Ειδησεογραφικό site

Θεοχαρόπουλος: Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την εφαρμογή της απόφασης της ΕΕ

56

Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, στο σαρδάμ του κ. Μουζαλα, στο ασφαλιστικό αλλά και στο φορολογικό ζήτημα αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του κόμματος Θανασης Θεοχαρόπουλος

Μεταξύ άλλων σχολίασε ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο στο προσφυγικό και οι αποφάσεις να λαμβάνονται καθυστερημένα για γεγονότα τετελεσμένα. Όπως ανέφερε: «Στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής φάνηκε να κατανοήθηκε ότι το πρόβλημα είναι κοινό, ευρωπαϊκό. Στην χώρα μας ήδη ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων πλησιάζει τις 50.000. Είναι λοιπόν φανερό ότι η νέα απόφαση για μετεγκατάσταση 72.000 προσφύγων έχει δύο πτυχές. Την θετική καθώς υπάρχει δέσμευση για μετεγκατάσταση, αλλά και την αρνητική καθώς ο αριθμός των 160.000 προσφύγων που είχε αποφασισθεί σε προηγούμενη Σύνοδο μειώνεται σημαντικά».

«Η χθεσινή απόφαση αποτελεί ένα πρώτο μικρό βήμα, όμως δεν υπάρχει περιθώριο στο προσφυγικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει με τόσο αργά βήματα. Δεν είναι δυνατόν οι προσφυγικές ροές να είναι μαζικές και οι αποφάσεις να τρέχουν καθυστερημένα να αντιμετωπίσουν τετελεσμένα. Η απόφαση της Συνόδου σε πολλά σημεία της είναι απλώς ένα ευχολόγιο, καθώς δεν υπάρχει ο τρόπος εγγύησης εφαρμογής της».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τονισε πως «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει από τους συνεχείς λήθαργους που πέφτει και να λάβει πρωτοβουλίες». Όπως ανέφερε, «Συμφώνησε χθες σε ταχύτατες διαδικασίες για την αναγνώριση ασύλου, τις οποίες δεν είναι έτοιμη να εφαρμόσει. Η κατάσταση στην Ειδομένη αποτελεί ντροπή τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Ελλάδα. Η παντελής απουσία του κράτους είναι αδικαιολόγητη. Πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει: Ή θα μεταφέρουν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλα οργανωμένα κέντρα υποδοχής ή θα παράσχουν επί τόπου τις στοιχειώδεις υπηρεσίες και όρους, προσωρινής έστω, διαμονής. Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν με ένα κόμμα της αριστεράς στην κυβέρνηση».

Σε ότι αφορά το θέμα που ανέκυψε με τον κ. Μουζάλα, σημείωσε: «Εδώ είχαμε ένα λάθος του Υπουργού, ο οποίος και το αναγνώρισε, αλλά στη συνέχεια ακολούθησε μια εθνικιστική ομοβροντία. Γιατί βεβαίως ένας Υπουργός οφείλει πάντα να προσέχει να μην διαφοροποιείται από τις συντεταγμένες μιας εθνικής πολιτικής, από την άλλη όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο στην πατριδοκαπηλία για να βλάψει αυτή για μια ακόμη φορά τη χώρα. Η περίπτωση Μουζάλα απέδειξε την ομηρία του κ. Τσίπρα στις πολιτικές του κ. Καμμένου, την εξάρτησή του από τον εθνικολαϊκιστή εταίρο του. Η συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου δεν είναι προγραμματική ούτε βασίζεται σε ατζέντες, παρά μόνο σε καρέκλες εξουσίας και ο κ. Καμμένος είναι ντοπαρισμένος με την εξουσία. Συνεπώς η κυβέρνηση απειλείται από τις αναποτελεσματικές πολιτικές της, όχι από τους ΑΝΕΛ.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, και συγκεκριμένα στο ασφαλιστικό επισήμανε: «Στο άλλο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, η διαχείριση του ασφαλιστικού δείχνει ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση δεν έχει διαμορφώσει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα αποβάλει παθογένειες. Κι αυτό υποδεικνύει ατολμία κι έλλειψη οράματος, αποδεικνύει αδυναμία να συγκρουστεί με συμφέροντα και πελατειακές λογικές».

«Η κυβέρνηση απορρίπτει χωρίς συζήτηση όποιες λύσεις οδηγούν σε εξορθολογισμό του συστήματος και αναζητά μαγικά σωσίβια. Ένα κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο σύστημα όμως θα πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά. Να είναι κοινωνικά δίκαιο, να είναι οικονομικά ορθολογικό και να έχει μακρά προοπτική. Η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα δεν κάνει τίποτα για τις τρεις αυτές παραμέτρους».

Αντίθετα η πρόταση της για την αύξηση των εισφορών, την μείωση των κύριων συντάξεων όσων δεν έχουν βγει στην σύνταξη και την οριζόντια τώρα μείωση επικουρικών συντάξεων είναι κοινωνικά άδικη, οικονομικά αναποτελεσματική και επιτείνει το πρόβλημα.

Τέλος αναφορικά με το φορολογικό σύστημα και τις δηλώσεις του κυρίου Αλεξιάδη, ο κύριος Θεοχαρόπουλος είπε: «Σε ότι αφορά το φορολογικό ακούσαμε χθες από την κυβέρνηση και το εξής καταπληκτικό «τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα». Ας σοβαρευτούν επιτέλους. Θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι πρέπει να σταματήσει η κυβερνητική μανία εξαγγελίας υψηλών συντελεστών φορολογίας, που αγνοεί πλήρως την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας της πλειονότητας των πολιτών. Διότι η διατήρηση του καθεστώτος υπερφορολόγησης σε συνδυασμό με τη λιτότητα, τους αδύναμους εισπρακτικούς μηχανισμούς και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή οδηγεί αναπόφευκτα, και με μαθηματική ακρίβεια, στην απόλυτη αποτυχία. Από την άλλη όμως πρέπει να εγκαταλειφθούν και οι ανέξοδες υποσχέσεις που αναδεικνύουν αδιαφορία για την αναπλήρωση του δημοσιονομικού κενού».

Τα σχόλια είναι κλειστά.