Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας – Καραμανλής: Μια αγάπη… (ξανα)γεννιέται

183

Στην περίπτωση του φαινομένου της περίφημης «καραμανλικής Αριστεράς», φαίνεται ότι η κολόνια… κρατάει χρόνια, καθώς τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στην Παναγή Κυριακού εφαρμόζουν την ίδια τακτική δολιοφθοράς του κοινού αντιπάλου: του εκάστοτε ηγέτη της ΝΔ…

Το ζήσαμε και επί διακυβέρνησης Σαμαρά: ο άνθρωπος που κατέστρεψε τη χώρα και άφησε το χρέος και τα ελλείμματα να διογκωθούν, εγκαταλείποντας το καράβι σαν τα ποντίκια τον Οκτώβριο του 2009, φλέρταρε απροσχημάτιστα – καίτοι υπογείως- τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις περιπτώσεις και τις εκφάνσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένους, ο πολιτικός «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η δημιουργία των «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» και των «Τσιπροκαμμένων» δεν θα είχε επιτευχθεί, αν η πλατεία Μαβίλη δεν είχε βάλει το χέρι της.

Την ώρα, δηλαδή, που ο πρώην πρωθυπουργός το έπαιζε «large» και μεγάθυμος και διαβεβαίωνε τον εκάστοτε διάδοχό του ότι «θα είναι ο τελευταίος που θα τού δημιουργήσει πρόβλημα», «έπαιζε» με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα επιδιδόμενος σε έναν υπόγειο πόλεμο φθοράς. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως εμβληματικοί «καραμανλικοί» – με ό,τι σημαίνει αυτό για τον «καραμανλισμό»…- βρέθηκαν στην αυλή του Αλέξη: ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ανέλαβε να διερευνήσει το… «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» (sic) και τα… είδαμε τα αποτελέσματα, ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος κόσμησε (λέμε τώρα) το ύπατο πολιτειακό αξίωμα «με εντολή Τσίπρα».

Βεβαίως, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ηττήθηκε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και λάνσαρε τη στρατηγική της «προοδευτικής συμμαχίας», τότε θυμήθηκε πραγματικά τι έκανε στη χώρα ο Κώστας Καραμανλής: σου λέει, στρατηγική προσέλκυσης ΠΑΣΟΚων με ύμνους στον Καραμανλή δεν γίνεται. Έτσι, αίφνης, ο πρώην πρωθυπουργός είδε το φως το αληθινό και σε μερικές δημόσιες τοποθετήσεις του «τα έχωσε» στον Καραμανλή, αναδεικνύοντας τον εφιαλτικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, που έγραφαν στην ούγια το όνομα του ανιψιού του ιδρυτή της ΝΔ – και όχι το όνομα του Παπανδρέου, όπως πολλοί ακόμη και σήμερα βαυκαλίζονται.

Επιστροφή στο θέμα μας, όμως: όταν ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε ότι η «προοδευτική συμμαχία» ήταν τζούφια, επέστρεψε στην κλασική δοκιμασμένη συνταγή: το ενδιαφέρον, άλλωστε, είναι πως στην Κουμουνδούρου διαπίστωσαν ότι υπήρχε ανταπόκριση και από την άλλη… πλευρά. Μάλιστα, η στήλη πληροφορείται ότι η αρχική πληροφορία ότι η πλατεία Μαβίλη θα ενδιαφερόταν για ανασύσταση του πολιτικού «ειδυλλίου» Καραμανλή – Τσίπρα φέρεται να έγινε αρχικώς γνωστή στην Κουμουνδούρου από συνομιλητές του Προκόπη Παυλόπουλου – που συνεχίζει να προσπαθεί να πιάσει πόρτα για τον χειμώνα, αρνούμενος να δεχθεί ότι πλέον έχει βγει στη σύνταξη.

