Ειδησεογραφικό site

Τελεσίγραφο Κομισιόν: 3 μήνες διορία, αλλιώς κλείνουν τα σύνορα – Die Zeit: Έξω με τις κλωτσιές από την Σένγκεν

91

metanastes-sinora

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Ελλάδα «αμέλησε σοβαρά» τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της ζώνης Σένγκεν.

Δίνει στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγξει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα!

«Το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραμέλησε σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις στους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν (…) από τις ελληνικές Αρχές», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Αναλυτικά το δελτιο Τύπου της Κομισιόν:

Το Σώμα των Επιτρόπων εξέτασε σήμερα και συζήτησε το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, υπό το πρίσμα των σημαντικότερων διαπιστώσεων. Ο Μηχανισμός Αξιολόγησης Σένγκεν, που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013, προβλέπει τον έλεγχο της εφαρμογής των κανόνων Σένγκεν μέσω επισκέψεων παρακολούθησης σε συγκεκριμένο κράτος μέλος από ομάδες εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών και του Frontex υπό την ηγεσία της Επιτροπής. Το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, το οποίο συνέταξαν από κοινού εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και εκπρόσωποι της Επιτροπής, θα διαβιβαστεί τώρα στην επιτροπή αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία θα διατυπώσει τη γνώμη της. Στη συνέχεια, η έκθεση αυτή θα εγκριθεί από την Επιτροπή με εκτελεστική πράξη.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής: «Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε έναν εσωτερικό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας, οφείλουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε τον χώρο Σένγκεν μόνον εάν εφαρμόζουμε τους κανόνες που τον διέπουν. Η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς την εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν σε όλα τα κράτη μέλη Σένγκεν. Το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα εξετάζει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων κατά τη διάρκεια επίσκεψης αξιολόγησης που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και της Επιτροπής τον Νοέμβριο. Η έκθεση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας. Γνωρίζουμε ότι, εν τω μεταξύ, η Ελλάδα άρχισε να καταβάλλει προσπάθειες για να διορθώσει την κατάσταση και να συμμορφωθεί με τους κανόνες Σένγκεν. Απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της διαδικασίας υποδοχής, καταγραφής, μετεγκατάστασης ή επιστροφής των μεταναστών, ώστε να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Αυτός είναι ο απώτερος κοινός μας στόχος.»

Το σχέδιο έκθεσης – που δεν δημοσιοποιείται – βασίζεται σε αιφνίδιες επιτόπιες επισκέψεις στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, καθώς και στη Χίο και τη Σάμο, το διάστημα 10 – 13 Νοεμβρίου 2015. Η έκθεση εξετάζει την παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής στις περιοχές που ελέγχθηκαν, την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής, την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Η έκθεση, αν και αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές υφίστανται πιέσεις, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών δεν είναι αποτελεσματική, ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν εισάγονται συστηματικά στο σύστημα και ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων. Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές.

Μηχανισμός Αξιολόγησης Σένγκεν
Οι αξιολογήσεις Σένγκεν πραγματοποιούνται στα κράτη μέλη με βάση τόσο ένα πολυετές όσο και ένα ετήσιο πρόγραμμα αξιολόγησης. Οι επισκέψεις αυτές μπορεί να προαναγγέλλονται ή να έχουν αιφνιδιαστικό χαρακτήρα.
Μετά από κάθε επίσκεψη, συντάσσεται έκθεση στην οποία εντοπίζονται τυχόν αδυναμίες και διατυπώνονται συστάσεις για διορθωτικά μέτρα, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν εντός καθορισμένης ημερομηνίας. Οι συστάσεις υποβάλλονται από την Επιτροπή στο Συμβούλιο για έγκριση. Στη συνέχεια, το αξιολογούμενο κράτος μέλος πρέπει να υποβάλει ένα σχέδιο δράσης το οποίο καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εντοπίστηκαν. Προκειμένου να υλοποιήσουν τις συστάσεις, τα κράτη μέλη μπορούν να υποστηρίζονται από την Επιτροπή, τον Frontex και άλλους φορείς της ΕΕ με πρακτικά και/ή χρηματοδοτικά μέσα.

Στην όγδοη εξαμηνιαία έκθεση για τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν, της 15ης Δεκεμβρίου 2015, ανακοινώθηκε ήδη ότι, ανάλογα με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων Σένγκεν στην Ελλάδα, ενδέχεται να προταθούν ειδικά μέτρα όπως προβλέπεται στα άρθρα 19α και 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.

Διαδικασίες για την αντιμετώπιση εξαιρετικών περιστάσεων
Εάν μια έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το αξιολογούμενο κράτος μέλος «αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο των κανόνων Σένγκεν» και εάν υπάρχουν «σοβαρές ελλείψεις στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα», η Επιτροπή μπορεί να προτείνει συστάσεις, που πρέπει να εγκρίνει το Συμβούλιο, σχετικά με τη λήψη διορθωτικών μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης. Προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με αυτές τις συστάσεις, η Επιτροπή μπορεί, βάσει του άρθρου 19α του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, να υποδείξει στο αξιολογούμενο κράτος μέλος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η ανάπτυξη ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων, ή η υποβολή στρατηγικού σχεδίου το οποίο θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το εν λόγω κράτος μέλος θα διαθέσει το δικό του προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Οι προτάσεις της Επιτροπής πρέπει να εγκριθούν από επιτροπή των κρατών μελών με ειδική πλειοψηφία. Το αξιολογούμενο κράτος μέλος έχει τότε προθεσμία τριών μηνών για να ολοκληρώσει τις διορθωτικές δράσεις.

