Ειδησεογραφικό site

Τεμενάδες του ΣΥΡΙΖΑ στον σουλτάνο, δεν είναι τυχαίο που κρατούν το θέμα ανοιχτό με τους «8»

96

Στη γκρίζα ζώνη της αβεβαιότητας, ελέω των πολιτικών παζαριών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την Άγκυρα, εισέρχονται οι οκτώ Τούρκοι υπαξιωματικοί. Επί 17 μήνες, από τον Ιούλιο του 2016 έως σήμερα, κρατούνται στην Ελλάδα χωρίς κατηγορητήριο, καθώς η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης δεν έχει κοινοποιήσει στον Άρειο Πάγο κανένα στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει εμπλοκή τους στην απόπειρα ανατροπής του Ρ. Ερντογάν.

Του Δ. Γιαννακόπουλου 

Το πλέον ανήθικο από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, των Αστυνομικών και Δικαστικών Αρχών είναι ότι οι στρατιωτικοί χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια με αποτέλεσμα  η τουρκική κυβέρνηση να οικοδομεί σιγά σιγά αξίωση έκδοσής τους, την οποία δυνητικά θα μπορούσε να διεκδικήσει στα διεθνή δικαστήρια βάζοντας σε μεγάλες περιπέτειες τη χώρα.

Μάλιστα, ο υπουργός προστρέχοντας εθελόδουλα σε αυτή τη μεθόδευση μίλησε για ενδείξεις συμμετοχής τους στο πραξικόπημα καταπατώντας κάθε αρχή δικαίου. Πότε περιήλθαν τέτοιες… ενδείξεις σε γνώση του και γιατί δεν τις κοινοποίησε στις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου; Γιατί κράτησε στο σκοτάδι τα αρμόδια διοικητικά όργανα και δεν τα ενημέρωσε έγκαιρα ώστε να επιληφθούν και να μη δημιουργηθεί τέτοια αναταραχή;  

ΣΥΝΘΗΚΗ ΝΤΡΟΠΗΣ

Η δε κατάπτυστη αίτηση αναίρεσής του κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, το άηθες σκεπτικό της προσωρινής διαταγής της διοικητικής εφέτου που έκανε δεκτή την αίτηση και η διαταγή του αστυνομικού επικεφαλής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών για την παράταση κράτησης του στρατιωτικού εντυπωσιάζουν πραγματικά, καθώς τα υπονοούμενα εναντίον των «οκτώ» ντροπιάζουν τη βασανισμένη χώρα μπήγοντας ένα ακόμη καρφί στο ξέπνοο κορμί της.

ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΛ.ΑΣ.

Μέσα στις επόμενα 24ωρα αναμένεται να εξετασθεί αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών η νομιμότητα της απόφασης του αστυνομικού διευθυντή. Οι συνήγοροί του έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν αντιρρήσεις, σε περίπτωση κατά την οποία ο προϊστάμενος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου, όπως αναμένεται, επικυρώσει την απόφαση του αστυνομικού διευθυντή.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες του «Κ», οι αιτήσεις των υπολοίπων επτά έχουν εξεταστεί από τις υπόλοιπες Δευτεροβάθμιες Επιτροπές της Υπηρεσίας Ασύλου όμως οι αποφάσεις, όπως διαρρέεται τεχνηέντως, δεν πρόκειται να εκδοθούν πριν την εκδίκαση της υπόθεσης του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου από το Διοικητικό Εφετείο και την έκδοση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου κάπου εκεί κοντά στο Πάσχα.

Η μεν κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ενώ οι αξιωματικοί δεν πρόκειται να βάλουν τα χέρια τους στη φωτιά αφού μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. και οποιαδήποτε… παρασπονδία ισοδυναμεί με αποστρατεία. Πάνω απ΄ όλα τα γαλόνια κι ύστερα τα… παντελόνια.