Ενόσω, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να επιστρέψει στη δοκιμασμένη τακτική της δολιοφθοράς του πολιτικού του αντιπάλου εκ των έσω, εδώ και καιρό κινείται στο ίδιο μήκος κύματος και η Παναγή Κυριακού. Κάτι η «καραμανλική» πτέρυγα που αγνοήθηκε πλήρως στον τελευταίο ανασχηματισμό (ακόμη και ο Κουμουτσάκος είδε την πόρτα της εξόδου, ενώ ο Ρουσόπουλος παρέμεινε στο «περίμενε»…), κάτι η ειλημμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει εκτός ψηφοδελτίων τούς δύο πρώην πρωθυπουργούς, φαίνεται ότι στην πλατεία Μαβίλη κάτι κινείται – για πρώτη φορά έπειτα από καιρό.

Και αυτό γιατί από μόνοι τους ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Σάββας Τσιτουρίδης και ο Βαγγέλης Αντώναρος δεν μπορούν με τις κοινές τους δηλώσεις να… δημιουργήσουν πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το άρθρο του Κώστα Σημίτη, λοιπόν, αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή για να… σπάσει τη σιωπή του ο πρώην πρωθυπουργός – εξάλλου, όπως λένε όσοι ξέρουν, κάθε τοποθέτηση Σημίτη πάντα ενοχλεί τον Καραμανλή, καθώς τού υπενθυμίζει την κραυγαλέα ανεπάρκειά του. Όμως, το θέμα είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε… γενικό αντάρτικο: δεν είναι μόνον η υποτιθέμενη υστεροφημία του που προσπαθεί να υπερασπιστεί αποδομώντας τη στρατηγική του Ελσίνκι. Πέραν των ελληνοτουρκικών, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προκαλέσει πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και με αφορμή το Μακεδονικό.

Βλέπετε, οι δικοί του άνθρωποι αφήνουν να διαρρεύσει ότι «ο πρωθυπουργός του Βουκουρεστίου δεν θα μπορούσε να ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία». Και επειδή ταυτοχρόνως ο Καραμανλής θέλει να δείξει πως έχει «συνείδηση παράταξης», οι ίδιοι άνθρωποι αφήνουν να διαρρεύσει ότι αν ο Μητσοτάκης επιμείνει (πρόκειται για διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, εξάλλου…), τότε ο Καραμανλής θα παραιτηθεί από βουλευτής παραδίδοντας την έδρα του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το «Αγκίστρι», λοιπόν, αλίευσε εξ εγκύρων πηγών την πληροφορία ότι στην Κουμουνδούρου ουδόλως έπεσαν από τα σύννεφα με όλα αυτά – αντιθέτως, κάποιοι συμπεριφέρονται ως εάν να τα ήξεραν προκαταβολικώς. Και τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει στη γωνία να… χειροκροτήσει τον πρώην πρωθυπουργό, αν εκείνος αποφασίσει να προκαλέσει πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως, δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, αφού η κληρονομιά της ακινησίας, που υπερασπίζεται στην εξωτερική πολιτική ο Καραμανλής, όχι μόνον έρχεται σε κόντρα με τις «Πρέσπες», αλλά ταυτοχρόνως βρίσκει απέναντι σε εσωκομματικό επίπεδο τους πολλαπλών αποχρώσεων… εραστές του «Ελσίνκι» που βρίσκονται στην Κουμουνδούρου: από τους πρώην «σημιτικούς» της «Γέφυρας» (Μπίστης, Λιάκος, Δανέλλης, Παν – Παν) ως τους «Ομπρελοποιούς» (Φίλη, Βούτση, Τσακαλώτο) και στελέχη με πορεία στην Ανανεωτική Αριστερά (Παπαδημούλης). Κοντολογίς, μπορεί η αναβίωση του πολιτικού φλερτ Καραμανλή – Τσίπρα να έχει ως στόχο τον Μητσοτάκη, όμως στο τέλος το εσωκομματικό πρόβλημα μπορεί να «σκάσει» αλλού…

Δημοσιεύθηκε στο Καρφί 17.04.2021

Τα σχόλια είναι κλειστά.