Ειδησεογραφικό site

Το colpo grosso του Τσίπρα για να ξεπεραστούν οι 10 συμπληγάδες

56

Της Κατερίνας Καραδήμα

«Kόλπο γκρόσο» έχει έτοιμο ο Τσίπρας για να ξεπεράσει τις 10 Συμπληγάδες και τις παγίδες που του στήνουν και τις οποίες αναμένεται να βρει μπροστά του τις αμέσως επόμενες μέρες. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δηλαδή. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός έχει κάνει ήδη τις απαραίτητες κινήσεις για να δημιουργήσει (με σταθερές συμμαχίες, αποτελεσματικό διάλογο και προσέλκυση κεφαλαίων) τις προϋποθέσεις ώστε να ακυρώσει τα σκοτεινά σχέδια που εξυφαίνονται από το ξένο και ντόπιο δεξιό (έως ακροδεξιό) κατεστημένο, που στο εσωτερικό αναθάρρησε και προσπαθεί να… ξαναδείξει τα «δόντια του» μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της λεωφόρου Συγγρού.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει κατά το δυνατόν τους κραδασμούς από το βάρος τόσο των κοινωνικών αντιδράσεων όσο και των πιέσεων που δέχεται από τους δανειστές και το ΔΝΤ, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της πλειοψηφίας των πολιτών, εξασφαλίζοντας ρευστότητα στην αγορά, συνθήκες μη αμφισβητούμενης πολιτικής σταθερότητας, αισιοδοξίας για το μέλλον και κοινωνικής ειρήνης.

Το στοίχημα του πρωθυπουργού για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέρα με τη μέρα φαντάζει όλο και πιο δύσκολο με αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, συνδικαλιστές και ένστολους να πιέζουν για συζήτηση από μηδενική βάση, ενώ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιστρέψουν οι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των θεσμών στην Αθήνα.
Η έλευση των θεσμών στην Αθήνα με σκοπό την πρώτη αξιολόγηση μόνο εύκολη δεν θα είναι, αφού τόσο το ΔΝΤ όσο και οι δανειστές δείχνουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους για την ανάγκη μείωσης των συντάξεων.
Το ΔΝΤ μάλιστα δείχνει ακόμη πιο άγριες διαθέσεις, αφού φαίνεται να ζητά εκτός από τη μείωση των συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, αλλά και να μην τεθεί σε ισχύ ως έχει το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, που προβλέπει αυξήσεις από 50 έως 200 ευρώ το μήνα. Υπενθυμίζεται πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.
Το Μαξίμου ανεπίσημα κινείται υπό το φόβο των δανειστών, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να αυξήσουν τις απαιτήσεις τους αναφορικά με τη φορολογία ή τα κόκκινα δάνεια προκειμένου να πιέσουν για περαιτέρω παραχωρήσεις και στο ασφαλιστικό που αποτελεί -μέχρι τώρα- κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση. Εν κατακλείδι, οι 10 συμπληγάδες που καλείται να περάσει με επιτυχία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι οι ακόλουθες:

1)Αξιολόγηση

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών κινείται ανεπίσημα το Μαξίμου, αφού είναι κοινό μυστικό πως αν η αξιολόγηση καθυστερήσει το κλίμα που θα συναντήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Φεβρουαρίου, θα είναι ανάλογο -αν όχι πιο σκληρό- του περασμένου καλοκαιριού.

2)Ασφαλιστικό

Και ενώ είναι το ουσιαστικότερο κομμάτι για την αξιολόγηση, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει σχεδιάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, την εθνική σύνταξη και το ασφαλιστικό χαράτσι 20% στους επαγγελματίες, ελπίζοντας να έχει ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, οι θεσμοί εξακολουθούν να θεωρούν πως τα νούμερα της κυβερνητικής πρότασης «δεν βγαίνουν» και κάνουν λόγο πως η αξιολόγηση θα γίνει στα τέλη Μαρτίου.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος χαρακτήρισε μεν «σοβαρή» την κυβερνητική πρόταση, συμπλήρωσε ωστόσο με νόημα ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν». Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο ασφαλιστικό έχει καθυστερήσει τρεις μήνες από το ορόσημο που έχει βάλει το νέο μνημόνιο (31 Οκτωβρίου 2015).

3)Κόκκινα δάνεια

Παρά την πρόθεση του κυβερνητικού στρατοπέδου να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, όλα δείχνουν πως ο δρόμος για τους πλειστηριασμούς άνοιξε αν και μέχρι στιγμής όπως φαίνεται αφορούν κυρίως τα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά δάνεια β’ κατοικίας, τους κακοπληρωτές και κυρίως τις πάρα πολύ μεγάλες, τις πολυτελείς κατοικίες και τις επαύλεις, αφού μόνο γι’ αυτές έχει επιδειχθεί προς το παρόν ενδιαφέρον από τα distress funds.