Στο μεταξύ, όσο ο Ερντογάν θα ξαναθυμάται τους «οκτώ πραξικοπηματίες που ο Τσίπρας μού έχει υποσχεθεί ότι θα τους στείλει πίσω», τόσο εκείνοι θα  ριζώνουν πιο βαθιά στα δωμάτια-κρατητήρια του Ολυμπιακού Χωριού. Χωρίς νομική αναγνώριση, χωρίς δικαιώματα στην ελεύθερη διαβίωση, την εργασία, την επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΡΑΤΗΣΗ

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες επισημαίνει ότι «δεν προβλέπεται κατά νόμο καμία διαδικασία κράτησης του υπαξιωματικού. Επομένως, η σύλληψή του και η κράτησή του είναι καταφανώς παράνομες και επισύρουν ακόμη και ποινική ευθύνη για όποιον τη διέταξε, καθώς και για όσους έδωσαν τη σχετική εντολή. Με βάση την κείμενη νομοθεσία, αιτών άσυλο, στον οποίο μάλιστα έχει χορηγηθεί το σχετικό δελτίο, ενόσω δεν τελεί σε διοικητική κράτηση (είναι δηλαδή ελεύθερος, όπως ο στρατιωτικός), δεν μπορεί να τεθεί σε κράτηση, εκτός αν συντρέχει στο πρόσωπό του εφαρμογή ποινικών διατάξεων». Τέτοιες δεν απαντώνται πουθενά παρά μόνο στα λόγια των κυβερνώντων της Άγκυρας και, δυστυχώς, της Αθήνας.

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ

Το μόνο σίγουρο για τους «οκτώ» είναι ότι βάσει της αρεοπαγίτικης απόφασης του Ιανουαρίου 2017 δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία. Έχουν χαρακτηριστεί πραξικοπηματίες χωρίς να δικαστούν και οποιαδήποτε περί του αντιθέτου ενέργεια συνιστά κακουργηματική πράξη. Όπως εξηγούν νομικοί του Εθνικού Συμβουλίου Προσφύγων, το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο θα εξετάσει στον ανώτατο και τελευταίο βαθμό τους «φακέλους» τους, το επόμενο  6μηνο τουλάχιστον, δεν υπάρχει περίπτωση να αναιρέσει πράξεις ασύλου από τη στιγμή που έχουν αποφανθεί σχετικώς οι καθ΄ ύλην αρμόδιες επιτροπές.

Ως εκ τούτου, όταν τελεσιδικήσουν τα δικαστήρια, οι υπαξιωματικοί θα λάβουν μεν άσυλο αλλά α) δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία αφού εκεί διώκονται, β) ούτε θα μπορούν να μεταβούν σε τρίτη χώρα ή σε κράτος μέλος της Ε.Ε. παρά μόνο με ειδική άδεια και για μικρό χρονικό διάστημα. Αναγκαστικώς θα παραμείνουν και θα ζήσουν στην Ελλάδα, εκτός και αν ζητήσουν αμνήστευση από το τουρκικό κράτος το οποίο υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν πρόκειται να τους δώσει. Επίσης, δύνανται να ζητήσουν «οικογενειακή επανένωση» προκειμένου να φέρουν στη χώρα τις οικογένειές τους αλλά και η ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος εξαρτάται αμιγώς από τη γείτονα.

ΕΡΜΑΙΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ

Στην ακραία τώρα περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας (σ.σ. ουδέποτε έχει συμβεί έως τώρα) απορρίψει το άσυλο, πάλι δεν θα μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία λόγω της απόφασης του έτερου ανώτατου δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου. Θα παραμείνουν αναγκαστικά στην επικράτεια ως έρμαια της μοίρας! Παράνομα και καταχρηστικά, όσο και αν ακούγεται περίεργα. Διότι οι μεν θα υποβάλουν αίτημα παραμονής τους για «ανθρωπιστικούς λόγους», το δε Δημόσιο όμως, ένεκα της αντιδικίας μαζί τους (σ.σ. η χυδαία αναίρεση Μουζάλα), δεν θα μπει καν στη διαδικασία να εξετάσει τα πραγματικά περιστατικά. Κι επειδή άπαντες μιλούν μεσοβέζικα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν την… πάπια αδιαφορώντας για το εάν ως κυβέρνηση τα βρουν μπροστά τους, η κατάλυση του κράτους δικαίου θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως που δεν μπορούν να υπερβούν ούτε παρασκηνιακές συμφωνίες ούτε παρακρατικοί μηχανισμοί. Παράνομη διαμονή με την παράνομη ανοχή των δημοσίων Αρχών; Πού να το πεις, ποιος να το ακούσει και ποιος να το πάρει στα σοβαρά; 

