Ειδησεογραφικό site

Τι τρέχει με τον Βενιζέλο, βροντερό ΟΧΙ της Φώφης στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία

181

Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, είναι πλέον το Κίνημα Αλλαγής, λίγες ημέρες μετά την πραγματοποίηση του ιδρυτικού του συνεδρίου. Επιτελικά στελέχη του νέου φορέα εκτιμούν πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα και οι πολιτικές εξελίξεις θα τρέξουν πιο γρήγορα από ό,τι θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας, εξαιτίας της πολιτικής και κοινωνικής απομόνωσης, στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνησή του.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη θέσει το Κίνημα Αλλαγής σε εκλογική ετοιμότητα ώστε ο νέος φορέας να είναι έτοιμος για να καταστεί ρυθμιστής των εξελίξεων από πρωταγωνιστική θέση. Στόχος όλων η κατάκτηση στις εκλογές μιας από τις τρεις εντολές σχηματισμού κυβέρνησης, έτσι ώστε με βάση την προγραμματική πρόταση των 12+1 σημείων που παρουσιάστηκε από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενώπιον των συνέδρων, να επιτευχθεί μία συμφωνία για ένα κυβερνητικό σχήμα εθνικής συνεννόησης.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η πολιτική επικαιρότητα κινείται σε ρυθμούς εορτών, στο Κίνημα Αλλαγής εργάζονται πυρετωδώς και σχεδιάζουν την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένα οργανωτικά βήματα με στόχο ο νέος φορέας να πάρει σιγά σιγά σάρκα και οστά, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, αρχής γενομένης από τη συγκρότηση των νέων οργάνων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της Κεντρικής Επιτροπής και τα μολύβια των ηγετικών στελεχών του Κινήματος Αλλαγής έχουν πάρει φωτιά, καθώς γράφουν και σβήνουν ονόματα για να συμπληρώσουν το παζλ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι υπερκαλύπτουν κατά πολύ τον διαθέσιμο αριθμό θέσεων, με τις πιέσεις που ασκούνται να είναι αφόρητες. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, με τους επιτελείς του νέου φορέα να προσπαθούν να βρουν μια λύση, η οποία θα συνδυάζει αρμονικά την εμπειρία με την ανανέωση αλλά και την εργατικότητα.

Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων θα ακολουθήσει ειδική συνεδρίαση του οργάνου -πιθανότατα την Κυριακή του Θωμά- προκειμένου να εκλεγεί ο γραμματέας και η 41μελής Εκτελεστική Πολιτική Γραμματεία αλλά και να υπάρξει εξειδίκευση του σχεδίου για τα περαιτέρω οργανωτικά βήματα.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ

Για το κρίσιμο πόστο της θέσης του γραμματέα ακούγονται πολλά ονόματα. Στα επιτελεία των κομμάτων που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής επιμένουν ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση γύρω από το ζήτημα ωστόσο κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν το προφίλ του, κάνουν λόγο για ένα πρόσωπο που θα βρίσκεται κοντά στη Φώφη Γεννηματά και το οποίο θα διαθέτει πολιτική και οργανωτική επάρκεια, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο δύσκολο εγχείρημα της συγκρότησης του νέου φορέα.

Ακολούθως θα συγκροτηθεί ενιαίο Γραφείο Τύπου με κοινό εκπρόσωπο Τύπου ενώ παράλληλα ξεκινά μία περίοδος προετοιμασίας που θα οδηγήσει στην εκλογή των οργανώσεων του νέου φορέα σε δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο.

Πάντως, καθοριστικό στην καθημερινή λειτουργία φαίνεται να αναδεικνύεται το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο, που θα συμπληρωθεί από τον νέο γραμματέα, τους γραμματείς των δύο Κ.Ο. (ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ) και τους βουλευτές, το οποίο θα ασχολείται με τη χάραξη βασικής πολιτικής γραμμής σε στρατηγικά ζητήματα και θέματα επικαιρότητας.

Παράλληλα, επειδή στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η προετοιμασία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων των επόµενων εθνικών εκλογών, αναμένεται για το κρίσιμο αυτό ζήτημα να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή.

Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, η ολοκλήρωση του παζλ της στελέχωσης του κόμματος θα διαμορφώσει ένα άκρως ενδιαφέρον πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό, που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει και σε μεγάλο ανακάτεμα της εσωκομματικής τράπουλας.

