Ειδησεογραφικό site

Σε τεντωμένο σκοινί η Βρετανία: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

30

Πυρετός διαβουλεύσεων στο κόμμα των Συντηρητικών για την αναζήτηση συμμάχων προκειμένου η Τερέζα Μέι να αποκτήσει τον αριθμό των πολυπόθητων 326 εδρών για να είναι ισχυρή στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε λίγη ώρα η ίδια δίνει εξηγήσεις στους συμπολίτες της για την πύρρειο νίκη του κόμματός της και αναμένεται να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις της.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα μιλήσει στις 12:00 αναλύοντας το ταπεινωτικό αποτέλεσμα για το κόμμα των Συντηρητικών που σκόρπισε χαμόγελα στο κόμμα των Εργατικών. Η Μέι κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα με τους αντάρτες του κόμματος να καραδοκούν και τους επίδοξους πολιτικούς συμμάχους της να είναι έτοιμοι να ζητήσουν γερά ανταλλάγματα.

Το πιθανότερο σενάριο: Συνεργασία Τόρις με το Δημοκρατικό Ενωτικό Kόμμα (DUP) της Β. Ιρλανδίας 

Η ηγέτης του Κόμματος των Ενωτικών (DUP) Αρλίν Φόστερ, μητέρα τριών παιδιών, ήταν η πρώτη με την οποία η Μέι είχε συνομιλίες. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα στις εκλογές του 2016 είχε κερδίσει 38 έδρες από τις συνολικά 108 διαθέσιμες έδρες.Είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, με οκτώ βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου και 38 έδρες στην Εθνοσυνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το κόμμα τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.Ιδρύθηκε το 1971 από τον Ίαν Πρίσλει κι έχει στενούς δεσμούς με την προτεσταντική εκκλησία.Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των exit polls, η Φόστερ αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και το πλαίσιο σχέσεων με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ενώ τόνισε ότι το κόμμα της έλεγε πάντα ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συνεργαστεί με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Το δύσκολο σενάριο: Συνεργασία Τόρις με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 

Η Τερέζα Μέι τείνει χείρα φιλίας στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της βορείου Ιρλανδίας μετά την πόρτα που έφαγε από το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. O εκπρόσωπός του Μένζις Κάμπελ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό.Υπενθυμίζεται ότι, το 2010 ο προκάτοχός της, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε κάνει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους του Νικ Κλεγκ . Ένα τέτοιο σενάριο διαγράφεται πλέον δύσκολο καθώς η τωρινή ηγεσία των Φιλελευθέρων έχει πει «όχι» σε συνεργασία με το κόμμα των Συντηρητικών αλλά και με το κόμμα των Εργατικών.  Oι Φιλελεύθεροι δεν ήθελαν τις πρόωρες εκλογές, δεν ήθελαν ποτέ το «Brexit» , ιδίως το σκληρό «Brexit» που έχει υποσχεθεί η Μέι στους συμπολίτες της.Το κόμμα θέλει επίσης νέο δημοψήφισμα με την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ε.Ε με επιλογή ακόμα και για επιστροφή.

Τρίτο σενάριο: Συνεργασία Τόρις με το σκωτσέζικο SNP

Το σκωτσέζικο κόμμα της Στέρτζεον «SNP» είναι μία καλή λύση για τη Μέι,ωστόσο, θα πρέπει η επικεφαλής των Συντηρητικών να δώσει ανταλλάγματα. Όπως, για παράδειγμα, να συμφωνήσει με την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.Το SNP θα μπορούσε να είναι σύμμαχος, έστω και αν η επίδοσή του στην Σκωτία ήταν κακή.Για την Στέρτζεον είναι η ώρα των αποφάσεων: ή θα στηρίξει τη Μέι ή θα στηρίξει τους Εργατικούς εγκαταλείποντας το  δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Τέταρτο σενάριο, μάλλον απίθανο: Η Μέι να αποχωρήσει και να αναλάβει άλλος την ηγεσία της χώρας

Ένα άλλο σενάριο θέλει την ίδια την Τερέζα Μέι να φεύγει από το προσκήνιο και να αναλαμβάνει άλλος την ηγεσία και την προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση. Ενδεχομένως ένας πολιτικός που πιστεύει περισσότερο το Brexit από την ίδια.Πιθανόν να αναλάβει το βάρος ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο ίδιος θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη άλλων κομμάτων. Θεωρητικά οι δεξαμενές είναι αρκετές, άλλα οι παραχωρήσεις που θα έπρεπε να κάνει στη συνέχεια θα ήταν σημαντικές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.