Ειδησεογραφικό site

Στην κυπριακή Βουλή επιχειρούν να παρέμβουν οι Τσαβούσογλου-Ακιντζί

117

Επιμονή για δημόσια δήλωση από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με την οποία να δηλώνεται η διαφωνία του με την απόφαση της Κυπριακής Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950, αλλά και διορθωτική κίνηση απαίτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις δηλώσεις τους μετά την συνάντηση που είχαν στα κατεχόμενα.

Και οι δύο επέμειναν στις απόψεις τους για το θέμα, με τον κ. Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι η εν λόγω απόφαση δεικνύει ότι το όνειρο της Ένωσης για τους Ελληνοκύπριους δεν έχει σβήσει.

Ο κ. Ακιντζί αναγνώρισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν μπορεί να προβεί σε διορθωτική κίνηση, δεδομένου ότι δεν μπορεί να παρέμβει σε κανονισμό της Βουλής, ωστόσο είπε πως αν υπάρχει βούληση τότε τα δύο κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση.

Σε ερώτηση Ελληνοκύπριου δημοσιογράφου για το γεγονός ότι αποτελεί προκλητική ενέργεια για τους Ελληνοκύπριους και η παραμονή της σημαίας των κατεχομένων στον Πενταδάκτυλο, ο κ. Ακιντζί απέφυγε να απαντήσει και σημείωσε πως έκανε βήματα ανταποκρινόμενος στις ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων, όπως είναι ο χαρακτηρισμός της 20ης Ιουλίου ως «πόλεμο» και όχι «ειρηνευτική επιχείρηση» και η υποβάθμιση των φετινών εορτασμών για τη μέρα της εισβολής του 1974.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο θα παραστεί στη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και όταν ρωτήθηκε από Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο για το μέλλον της της διαδικασίας των συνομιλιών, παρέπεμψε στη συνάντηση που θα έχει με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ αργότερα. Η κα Σπέρχαρντ θα συναντηθεί αύριο και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Τόσο ο κ. Ακιντζί, όσο και ο κ. Τσαβούσογλου στις δηλώσεις τους, στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα της πολιτικής ισότητας, το οποίο κατά την άποψή τους δεν αποδέχεται ο Νίκος Αναστασιάδης και για το οποίο όπως υποστήριξαν ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν προετοιμάζει την κοινότητά του. Η τουρκική πλευρά όταν αναφέρεται στη πολιτική ισότητα εννοεί την εκ περιτροπής προεδρία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.