Ειδησεογραφικό site

Σκληρή απάντηση του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων σε Κοντονή

30

Σκληρή εκτενή απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή όπου σε χθεσινή συνέντευξή του σε Κυριακάτική εφημερίδα στράφηκε κατά των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που εναντιώθηκαν στην υπονόμευση της θεσμικής υπόστασης της Δικαιοσύνης από εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ παράλληλα καυτηριάζει τα πισωγυρίσματα της Κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τον ΦΠΑ, κ.λπ.

Ο κ. Αλεξανδρής, κατ΄ αρχάς τονίζει ότι «αν η Κυβέρνηση ήλπιζε ότι η Δικαιοσύνη θα λειτουργεί ως κλειστό κύκλωμα που θα επιβεβαιώνει κάθε φορά τις πολιτικές της επιλογές, κατανοούμε την απογοήτευσή της» και προσθέτει:

«Η Δικαιοσύνη, όμως, δεν χρειάζεται επικρίσεις που θίγουν την ανεξαρτησία της και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτήν. Χρειάζεται την συνδρομή της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας για βελτιώσεις στο σύστημα απονομής της, με θεσμικά δόκιμο τρόπο, επ’ ωφελεία του κράτους δικαίου και των πολιτών».

Παράλληλα, ο κ. Αλεξάνδρης υπογραμμίζει ότι «αν ο υπουργός έχει ασθενή ή επιλεκτική μνήμη αυτό αποτελεί μία επιπλέον ατυχή συγκυρία, η οποία ευτυχώς δεν αλλάζει την πραγματικότητα».

Όλοι γνωρίζουν, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, ότι «οι συμμετέχοντες στην Ολομέλεια πρόεδροι έχουν ο καθένας την δική του δράση, την δική του ιστορία και δεν μπορούν να αθροίζονται γενικόλογα σε ένα ενιαίο όλο ως προς τη στάση τους την τελευταία 15ετία και συνεχίζει:

«Σε ό,τι αφορά, όμως, την παρούσα σύνθεση της Ολομέλειας, θυμίζουμε ότι κατά την έναρξη της θητείας της ανέλαβε πρωτοβουλία για την διενέργεια πανελλαδικού δικηγορικού δημοψηφίσματος τον Δεκέμβριο του 2014, με αντικείμενο το σχέδιο του ΚΠολΔ, που είχε προταθεί από την τότε Κυβέρνηση.

Το δικηγορικό σώμα τάχθηκε με συντριπτικό ποσοστό (93,66%) αντίθετο στις προωθούμενες αλλαγές.

Την ίδια θέση είχε δημόσια λάβει και το κυβερνών σήμερα κόμμα, ως (τότε) αντιπολίτευση. Λίγους μήνες μετά, το ίδιο κόμμα, μετά την εκλογική του νίκη, ψήφισε τον ΚΠολΔ, χωρίς καμία αλλαγή.

Το ίδιο κόμμα επίσης ως αντιπολίτευση τασσόταν αναφανδόν υπέρ της προστασίας των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας.

Σήμερα σπεύδει να καθιερώσει σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Μήπως αυτό είναι που «αναξιόπιστα κραύγαζε» ως αντιπολίτευση, και «αναξιόπιστα ενεργεί» ως Κυβέρνηση;

Επειδή όμως η ουσία δεν βρίσκεται στις επικοινωνιακές πομφόλυγες, αλλά στις θεσμικές επιλογές, είναι, αναμφισβήτητα, θετικό ότι ο υπουργός τάσσεται δημόσια ενάντια στην επιβολή ΦΠΑ στους δικηγόρους.

Αυτή είναι και η πάγια θέση του δικηγορικού σώματος. Αναμένουμε από τον υπουργό, ο οποίος διαθέτει νομοθετική πρωτοβουλία, να ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης της επιβεβλημένης απαλλαγής των νομικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ. Αλλιώς τα λόγια δεν έχουν νόημα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.