Ειδησεογραφικό site

Bloomberg: Το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

21

Την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει το σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Επικαλούμενο δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών για την Ελλάδα, το Bloomberg υπογραμμίζει πως η εκταμίευση των συγκεκριμένων χρημάτων προϋποθέτει την τελική έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα, αυτήν την ώρα, στο Λουξεμβούργο.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για την απελευθέρωση 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου.

Τις τελευταίες ώρες, όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις που έκαναν οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, όλα δείχνουν πως θα υπάρξει συμφωνία ως προς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης -μια εξέλιξη, η οποία «ανάβει» το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

 

Συμφωνία στο Eurogroup έβγαλε η συνεδρίαση του Euro Working Group

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για υποχώρηση από το «ηρωικό» κλίμα που καλλιεργούσε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση- Πέρασαν οι θέσεις Σόιμπλε- Η συμφωνία προβλέπει την εκταμίευση της δόσης αλλά και αναφορά στο θέμα του χρέους- Ντάισελμπλουμ: Το 2018 οι αποφάσεις για το χρέος- Σλοβάκος υπουργός: Ο Τσακαλώτος θα φύγει με μια βαλίτσα χρήματα

Συμφωνία έβγαλε, κατά πληροφορίες, η συνεδρίαση του Euro Working Group, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι και αποτελεί τον προάγγελο των απογευματινών εξελίξεων στο Εurogroup. Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης αλλά και το σύνολο σχεδόν του κειμένου της απόφασης του Eurogroup για το θέμα του χρέους. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο ενστάσεις στο κομμάτι της συμφωνίας. Η πρώτη είναι να δοθούν τα δικαστικά έξοδα στον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και η δεύτερη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα από την ποινική δίωξη τριών στελεχών των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Για το χρέος υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου. Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά.

Όλα αυτά βέβαια δεν επαρκούν για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με λεφτά, ούτε για να κρίνει το χρέος βιώσιμο. Παράλληλα δεν είναι αρκετά για την ένταξη της χώρας στο QE.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, για το 2018 είχε μεταθέσει τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παράλληλα, ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο, πάντως έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

«Η επιπλέον αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το επόμενο έτος» έσπευσε να προσθέσει. «Δεν θα υπάρξουν αριθμοί για το χρέος τώρα, αυτοί θα έρθουν το 2018» επανέλαβε, στο ίδιο πλαίσιο.

Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

Πέτερ Κάζιμιρ: …με μια βαλίτσα λεφτά

Το περίγραμμα για το που επρόκειτο να κινηθούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έδωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Π. Καζιμίρ, ο οποίος είπε  ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, αλλά πρόσθεσε ότι περιμένει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «θα φύγει σήμερα με μια βαλίτσα γεμάτη από λεφτά».

Πιερ Μοσκοβισί: Δυνατή και αναγκαία η συμφωνία για την Ελλάδα

Δυνατή και αναγκαία χαρακτήρισε την επίτευξη μιας συμφωνίας για την Ελλάδα σήμερα, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

«Μια συμφωνία σήμερα δεν είναι μόνο δυνατή, είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Οι πολίτες της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης απλά δεν θα μπορούσαν να το καταλάβουν εάν ύστερα από τόσους πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς και απτής προόδου, το Eurogroup δεν καταλήξει και πάλι σε μια συμφωνία».

Διπλωμάτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι, εκτός απροόπτου, είναι ορατή μια συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ανέφερε το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν θα τραβήξουν έως τη νύχτα καθώς καθορίζονται οι λεπτομέρειες.

Οι συνομιλίες «πλησιάζουν σε κοινό έδαφος», δήλωσε χθες αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. «Η ιδέα δεν είναι μόνο να επιτραπεί στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες δανειακές της υποχρεώσεις αλλά να δοθεί κάποια ορατότητα στον ελληνικό λαό και τους επενδυτές» για το τι μέλλει γενέσθαι, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μέρκελ: Εύχομαι να υπάρξει λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup

Με μια φράση-κλειδί η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελφαίνεται να επισημοποιεί τη συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μία ημέρα μετά την παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνησή του ψήφισε όλα όσα ζήτησαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εκτιμήσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα.

«Φυσικά και θα ευχόμουν να δούμε αποτελέσματα στη σημερινή συνάντηση του Eurogroup ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας εκτιμώνται και ότι περαιτέρω πληρωμές (εννοεί εκταμιεύσεις δόσεων) είναι εφικτές» δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε δημοσιογράφους έχοντας δίπλα της τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Γιούρι Ράτας.

Σόιμπλε: Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης 

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης σήμερα, είπε ότι έχει βρεθεί η διαδικασία για να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει σε μεταγενέστερο χρόνο τα δικά του χρήματα προς την Ελλάδα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η συμφωνία για το χρέος θα κινείται στο πλαίσιο που είχε προδιαγράψει το Eurogroup από τον Μάιο του 2016 και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

 

Για να πάρουν τη δόση, πρέπει να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ…

 Αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι στη συνεδρίαση του Euro Working Group που προηγήθηκε του σημερινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο τέθηκε το αίτημα προς την ελληνική πλευρά να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά καιρούς εναντίον του για τα στατιστικά στοιχεία του 2010.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Μαΐου το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με νέο του βούλευμα να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Γεωργίου για τις κατηγορίες που αφορούν στις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος. Πρόκειται για το δέυτερο κατά σειρά βούλευμα με το οποίο κρίνεται ότι οι τρεις αρχικώς, εμπλεκόμενοι για την υπόθεση αυτή δεν πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου.

Επιπλέον, ως τελευταία εκκρεμότητα πριν από τη δόση, ζητείται από την ελληνική πλευρά να εξετάσει το ζήτημα που προέκυψε από την ποινική δίωξη τριών στελεχών των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια στο Euro Working Group που έγινε στις 8 Ιουνίου όπως είχε αποκαλύψει αποκλειστικά το newmoney.gr. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο εκπρόσωπος της Ελλάδας έγινε δέκτης σφοδρών παραπόνων και διαμαρτυριών από τους εκπροσώπους των Ιταλίας, Ισπανίας και Σλοβακίας.

Αιτία ήταν η συνεχιζόμενη δίωξη κατά των στελεχών από τις τρεις παραπάνω χώρες, οι οποίοι υπηρετούσαν ως τεχνικοί σύμβουλοι στο ΤΑΙΠΕΔ και πρόκειται σύντομα να καθίσουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά δίωξη για πώληση και εκμίσθωση 28 ακινήτων του ελληνικού δημοσίου, ενώ οι αλλοδαποί τεχνοκράτες ήταν ένας Σλοβάκος, μία Ιταλίδα και ένας Ισπανός.

Παρότι το ζήτημα αυτό, δηλαδή των ευθυνών των εμπειρογνωμόνων έχει καλυφθεί με νομοθετική ρύθμιση, η υπόθεση αυτή προηγείται της εν λόγω ρύθμισης, αν και έχει αλλάξει ο νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες ωστόσο το θέμα είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί και προκαλεί, τουλάχιστον, προβληματισμό στην κυβέρνηση.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.