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ

Οι πιο μαχητικοί δικηγόροι θεωρούν ότι οι συνήγοροι των «οκτώ» θα έπρεπε να υποβάλουν μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά της προέδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενίας Μυλωνοπούλου, η οποία κάνοντας δεκτό το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου για χορήγηση προσωρινής διαταγής, ανέστειλε προσωρινά τη χορήγηση ασύλου στον υπαξιωματικό.

Στο σκεπτικό της προσωρινής διαταγής αναφέρεται, πέραν της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, ότι «η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα».

Γιατί, άραγε, επαναλαμβάνει το αρεοπαγίτικο δεδικασμένο; Ανησυχεί για κάτι; Μήπως για πιθανή διασταλτική ερμηνεία του σκεπτικού της και την παράδοσή του στις τουρκικές αρχές; Είναι δυνατόν το «δημόσιο συμφέρον» να απειλείται από έναν άνθρωπο που δεν βαρύνεται από καμία κατηγορία; Κι επειδή τα ερωτήματα δεν είναι λίγα, γιατί να μην τα απαντήσει υπηρεσιακώς ενώπιον των προϊσταμένων της στον Άρειο Πάγο; Πλέον αυτών, η στάση της εγείρει και ζητήματα τάξεως, καθώς η εν λόγω εφέτης εναντιώθηκε στην κρίση ομόβαθμων συναδέλφων της που απαρτίζουν κατά πλειοψηφία τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου (σ.σ. με τον ν. 4375/2016 τα εν λόγω όργανα συγκροτούνται από 2 διοικητικούς εφέτες και έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ).

ΑΛΛΑ Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ, ΑΛΛΑ Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ

Κι ενώ από τον Άρειο Πάγο δηλώνουν άγνοια για οποιαδήποτε πρόσθετα στοιχεία σε βάρος των «οκτώ», ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έσπευσε να τους καταδικάσει υιοθετώντας την τουρκική θέση. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είπε: «Βγήκε μία απόφαση. Αυτήν η απόφαση εμείς την εφεσιβάλαμε με βάση το Κράτος Δικαίου. Όπως έχουν βγει άλλες 1.500 αντίθετες αποφάσεις, δεν τις εφεσιβάλαμε. Ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι ότι εδώ πέρα υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες. Βλέπετε, εγώ δεν λέω ότι είναι πραξικοπηματίες. Και κατά την άποψή μας αυτό δημιουργεί, είναι γνωστό αυτό, ένα πρόβλημα με τη γείτονα χώρα και εμείς αυτό που θέλουμε, αυτό που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι είμαστε Κράτος Δικαίου, θα πάμε δικαστικά». Και συνέχισε: «Ό,τι αποφασίσουν τα δικαστήρια. Επομένως, εφαρμόσαμε μία διαδικασία, θα πάει μέχρι τέλους, ό,τι αποφασίσουν τα Δικαστήρια». Οι διοικητικοί εφέτες των επιτροπών δεν είναι δικαστές; Και γιατί πρέπει να αναπεμφθεί η υπόθεση στα δικαστήρια αφ΄ ης στιγμής ο  επικεφαλής δικαστικός της 3ης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου έκρινε πως δεν συντρέχουν λόγοι αμφισβήτησης των ισχυρισμών των «διωκόμενων»; Το κερασάκι στην τούρτα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Κ», η εν λόγω επιτροπή υπό τη συγκεκριμένη σύνθεση θεωρείται η σκληρότερη των υπολοίπων επτά. Ουδέποτε έχει χορηγήσει άσυλο αναιρώντας, μάλιστα, αρκετές  πρωτόδικες αποφάσεις. Το δε πολυσέλιδο σκεπτικό της αναμένεται να δημοσιευθεί στις νομικές περιοδικές εκδόσεις ως σημείο επιστημονικής αναφοράς

Τα σχόλια είναι κλειστά.