Την ίδια στιγμή, οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες (ΔΗΣΥ – ΠΟΤΑΜΙ) θα καθορίσουν τον δρόμο πάνω στον οποίο θα βασίσουν την αντιπολιτευτική τους τακτική με παράλληλες δράσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να στείλει σχετικές επιστολές σε όλα τα πολιτικά κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή.

Κάθετα αντίθετος με την πρωτοβουλία της εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος με δύο διαδοχικές παρεμβάσεις του διαχώρισε τη θέση του, θεωρώντας ότι εκδηλώνεται σε λάθος χρόνο.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την πρόταση Γεννηματά «πρωτοβουλία που προκαλεί σύγχυση στρατηγικής στο Κίνημα Αλλαγής» και ουσιαστικά εξυπηρετεί την κυβέρνηση ενώ άφησε, επίσης, αιχμές για το ότι δεν ενημερώθηκε ούτε επί της ουσίας ούτε επί των χειρισμών. Βασική επιχειρηματολογία του κ. Βενιζέλου είναι ότι η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να εξαρτάται από μια συναινετική πολιτική συγκυρία.

Οι παρεμβάσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν αμηχανία, μούδιασμα και ενόχληση στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη, που απέφυγαν να τοποθετηθούν δημόσια για να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Ωστόσο κύκλοι που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπενθύμιζαν ότι οι προτάσεις Γεννηματά ψηφίστηκαν ομόφωνα από τους συνέδρους. «Αν ο κ. Βενιζέλος είχε διαφωνίες επί της αρχής ή σε σημεία των προτάσεων θα έπρεπε να τις θέσει στο συνέδριο» επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι, ξεκαθαρίζοντας ότι ο σχεδιασμός τους θα προχωρήσει κανονικά. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η κίνησή τους αναγκάζει τον Αλέξη Τσίπρα να πάει στη Βουλή για να γίνει συζήτηση για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι.

Η Φώφη Γεννηματά μπορεί να μην έχει τη στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου, βρήκε όμως συμμάχους τους Σταύρο Θεοδωράκη και Θανάση Θεοχαρόπουλο, που ζήτησαν να προχωρήσει άμεσα η αναθεώρηση του Συντάγματος. Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μια ουσιαστική αναθεώρηση, αρκεί να υπάρχει ανάλογο πολιτικό περιβάλλον που να ευνοεί τις συγκλίσεις.

ΤΡΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ

Στο κάδρο μπήκε «σφήνα» ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Γεννηματά – Βενιζέλου, άρπαξε την ευκαιρία και εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να συζητήσουν την πρότασή της.

Ωστόσο η υποδοχή της απάντησης Τσίπρα από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ήταν τυπική, προκειμένου να μην του δώσει το πάτημα να κάνει για άλλη μια φορά «παιχνίδια» με την Κεντροαριστερά.

Το ζήτημα περί αναθεώρησης αναδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν σε μια σειρά από ζητήματα στρατηγικής σημασίας, που υποσκάπτουν και υπονομεύουν την ενιαία έκφραση του Κινήματος Αλλαγής, δημιουργώντας εσωστρέφεια αλλά και σύγχυση στην κοινωνία για τη συνολική εικόνα του εγχειρήματος. Διαμετρικά αντίθετες απόψεις καταγράφονται και σε άλλα ζητήματα και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ο νέος φορέας, από τα πρώτα κιόλας βήματά του, θα μπει σε μια φάση εσωτερικών αντιπαραθέσεων και κραδασμών.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Για τα επόμενα βήματα και την εξέλιξη του νέου φορέα μιλούν στο «Κ» κεντρικά στελέχη που συμμετέχουν ενεργά και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτόν.

ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (μέλος Π.Σ ΠΑΣΟΚ)

«Αλλάζουμε τους συσχετισμούς»

«Ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς είναι πια μια πραγματικότητα. Το Κίνημα Αλλαγής θα προχωρήσει γρήγορα στην ολοκλήρωση της οργανωτικής του δομής γιατί το πρωτεύον είναι η επικοινωνία με τους πολίτες για να ενημερωθούν για τις πολιτικές και προγραμματικές μας θέσεις. Για να είναι τα μηνύματά μας καθαρά χρειάζεται ενιαία φωνή. Ναι στη διαφορετική άποψη, ναι στον πλουραλισμό, όχι στη Βαβυλωνία. Οι πολίτες περιμένουν ενότητα, πρόταση και λύσεις. Το Κίνημα Αλλαγής θα διαταχθεί σε προεκλογική ετοιμότητα γιατί ο στόχος μας είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Η χώρα χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση για να βγει από την κρίση. Θα αγωνιστούμε για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ διότι έβλαψε τη χώρα και διέσυρε τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Θα αγωνιστούμε να μην υπάρξει Δεξιά παλινόρθωση διότι έχει την κύρια ευθύνη για την κρίση και γιατί υιοθετεί όλες τις πολιτικές σκληρής λιτότητας».