4)Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

Και ενώ πολλές χώρες εκτιμούν ότι με φράχτες θα αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές, θεωρώντας ότι θα αποτρέψουν την είσοδο μεταναστών ή κλείνοντας με τον τρόπο αυτόν την πόρτα στην είσοδο προσφύγων, η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη ως πύλη εισόδου μεταναστών.
Τόσο η κυβέρνηση όσο -ανά καιρούς- και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν τονίσει την ανάγκη επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους ή σε εκείνες από τις οποίες εισήλθαν σε ευρωπαϊκό έδαφος, αφήνοντας όμως αιχμές και για τη στάση της Ευρώπης.
Βασικές επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης: Να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της, και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής και να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.ά.).
Από την άλλη πλευρά, όμως, η χώρα μας αρκετές φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρμοδίων θεσμών τόσο με προειδοποιητικές επιστολές όσο και με δημόσιες δηλώσεις κάνοντας λόγο για ελλιπείς διαδικασίες αλλά και για διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία κλπ.). Σε ό,τι αφορά τη φημολογία για αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι αντίθετος.

5)ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνησή μας επιδιώκει μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015, διαφυλάττοντας την κοινωνική συνοχή μέσω της μη μείωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων». Αν και η ΚΟ της Κουμουνδούρου με αυτά τα λόγια θέλει να δώσει την εικόνα μιας «δεμένης και συντεταγμένης» ομάδας, το βέβαιο είναι ότι οι βουλευτές της περιφέρειας, και μάλιστα αυτοί των αγροτικών περιοχών, είναι έντονα προβληματισμένοι τόσο από το προσχέδιο για το ασφαλιστικό όσο, κυρίως, και για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας ανά καιρούς έχει προσπαθήσει και έχει καταφέρει να τους… ηρεμήσει, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον. Οι βουλευτές μάλιστα της Κουμουνδούρου στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους έχουν ως κύριο θέμα τις αντιδράσεις της κοινωνίας υποστηρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα καταψήφισης των νομοσχεδίων, ωστόσο τίθεται θέμα και μάλιστα μεγάλο με τις κοινωνικές αντιδράσεις.

6)Ανεργία

Στον χειρότερο εφιάλτη εξελίσσεται το θέμα της ανεργίας για την κυβέρνηση, με τη χώρα να παραμένει πρωταθλήτρια στην ανεργία τόσο στο συνολικό ποσοστό όσο και στην ανεργία των νέων, η οποία διαμορφώθηκε στο 49,5%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

7)Επενδύσεις- Ανάπτυξη

Και ενώ το θέμα της καναδικής Eldorado Gold στις Σκουριές αποτέλεσε για μία ακόμη φορά πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να φέρουν επενδυτές στη χώρα. Μάλιστα και ο ίδιος στο ταξίδι του στις ΗΠΑ είχε καλέσει τους επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρα και να συμμετέχουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα. «Απαιτείται αναπτυξιακό σοκ και για να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος από τα δυσάρεστα μέτρα που περιέχει η συμφωνία» είναι η συχνή πυκνή αναφορά του πρωθυπουργού στους αρμόδιους υπουργούς.

8)Διαφθορά

Η σύσταση της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, η οποία μεταξύ άλλων ελέγχει την άσκηση της πολιτικής, τη θεσμοθέτηση, χρηματοδότηση και τον τρόπο λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον έλεγχό του, τις αμυντικές δαπάνες, τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης, τις εθνικές και κοινοτικές επιδοτήσεις, την ανοχή σε πρακτικές διασπάθισης δημόσιου χρήματος, όπως π.χ. το λαθρεμπόριο καυσίμων, είναι το μεγάλο στοίχημα τόσο για τον πρωθυπουργό προσωπικά όσο και για τα κυβερνητικά στελέχη. Γεγονός πάντως είναι ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής (π.χ. λίστα Μπόργιανς) δεν έχει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κάτι που αποτελεί έναν ακόμη ισχυρό… πονοκέφαλο για τον κ. Τσίπρα.

9)Δημοσκοπήσεις- Δημοφιλία

Έντονος είναι ο σκεπτικισμός στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν τη διαφορά μεταξύ της συγκυβέρνησης και της ΝΔ να είναι οριακή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις να προηγείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον -ανεπίσημα πάντα- ανάγνωσαν την πτώση της δημοφιλίας του πρωθυπουργού, ο οποίος μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ήταν το ισχυρό χαρτί τόσο της κυβέρνησης όσο και της Κουμουνδούρου. Στην προσπάθεια της ανατροπής του αρνητικού κλίματος μάλιστα επιστρατεύεται το briefing, το οποίο είχε διακοπεί τον περασμένο Ιούνιο. Με βάση τα κρίσιμα και αντιλαϊκά νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή, η ενημέρωση των συντακτών έχει στόχο την καλύτερη δυνατή επικοινωνία των θέσεων της κυβέρνησης.

10)Κυριάκος Μητσοτάκης- ΝΔ

Η κυβέρνηση πιέζεται πια και από την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει μια δυναμική στο αντίπαλο στρατόπεδο, ενώ ενδεικτική είναι η επιλογή του πρωθυπουργού στην ομιλία του με αφορμή τον ένα χρόνο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να επιτεθεί προσωπικά στον νέο πρόεδρο της ΝΔ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.