Ειδησεογραφικό site

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν:«χαμηλές πτήσεις» για ΣΥΡΙΖΑ-Κασσελάκη

61

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, της Alco, της Pulse και της Metron Analysis, επιβεβαιώνουν  τα «αναιμικά» οφέλη της ανάληψης της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Και οι τρεις πανελλαδικές έρευνες κοινής γνώμης (οι δύο διεξήχθησαν μετά την εκλογή Κασσελάκη στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η τρίτη λίγο πριν και αμέσως μετά τον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ) έχουν τρία κοινά συμπεράσματα:

H κοινή γνώμη, στο σύνολό της, δεν αντιμετώπισε με τον ίδιο ενθουσιασμό και προσδοκία την εκλογή Κασσελάκη, όσο τα 134.000 μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες. Έτσι τα δημοσκοπικά οφέλη είναι ανύπαρκτα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είτε χάνει ποσοστά είτε ανεβαίνει κατά 1,5-2 μονάδες. Όταν ωστόσο η κυβέρνηση -με τόσες κρίσεις- κατορθώνει να αντέχει με απώλειες 2 μονάδων, πόρρω απέχει από το να μιλήσει κανείς για δείγματα «ανατροπής»

Το ανησυχητικό για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σχεδόν 6 στους 10 (ακόμη και στους ψηφοφόρους του κόμματος) πιστεύουν ότι είναι ορατή η διάσπαση (Pulse), καθώς και ότι η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χειρότερη με Κασσελάκη (Alco).

«Χαμηλών πτήσεων» η εικόνα Κασσελάκη
Τέταρτον, η εικόνα του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει χαμηλών πτήσεων, παρά τις προσδοκίες που υπήρξαν στην Κουμουνδούρου. Φυσικά είναι πολύ νωρίς, καθώς έχουν περάσει μόλις λίγα 24ωρα από την εκλογή του ως προέδρου του κόμματος. Ωστόσο, το γεγονός ότι, παρότι φρεσκοεκλεγμένος, κατατάσσεται πέμπτος σε δημοφιλία, πίσω και από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (στη μέτρηση της Metron), και τρίτος (σε εκείνη της Pulse) είναι ενδεικτικό. Ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς και την ενδιαφέρουσα παράμετρο της σύγκρισης με τους άλλους νεοεκλεγμένους ηγέτες κομμάτων:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν εξελέγη αρχηγός της ΝΔ το 2016 είχε 58% δημοτικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας (το 2008) ήταν στο 65%, ο Νίκος Ανδρουλάκης (Δεκέμβριος 2021) συγκέντρωνε 55% θετικές γνώμες, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης είναι μόλις στο 31%.

Τέλος, ενδιαφέρον εύρημα (Alco) για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης του ζητά να κινηθεί προς την Κεντροαριστερά (ποσοστό 56%) έναντι μόλις 23% που θέλει να στρίψει το τιμόνι πιο αριστερά. Κάτι που άλλωστε αποτυπώθηκε και στη βούληση των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξαν Κασσελάκη αντί Αχτσιόγλου.

«Υπάρχει θέμα διάσπασης» λένε 6 στους 10 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ
Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση της Pulse, για τον ΣΚΑΪ, η ΝΔ έχει διαφορά 19 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (38%, έναντι μόλις 19%) στην εκτίμηση ψήφου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στην κορυφή της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται τρίτος.

Επίσης, σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες -τόσο στο γενικό κοινό όσο και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ- εκτιμούν ότι υπάρχει θέμα διάσπασης του κόμματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.