Ειδησεογραφικό site

Σε σπιράλ ασφυξίας ξανά η χώρα

71

 

tsipras

 

Σε ένα καταστροφικό σπιράλ απαιτήσεων για το δημόσιο χρέος παγιδεύεται η κυβέρνηση, η οποία καταβάλλει προσπάθειες να βρει ικανοποιητική λύση για να μπορέσει να τη διαχειριστεί και πάλι επικοινωνιακά. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να δώσει και πάλι πολιτικές διαστάσεις στο θέμα καθώς οι δανειστές συνεχώς υποδεικνύουν ότι υπάρχει ρητή συμφωνία για το πώς και πότε θα διευκολυνθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Του Γιάννη Χρηστάκου

Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε δυνατά τη συμφωνία για το χρέος εκτιμώντας ότι θα έχει μία σαφή καταγραφή για την απομείωσή του που θα πηγαίνει πακέτο με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση δέχτηκε γραμμένο (σύμφωνα με την παραδοχή του Κ. Ζαχαριάδη) και ψήφισε με τα δύο χέρια το τέταρτο μνημόνιο, έχοντας κατά νου ότι μέσα στον επόμενο Εurogroup θα είχε και συμφωνία για το χρέος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απογείωσε τη σημασία μίας τέτοιας θετικής εξέλιξης μιλώντας για γραβάτες και «εύλογη και έντονη προσδοκία θετικών εξελίξεων».

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ… ΓΡΑΒΑΤΑ

Εκείνο το βράδυ, λίγες ώρες πριν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψηφίσουν αδιαμαρτύρητα τα νέα μέτρα, ο Αλ. Τσίπρας είχε πει στους δημοσιογράφους ότι «τα νέα είναι τόσο θετικά που δυσκολευόμαστε να τα πιστέψουμε. Κρατάμε μικρό καλάθι βεβαίως, αλλά είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά». Οι γνωρίζοντες λένε ότι δεν ήταν μπλόφα εν όψει της ψηφοφορίας αλλά της εικόνας που είχε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις.

 

Αυτά έγιναν δύο βδομάδες νωρίτερα. Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας τηλεφωνεί ξανά στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Μανουέλ Μακρόν για να υπάρξει μία «καθαρή λύση» που θα του επιτρέψει να ισχυριστεί ότι πήγε το θέμα του χρέους ένα βήμα παραπέρα από τη συμφωνία που υπάρχει σήμερα. Η συμφωνία αυτή προβλέπει βραχυπρόθεσμη λύση για το χρέος η οποία περιγράφεται στις αποφάσεις του Εurogroup του Δεκεμβρίου και συνολική διευθέτηση με το τέλος του προγράμματος.

 

ΤΑ «ΨΙΛΑ» ΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

Στην εξίσωση υπάρχουν και «ψιλά» γράμματα τα οποία όμως αποτελούν τον πιο σοβαρό παράγοντα για τη ρύθμιση του χρέους που είναι η αποπληρωμή των χρεολυσίων ετησίως σε ποσοστό 15% του ΑΕΠ, κάτι που καθηλώνει την ανάπτυξη. Όλα αυτά και άλλες δύσκολες, τεχνικά, λεπτομέρειες δεν μπορούν να λυθούν με μία απόφαση Βερολίνου και ΔΝΤ για έναν πολύ απλό λόγο. Χρειάζεται τη νομιμοποίηση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και αποφάσεις κοινοβουλίων γι’ αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει σήμερα.

Φαίνεται όμως καθαρά ότι οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ο αιφνιδιασμός του Ευκλ. Τσακαλώτου για την πρόταση που του παρουσίασαν προ ημερών οι θεσμοί έδωσε τη θέση του στην αμηχανία.

Το πιο σημαντικό από όλα αυτά είναι και πάλι η εικόνα της χώρας. Με τις κινήσεις της κυβέρνησης, όπως αποκαλύφθηκε και από τα πρακτικά του πρόσφατου Εurogroup, η χώρα βρέθηκε στη δίνη μίας συζήτησης με περιορισμένα όρια αφού όπως φαίνεται ο υπουργός Οικονομικών ξαφνιάστηκε από την τροπή της συζήτησης και μίλησε για πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εάν υπέγραφε τη συμφωνία να μετάσχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση. Παράλληλα το στοίχημα που έβαλε στον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών ο Πολ Τόμσεν για το αν θα βγουν σωστές οι προβλέψεις της Κομισιόν ή του Ταμείου για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, επιτείνουν την εικόνα της παρακμής και της αντιμετώπισης που υπάρχει από τους εταίρους για την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά από όλα αυτά, Μαξίμου και Τσακαλώτος άρχισαν να χαμηλώνουν τις προσδοκίες και να διαρρέουν ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος η δόση δεν κινδυνεύει. Η προσπάθεια να υπάρξει έστω ένας αναλυτικός οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστεί με την προσδοκία να υπάρξει πρόοδος μετά το αδιέξοδο του Εurogroup. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι δεν θα υπάρξει κάτι εντυπωσιακό ούτε στο επόμενο της 15ης Ιουνίου αλλά ούτε και στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου για την οποία κάνει τα τηλεφωνήματά του ο Αλέξης Τσίπρας. Με αυτά τα δεδομένα και με την καταστροφική τακτική του να συνδέσει την αξιολόγηση με μία ανύπαρκτη διαπραγμάτευση για το χρέος η οποία φάνηκε από το Εurogroup ότι δεν είχε καμία προετοιμασία, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές της ότι βγαίνουμε από την κρίση για να περάσει καλοκαίρι.

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ… ΣΚΑΝΔΑΛΑ

 

Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι και πάλι λόγω απουσίας αποτελέσματος με τους δανειστές το καλοκαίρι θα περάσει με σκανδαλολογία, βρόμικα ΜΜΕ και φοροφυγάδες μέχρι να φτάσει η σειρά της επόμενης αξιολόγησης που έχει προγραμματισμένη έναρξη για τα τέλη Αυγούστου. Σε αυτήν περιλαμβάνονται μέτρα και δράσεις που είναι στην ατζέντα της περίφημης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, πράγματα δύσκολα και καθόλου δημοφιλή για την κυβέρνηση αφού, για παράδειγμα, περιλαμβάνει την απελευθέρωση της παρασκευής ψωμιού στα super market αλλά και της πώλησης Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων εκτός φαρμακείων.

Όσο για το χρέος, αυτό θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, όπως έχει συμφωνηθεί. Στην κυβέρνηση θα μείνουν τα μέτρα που ψήφισε και ένας τεράστιος πονοκέφαλος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Εάν τελικά γίνει έτσι, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο που είναι προγραμματισμένες οι γερμανικές εκλογές δεν θα υπάρξει εξέλιξη και όλα θα συζητηθούν με την τρίτη αξιολόγηση. Αυτό όμως σημαίνει ότι η Ελλάδα χάνει οριστικά το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης που θα βαρύνει σημαντικά τους Τσίπρα και Καμμένο με μία ακόμα βαριά ήττα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.