Ειδησεογραφικό site

Στρινγκ: Γιατί «ερεθίζουν» τους πολιτικούς

32

Κυριολεκτικά από ένα στρινγκ κρέμεται, αίφνης, η πολιτική καριέρα του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς η ιδιαίτερη συνομοταξία της κιλότας στην οποία ανήκει το επίμαχο εσώρουχο. Ωστόσο, ύστερα και από τη δυναμική παρέμβαση της Ολγας Τρέμη, η οποία στο δελτίο του MEGA την περασμένη εβδομάδα απεφάνθη ότι επρόκειτο για στρινγκ, η τάση γενικώς είναι να μιλάμε για εσώρουχο αυτού του τύπου που τσουρουφλίζει τον Σαπέν.

Η «υπόθεση-κιλότα» ή το «στρινγκ-γκέιτ», όπως είναι οι τίτλοι στα γαλλικά ΜΜΕ, είναι μια ιστορία που καταστρέφει την υπόληψη και πλήττει την αξιοπιστία του κ. Σαπέν, ενώ απειλεί ακόμη και να τερματίσει πρόωρα τη σταδιοδρομία του στην κυβέρνηση Ολάντ. Εξοργισμένες ακτιβίστριες, εν ονόματι του φεμινιστικού κινήματος, αλλά και της γυναικείας αξιοπρέπειας, ζητούν την άμεση παραίτησή του, κατηγορώντας τον ευθέως για σεξουαλική παρενόχληση μιας δημοσιογράφου.

Η αρχική αποκάλυψη του «σκανδάλου» είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2015, όταν είχε γίνει μια ανεπίσημη καταγγελία ότι ο κ. Σαπέν τράβηξε το πάνω λάστιχο από το εσώρουχο μιας ρεπόρτερ που κάλυπτε το οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Στο σούσουρο που επακολούθησε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο υπουργός είχε αρνηθεί μετ’ επιτάσεως τότε ότι το περιστατικό συνέβη στ’ αλήθεια. Είχε αποδώσει δε την κατηγορία εις βάρος του σε κακόβουλα και συκοφαντικά ψεύδη. Αρχικά ο ίδιος αφέθηκε να νομίζει ότι το σκάνδαλο είχε αποφευχθεί και το επίμαχο κιλοτάκι είχε μπει οριστικά στο συρτάρι. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά το Νταβός του 2015, το στρινγκ της δημοσιογράφου όχι μόνο βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, αλλά και στοιχειώνει το μέλλον του.

Αφορμή γι’ αυτή την «αναψηλάφηση» της υπόθεσης τις τελευταίες ημέρες είναι η κυκλοφορία του αποκαλυπτικού βιβλίου «L’Élysée off», με πλήθος ανέκδοτων στοιχείων γύρω από τις αθέατες πλευρές του Μεγάρου των Ηλυσίων – δηλαδή της γαλλικής κυβέρνησης. Αυτή τη φορά ο κ. Σαπέν δεν ισχυρίστηκε ότι είναι εντελώς αθώος. Ζητώντας συγγνώμη για την αμφιλεγόμενη -αλλά όχι ανήθικη, κατά τη γνώμη του- χειρονομία, εξήγησε ότι αυτό που έκανε ήταν να σχολιάσει περιπαικτικά, αλλά όχι απρεπώς, το εσώρουχο μιας ρεπόρτερ στο Νταβός, το οποίο ξεπρόβαλε από την πίσω πλευρά του παντελονιού που φορούσε. Το σχόλιο του κ. Σαπέν έγινε εις επήκοον περίπου είκοσι ατόμων που βρίσκονταν κοντά του τη συγκεκριμένη στιγμή. Επίσης, ο κ. Σαπέν ομολόγησε ότι άγγιξε με το χέρι του την πλάτη της δημοσιογράφου -αλλά αυτό, όπως λέει ο ίδιος, ήταν όλο, καθώς «δεν υπήρχε τίποτα επιθετικό ή σεξιστικό στη συμπεριφορά μου. Παρ’ όλα αυτά, εφόσον η εν λόγω κυρία εθίγη, φαίνεται ότι έσφαλα και γι’ αυτό της ζήτησα τότε και της ζητώ ξανά τώρα συγγνώμη».

