Ειδησεογραφικό site

Βερολίνο: Καλεί το Λονδίνο να μην μπλοκάρει την αμυντική συνεργασία της ΕΕ

29

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τη Βρετανία να σταματήσει να εμποδίζει κινήσεις για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι αυτές οι προσπάθειες είναι απαραίτητες και επείγουσες για την αντιμετώπιση ενός μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος απειλών.

«Η πιο σθεναρή αντίσταση προέρχεται από τους Βρετανούς» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. «Και όσον αφορά αυτό ζητάμε αμεροληψία: όποια (χώρα) εγκαταλείπει την ΕΕ δεν πρέπει να εμποδίζει το καραβάνι στα τελευταία του μέτρα» υπογράμμισε.

Η Βρετανία έχει εκφράσει ανησυχίες, όπως και η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής πως οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το NATO.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι η Γερμανία θεωρεί τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη Συμμαχία ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά προσέθεσε ότι έχει καταστεί πλέον σαφές πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να «εξισορροπούν αυτόματα την ευρωπαϊκή παθητικότητα» στο εξής.

Κατά τη συντηρητική Γερμανίδα πολιτικό, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει μια κλήση αφύπνισης για την Ευρώπη, η οποία όπως έκρινε πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της και να εντείνει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση απειλών όπως η ισλαμιστική τρομοκρατία ή η αμφισβήτηση συνόρων από τη Ρωσία.

«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ο πιο σημαντικός και πιο στενός εταίρος μας, αλλά εμείς οι Ευρωπαίοι δεν μπορούμε να αντλούμε τη δύναμή μας από την Αμερική και τη βούλησή της να είναι παρούσα σε διεθνές επίπεδο ή να μην είναι» ανέφερε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. «Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να διαμορφώνει τις εξελίξεις ή να είναι πιόνι» συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε πει ότι ως πρόεδρος δεν θα σπεύσει να προσφέρει βοήθεια σε χώρες οι οποίες δεν κάνουν επαρκείς δαπάνες για την άμυνα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το δόγμα της συλλογικής άμυνας (σ.σ. το Άρθρο 5), στο οποίο στηρίζεται το NATO.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ακόμη ότι η τρέχουσα αμυντική δομή της ΕΕ έχει τεράστιες και προφανείς ανεπάρκειες, οι οποίες οδηγούν σε «κατασπατάληση τεράστιων ποσών χρημάτων», σημειώνοντας για παράδειγμα ότι χρησιμοποιούνται 37 διαφορετικοί τύποι τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού 12 τύποι αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, 19 τύποι μαχητικών αεροσκαφών.

Κατά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ελπίδα του Βερολίνου είναι ότι η ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα στείλει στις ΗΠΑ το μήνυμα πως «η Ευρώπη επενδύει περισσότερα στην κοινή της άμυνα».

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας επισήμανε ακόμη πως ακόμη οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν επικεντρώνονται στη δημιουργία ευρωστρατού, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε να τροποποιηθούν ευρωπαϊκές Συνθήκες. «Σήμερα δεν υπάρχουν η πλειοψηφία ή οι προοπτικές για αυτό». Επικεντρώνονται σε ό,τι μπορεί να γίνει» επισήμανε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.