αν είναι αυτός ο θάλαμος, μπορεί κανείς να βάλει κάποιο όριο. Αν, όμως, υπάρχει συνέχεια; Τι είναι αυτή η συνέχεια; Τι δυσκολία θα έχει η συνέχεια αυτή;».

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την ταυτότητα του τάφου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού σημείωσε: «Όποιος κάνει εικασίες, είναι απλώς εικασίες, σενάρια εργασίας. Εμείς προτιμούμε να μένουμε στα δεδομένα της ανασκαφής, αυτά τα οποία μας πληροφορούν η ανασκαφική ομάδα και η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής, η κα Περιστέρη. Το πιο σοφό, αυτήν τη στιγμή, είναι να μένουμε στα δεδομένα μας. Η αρχαιολογία είναι μία επιστήμη που κρύβει πάρα πολλές εκπλήξεις. Η ανασκαφή κρύβει ακόμα μεγαλύτερες».

Τα σχόλια είναι κλειστά.