«Εγώ πήδηξα στον Ντράγκι κι αυτοί κοίταζαν το στρινγκ». Αυτό δήλωνε τον Απρίλιο του 2015 η νεαρή ακτιβίστρια Ζοζεφίν Βιτ που φωνάζοντας «κάτω η δικτατορία της ΕΚΤ» ορμούσε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη.Τώρα, εξοργισμένες ακτιβίστριες, εν ονόματι του φεμινιστικού κινήματος αλλά και της γυναικείας αξιοπρέπειας, ζητούν την παραίτηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, κατηγορώντας τον ευθέως για σεξουαλική παρενόχληση μιας δημοσιογράφου. Ο Σαπέν, ενώ αρχικά απέκρυψε το γεγονός για την υπόθεση-κιλότα, τώρα παραδέχετε ότι το περιστατικό συνέβη, όχι όμως με τις προεκτάσεις που έχουν δοθεί. Ομολόγησε δε ότι τον Ιανουάριο του 2015 τράβηξε το πάνω λάστιχο από το στρινγκ μιας ρεπόρτερ που κάλυπτε το οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο Γάλλος υπουργός παραδέχτηκε ότι η κίνησή του δεν ήταν υπόδειγμα διακριτικότητας και κοσμιότητας, ταυτόχρονα όμως αντεπιτέθηκε στους δύο δημοσιογράφους που συνέγραψαν το «L’Élysée off», καταλογίζοντάς τους δόλο και πρόθεση προσβολής της υπόληψής του. Αποκάλυψε επίσης ότι, πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου τού είχαν στείλει επιστολή σχετικά με το «στρινγκ-γκέιτ». Στην απάντησή του, τους διαβεβαίωνε ότι οι απαραίτητες εξηγήσεις είχαν δοθεί και ότι το επεισόδιο είχε λήξει τόσο για τον ίδιο, όσο και για το θύμα της στιγμιαίας παρεκτροπής του.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ειδικά για την «υπόθεση-κιλότα», ο κ. Σαπέν συμπλήρωσε ότι «η εν λόγω ρεπόρτερ ζήτησε να με δει κατ’ ιδίαν αμέσως μετά το συμβάν προκειμένου να μου εκφράσει κατά πρόσωπο την ενόχλησή της. Της ζήτησα ειλικρινέστατα συγγνώμη. Αλλά το όλο επεισόδιο μεταφέρθηκε στον Τύπο με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από σαράντα γυναίκες δημοσιογράφους».

Ο κ. Σαπέν αναφέρεται σε κάποιες άλλες Γαλλίδες ρεπόρτερ, άσχετες με το περιστατικό, αλλά σχετικές με την κίνηση «Κάτω τα κουλά σου» (όπως θα μεταφραζόταν ελεύθερα το «Bas le pattes», μια πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση), που έριξαν λάδι στη φωτιά, στριμώχνοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη ντροπιασμένο υπουργό. Στο πλαίσιο της κίνησης «Κάτω τα κουλά σου», αμέσως μετά το Νταβός του 2015, σαράντα από αυτές τις δημοσιογράφους συνυπέγραψαν μια διακήρυξη-διαμαρτυρία για τους πολιτικούς οι οποίοι «απλώνουν χέρι» πάνω τους άνευ συγκατάθεσης. Σε εκείνο το κείμενο που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Libération» γινόταν λόγος για έναν υπουργό ο οποίος αναφώνησε: «Ω λα λα! Τι είναι αυτά που βλέπουν τα ματάκια μου!», μόλις το βλέμμα του εντόπισε το στρινγκ της ρεπόρτερ στο Νταβός. Το οποίο είχε ξεμυτίσει κατά λάθος όταν εκείνη έσκυψε να πιάσει το στιλό που της είχε πέσει. Στη θέα των γυναικείων οπισθίων και με την υποψία του εσωρούχου, ο κ. Σαπέν δεν κατάφερε να συγκρατηθεί και ξεστόμισε την ως άνω φράση, ενώ άπλωσε το χέρι του και άγγιξε τη ρεπόρτερ χαμηλά στη ράχη, σχεδόν στα οπίσθιά της. Στο αρχικό κείμενο της Κίνησης «Κάτω τα κουλά σου», ο κ. Σαπέν, όπως και κανένας άλλος πολιτικός, δεν κατονομαζόταν, καθώς αυτή ήταν η επιλογή των ακτιβιστριών. Τώρα πλέον, όμως, αφού έχει προηγηθεί το βιβλίο «L’ Élysée off», αλλά και η έγγραφη συγγνώμη του υπουργού, η ανάγκη να μην αποκαλυφθούν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των ερωτύλων πολιτικών εξέλιπε. Εξ ου και ο κ. Σαπέν «καρφώθηκε». Ο ίδιος διαμαρτύρεται για ανακρίβειες και μυθεύματα που φτάνουν στα όρια της συκοφαντίας εις βάρος του, όμως οι «Κάτω τα κουλά σου» διευκρινίζουν ότι οι ίδιες δεν είπαν ποτέ ότι ο κ. Σαπέν έπαιξε με το λάστιχο της κιλότας ή, ακόμη χειρότερα, ότι έβαλε κανονικά και ξεδιάντροπα χέρι στα οπίσθια της ρεπόρτερ του Νταβός.

Αρκετά συχνά στις συναντήσεις πολιτικών συμβαίνει κάποιες κυρίες να σκύβουν

Πάντως, συνεργάτες του Γάλλου υπουργού επιβεβαιώνουν ότι το περιστατικό συνέβη, όχι όμως με τις δραματικές προεκτάσεις που του έχουν δοθεί, ιδιαίτερα από τις μαινόμενες φεμινίστριες. «Εξάλλου», όπως σημειώνει άνθρωπος από το στενό περιβάλλον του, «ο υπουργός είναι γνωστός για το σόκιν χιούμορ του».