Σε περίπτωση που, μετά την παρέλευση τριών μηνών, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν για την κατάλληλη αντιμετώπισή τους, η Επιτροπή δύναται να ενεργοποιήσει την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.

Σύμφωνα με το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, εάν τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 19α δεν είναι αποτελεσματικά, το Συμβούλιο μπορεί, με βάση πρόταση της Επιτροπής, να συστήσει σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων του(ς) ως λύση εσχάτης ανάγκης, προκειμένου να προστατευθεί το κοινό συμφέρον στον χώρο Σένγκεν. Η σύσταση του Συμβουλίου πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με το άρθρο 26, και στις εξαιρετικές περιστάσεις που περιγράφονται ανωτέρω, οι έλεγχοι μπορούν να επαναφερθούν για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Το μέτρο αυτό μπορεί να παραταθεί για επιπλέον εξαμηνιαίες περιόδους μέχρι και δύο έτη.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την είδηση
FT:Xαστούκι της ΕΕ στην Ελλάδα για την περιφρούρηση των συνόρων

ΒΒC: Η Ευρώπη προειδοποιεί την Ελλάδα για τους συνοριακούς ελέγχους

 

Η Ευρώπη θέλει να υψώσει «τείχος» στα Σκόπια
Την ΠΓΔΜ και όχι την Ελλάδα όσον αφορά στο θέμα του προσφυγικού στηρίζει ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα αντί να καταφύγουν στην Γερμανία.

Αυτό προκύπτει από επιστολή του προς τον Σλοβένο Πρωθυπουργό, την οποία έχιε στη διάθεσή του το Politico. Σε αυτή ο πρόεδρος της Κομισιόν τάσσεται υπέρ της πρότασης να ενισχυθούν τα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, έτσι ώστε να ανακοπεί η ροή των προσφύγων προς τον βορρά με την στήριξη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, θα παραμείνουν εδώ ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τις χώρες διέλευσης, και τελικά την Αυστρία και την Γερμανία.

«Καλωσορίζω την πρότασή σας» έγραψε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Σλοβένο πρωθυπουργό διαβεβαιώνοντάς τον για την στήριξη της Κομισιόν στο σχέδιό του το οποίο προβλέπει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα προσφέρουν βοήθεια στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μέσω της απόσπασης αστυνομικών/επιβολής του νόμου, και μέσω παροχής εξοπλισμού ώστε να υποστηρίξει τους ελέγχους στα σύνορα της.

Δεδομένου ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της Ε.Ε., ο Γιουνκέρ είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των Σκοπίων ώστε να αναπτύξουν αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ελλάδα. Οι κανόνες που ισχύουν για την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ επιτρέπονται μόνο για αποστολές εντός της ΕΕ, όχι για την «ανάπτυξη των αξιωματικών στο πλαίσιο μίας κοινής επιχείρησης της Frontex στο έδαφος μιας τρίτης χώρας».

Η πρόταση που έκανε ο Γιούνκερ τον περασμένο Δεκέμβριο για ενίσχυση της Frontex θα κάλυπταν αυτό ακριβώς το «κενό», σημειώνει το Politico, και θα άνοιγαν τον δρόμο για αποστολές της εκτός της επικράτειας της Ε.Ε.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει επίσης ότι οι χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της μεταναστευτικής οδού στα Δυτικά Βαλκάνια, είτε ανήκουν στην ΕΕ είτε όχι, θα πρέπει να ενημερώνουν τις γειτονικές χώρες για τους πρόσφυγες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η επιστολή Γιούνκερ έρχεται την στιγμή που η Ελλάδα έχει δεχθεί σκληρή κριτική από την Γερμανία και την Αυστρία, δύο χώρες που έχουν προειδοποιήσει με αποπομπή από την ζώνη Σένγκεν στην περίπτωση που δεν κάνει περισσότερα για ελέγξει τα σύνορά της τόσο στον βορρά όσο και στον νότο.

Die Zeit: Πολύ απλά, φταίνε οι Ελληνες για το προσφυγικό – Εξω με τις κλωτσιές από την Σένγκεν

Την ευθύνη στην Ελλάδα και την κυβέρνηση της για το προσφυγικό, και την αντιμετώπισή του, ρίχνει με άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

«Πολύ απλά, φταίνε οι Έλληνες» είναι ο τίτλος στο άρθρο της στο οποίο ο δημοσιογράφος περιγράφει την Ελλάδα που καλείται να επωμιστεί το βάρος σχεδόν ολόκληρης της προσφυγικής κρίσης.

«Κατά την ευρωκρίση οι Έλληνες είχαν συνηθίσει στις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τώρα όμως το μικρό νοτιοευρωπαϊκό κράτος γίνεται και στη δεύτερη μεγάλη κρίση της ΕΕ, ο αποδιοπομπαίος τράγος», επισημαίνει η εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται επίσης στο αίτημα της ΕΕ, να διαφυλάξει η Ελλάδα καλύτερα τα σύνορα της και σχολιάζει με χαρακτηριστικό τρόπο:

«Εάν δεν συμβεί αυτό τότε οι πολιτικοί της Αυστρίας, του Βελγίου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν έτοιμη τη γρήγορη λύση: έξω με τις κλωτσιές. Για άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά όμως όχι από την ευρωζώνη, αλλά από τη ζώνη Σένγκεν. Για αυτό και χρειάζεται μια συνολικά κοινή ευρωπαϊκή λύση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.