 

 

ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ (μέλος Ε.Ε ΔΗΜΑΡ)

«Στόχος μας ένα ενιαίο κόμμα»

«Το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ήταν το δεύτερο μεγάλο βήμα μετά την εκλογή επικεφαλής από τη βάση. Απομένει το επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί η οργανωτική ανασυγκρότηση του χώρου. Βασικές κινήσεις πρέπει να είναι η διαμόρφωση των συλλογικών οργάνων στην κορυφή του νέου φορέα, η συγκρότηση νομαρχιακών επιτροπών σε όλη την χώρα, η ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ και τέλος ένα πρόγραμμα ανοιχτής δράσης μέσα στην κοινωνία. Η σημερινή πολυκομματική δομή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι προφανές ότι απαιτεί συναινέσεις και αντικειμενικά δεν είναι ευέλικτη. Για αυτό και με σταδιακά βήματα θα πρέπει ο νέος φορέας να μετατρέπεται σε ενιαίο κόμμα και στη θέση των κομμάτων και των κινήσεων να λειτουργούν τάσεις και ρεύματα ιδεών με βάση τα πολιτικά επίδικα. Αυτή η προοπτική θα αποτυπώσει στην κοινωνία έναν πραγματικά νέο φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού Κέντρου και της ανανεωτικής Αριστεράς».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ (πρώην υπουργός)

«Καινοτομία, ανανέωση και τόλμη»

«Το Κίνημα Αλλαγής προσπαθεί να σταθεί και να πείσει για τον λόγο ύπαρξής του. Σε ένα πολιτικό περιβάλλον που απογοητεύει τον πολίτη, χωρίς σταθερές και ελάχιστες προσπάθειες εξόδου από το σπιράλ που ζούμε. Όσοι πιστεύουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια καθαρά προοδευτική μεταρρυθμιστική λύση, οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του προοδευτικού στοιχείου μακριά από εντυπωσιασμούς, τακτικισμούς και δογματισμούς. Δεν απομένει παρά να εργαστούμε, να εμπνεύσουμε, να προσδιορίσουμε και να οικοδομήσουμε τη νέα προοδευτικότητα με τολμηρές αποφάσεις και φυγή προς τα εμπρός. Απαιτείται πολιτικό περιεχόμενο στις διακηρύξεις μας και αυτό προϋποθέτει πρόσκληση και στράτευση προς τον σκοπό αυτό, δυνάμεων που μπορούν να συνεισφέρουν σε προτάσεις και σχεδιασμό της επόμενης μέρας χωρίς ανούσιους επικοινωνιακούς τακτικισμούς. Να μετατρέψουμε την απογοήτευση σε εμπιστοσύνη και συμμετοχή. Θα κριθούμε εν τέλει, από το πόσο καινοτόμοι, ανανεωτικοί και τολμηροί φανούμε».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ (εκπρόσωπος Τύπου Ποταμιού)

«Καθοριστικός κριτής οι εθνικές κάλπες»

«To βασικό μέλημα για το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να είναι η σαφής διαμόρφωση της ταυτότητάς του. Η πολυμορφία του χώρου είναι πλούτος και πρέπει να αξιοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Όχι για να καταλήξουμε σε έναν άνευρο μέσο όρο αλλά για να προτείνουμε σύγχρονες προοδευτικές λύσεις. Όπως κάναμε με τις προτάσεις για τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Πρόοδος στην πράξη. Οι πολίτες θα μας επιλέξουν όχι με βάση τον ετεροπροσδιορισμό μας, με βάση τις αποστάσεις από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με βάση θέσεις που θα απαντούν στις αγωνίες τους. Χρειάζεται λοιπόν: Αντιπροσωπευτική σύνθεση των οργάνων με πολλά νέα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή. Περαιτέρω επεξεργασία των προγραμματικών θέσεων και διάλογος με τους πολίτες γι’ αυτές. Η εκλογή αρχηγού ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα. Το δεύτερο ήταν η πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου. Ο καθοριστικός κριτής θα είναι οι πολίτες στις εθνικές κάλπες».

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.