Οσο και αν φαίνεται πολύ πιθανόν ότι ο κ. Σαπέν διέπραξε το αμάρτημα και άπλωσε αυθαίρετα χέρι στο ξένο στρινγκ, υπάρχει ένας συγκεκριμένος παράγοντας που τον αναγκάζει να υπερασπιστεί όσο πιο επίμονα μπορεί την ηθική του ακεραιότητα. Αυτές τις ημέρες τη γαλλική κοινή γνώμη απασχολεί ένα πρώτου μεγέθους σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης, με δράστη, για άλλη μία φορά στη δημόσια ζωή της χώρας, τον κ. Ντενί Μποπέν, έναν διαπρεπή πολιτικό. Ο κ. Μποπέν είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος του γαλλικού οικολογικού («Πράσινου») κόμματος και, έως την παραίτησή του πριν από μερικές ημέρες, ένας από τους αντιπροέδρους της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.

Για το μέλλον του κ. Σαπέν στην κυβέρνηση Ολάντ, κρίσιμης σημασίας, ίσως ακόμη περισσότερο και από τις αποκαλύψεις που τον αφορούν άμεσα, είναι οι καταγγελίες τουλάχιστον οκτώ διαφορετικών επώνυμων γυναικών εις βάρος του κ. Μποπέν. Ο φερόμενος ως επικίνδυνος, ανεξέλεγκτος ερωτύλος, σύμφωνα με ό,τι του καταλογίζεται, δεν διστάζει να χουφτώσει όποια γυναίκα τυχαίνει να διεγείρει τις ορμές του. Η υπόθεση Μποπέν ανοίγει και πάλι τους κρουνούς μιας σχεδόν σταθερής πηγής σκανδάλων: τη ροπή προς την ακολασία και τη σεξουαλική λαιμαργία εξεχόντων Γάλλων πολιτικών. Ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν κατέχει περίοπτη θέση σε αυτό τον κατάλογο της ελευθεριάζουσας συμπεριφοράς, λόγω της παροιμιώδους σεξομανίας του, αλλά και του σκανδάλου στη σουίτα 2806 του ξενοδοχείου «Σοφιτέλ» στη Νέα Υόρκη.

Πριν από ακριβώς πέντε χρόνια, ο τότε πανίσχυρος άνδρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος προαλειφόταν επίσης για  υποψήφιος για τη προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, έπεσε στη μαύρη τρύπα του διασυρμού. Μια καμαριέρα τον κατηγόρησε για απόπειρα βιασμού, οι αμερικανικές αρχές τον έσυραν σιδηροδέσμιο, οι φωτογραφίες του καταχωρήθηκαν στο παγκόσμιο συλλογικό ασυνείδητο και το άρμα του DSK, αυτό που φαινόταν ασταμάτητο έως τότε, ξεχαρβαλώθηκε οριστικά – μαζί με τις όποιες βλέψεις και φιλοδοξίες του. Ο επόμενος κατά συρροή εραστής και διαβόητος γυναικοκατακτητής είναι, βεβαίως, ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Παίζοντας σε όσα περισσότερα ταμπλό μπορούσε, ο κ. Ολάντ διατηρούσε παράλληλες σχέσεις με την επίσημη και την ανεπίσημη αγαπημένη του. Τον Ιανουάριο του 2014 ένα περιοδικό ειδικευμένο στο κοσμικό κουτσομπολιό δημοσίευσε στο εξώφυλλό του φωτογραφία με τον πρόεδρο να προσέρχεται μυστικά και συνωμοτικά, κυριολεκτικά σαν τον κλέφτη, στο διαμέρισμα της «παράνομης» ερωμένης του, της ηθοποιού Ζιλί Γκαγιέ.



Το θέμα είναι πως αν αυτό συμβεί παρόντος του ασυγκράτητου Μισέλ Σαπέν, τα πράγματα μπορούν να πάρουν περίεργη τροπή και να μην περιοριστούν στα βλέμματα θαυμασμού

Αμέσως ο γαλλικός λαός αναγνώρισε στο πρόσωπό του ένα νέο ανδρικό πρότυπο – έστω και αν το παρουσιαστικό του μόνο σε Δον Ζουάν δεν παραπέμπει. Και ως τέτοιος φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο σε άλλους πολιτικούς, όπως ο κ. Σαπέν, τροποποιώντας τον κώδικα ηθικής για τους ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους, καθώς και το τι θεωρείται «comme il faut» («καθώς πρέπει») στη Γαλλική Δημοκρατία. Ωστόσο, μολονότι η χειρονομία του κ. Σαπέν στο Νταβός δεν μοιάζει να έχει καμία σχέση με τις περιπέτειες του κ. Ολάντ και του κ. Στρος-Καν, το στρινγκ που ερέθισε τον Γάλλο πολιτικό κρέμεται τώρα πάνω από το κεφάλι του ως δαμόκλειος σπάθη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.