Ειδησεογραφικό site

SZ: Το πολιτικό “ατύχημα” του ΕΝΦΙΑ και το πιθανό “μπούμερανγκ”

49

Ως «απρόβλεπτο» πολιτικό γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φθινοπωρινό ντόμινο εξελίξεων στη χώρα θεωρεί η γερμανική εφημερίδα το αλαλούμ στην κυβέρνηση από τον ΕΝΦΙΑ. Η σύγκριση με τον κεφαλικό φόρο που είχαν βάλει οι Οθωμανοί.

Με εκτενές δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» κάνει αναφορά στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, σημειώνοντας ότι ο φόρος ακινήτων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση ενώ αναφέρεται και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως αυτή αγρότη στη Θεσσαλία που καλείται να πληρώσει 815.569 ευρώ ΕΝΦΙΑ αλλά και στην περίπτωση του υπέρογκου ποσού με το οποίο επιβαρύνεται το Χαμόγελο του Παιδιού.

Η «Süddeutsche Zeitung» ενημερώνει τους αναγνώστες ότι η ελληνική λέξη «χαράτσι» έχει τουρκική ρίζα, κάτι που, στη συγκεκριμένη περίπτωση «δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό», καθώς θυμίζει τις αναγκαστικές εισφορές που είχαν επιβάλει οι Οθωμανοί.

«Οι εφορίες δεν προλαβαίνουν καν να αντιμετωπίσουν τα παράπονα των φορολογουμένων», σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, παραθέτοντας ως παράδειγμα την περίπτωση ενός αγρότη από τη Θεσσαλία που έλαβε ειδοποίηση για να πληρώσει 815.569 ευρώ ΕΝΦΙΑ, ενώ τα ετήσια κέρδη του από την παραγωγή σιτηρών δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Διευκρινίζεται πάντως ότι σε αυτήν την περίπτωση η εφορία αντελήφθη γρήγορα το λάθος.

Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, το «χαράτσι» των 95.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού», κάτι που είναι «αδύνατον», όπως λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης Κώστας Γιαννόπουλος. Σημειώνει, μάλιστα, ότι υπάλληλος του υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει για τις «παράλογες» συνέπειες που θα είχε ο νέος φόρος, αλλά η προειδοποίηση αυτή προφανώς αγνοήθηκε.

Το σημερινό «χαράτσι» συνεισφέρει στα κρατικά ταμεία 2,9 δισ. ευρώ ετησίως, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη χαρά στους πιστωτές της Ελλάδας, αλλά από την άλλη πλευρά το πολιτικό κόστος είναι υψηλό, σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.