Ειδησεογραφικό site

Το ονειρικό μέρος στη Μάνη που αποτέλεσε λημέρι του μονόφθαλμου πειρατή Σάσσαρη

94

ύο πελώριοι βράχοι αγκαλιάζουν την μικροσκοπική και άγνωστη παραλία στη Μέσα Μάνη, δημιουργώντας ένα άκρως επιβλητικό σκηνικό που φέρνει στο νου εικόνες από Νότια Ιταλία. Ο λόγος για τον ήσυχο και μικροσκοπικό Μέζαπο, σε απόσταση μόλις 8 χμλ. από το Γερολιμένα, στη Μέσα Μάνη του δήμου Οιτύλου.

Προστατευμένος από την χερσόνησο Τηγάνι ο λιλιπούτειος ψαράδικος οικισμός κρύβει δύο εξίσου μικρές παραλίες, οι οποίες περιβάλλονται από κάθετους επιβλητικούς βράχους που προσθέτουν στο, ήδη άγριο, τοπίο επιπλέον επιβλητικότητα.

Πρόκειται για το μέρος όπου ο ξακουστός μονόφθαλμος πειρατής Νικόλας Σάσσαρης -Μανιάτης πειρατής του 18ου αιώνα μ.Χ. που κυριαρχούσε στο αρχιπέλαγος και σ’ όλη τη Μεσόγειο τον οποίο έτρεμαν οι Τούρκοι- χρησιμοποιούσε ως λημέρι.

Μέχρι σήμερα, μάλιστα, σκαμμένα στα βράχια διακρίνονται τα δαιδαλώδη υπόγεια, στα οποία έκρυβε τους συντρόφους και τους θησαυρούς από τις επιθέσεις του, ενώ στα πολυάριθμα σπήλαια στα οποία μπαίνει η θάλασσα έκρυβε τα καράβια του.

 

Ποιος ήταν ο μονόφθαλμος πειρατής Νικόλας Σάσσαρης

Ο πειρατής Νικολός Σάσσαρης, καταγόταν από μεγάλη και ξακουστή οικογένεια, τους Σασσαριάνους, με ρίζες από τη Σαρδηνία. Με τη φελούκα του όργωνε τις θάλασσες στο αρχιπέλαγος και τη Μεσόγειο. Λέγεται ότι ο Σάσσαρης θέλοντας να κρύψει το θησαυρό του, είχε βρει μια σπηλιά στην περιοχή του Μεζαπού που δεν μπορούσε κανείς να προσεγγίσει.

Από τη θάλασσα δεν υπήρχε πάτημα για να ανέβει. Πάνω από το βράχο ήταν πολύ απότομα για να κατέβει κάποιος. Μόνο ο Σάσσαρης που είχε λαξεύσει την πέτρα ήξερε πώς να φτάσει. Σύμφωνα με το θρύλο ο θησαυρός βρίσκεται κάπου εκεί… όμως κανείς δε μπορεί να τον προσεγγίσει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.