Ειδησεογραφικό site

Σάλος με τις καταστροφές στην Αγιά Σοφιά -Νέες φωτό με τρύπες σε τοίχους, σκόνες, σκουπίδια

32

Εδώ και λίγες ημέρες έχουν πλημμυρίσει τα social media φωτό που δείχνουν ζημιές στη λεγόμενη «Αυτοκρατορική Πύλη» της Αγιάς Σοφιάς. Πρόκειται για μια από τις εννέα πόρτες που οδηγούν στην κύρια αίθουσα και ονομάζεται «Αυτοκρατορική Πύλη» επειδή χρησιμοποιούνταν μόνο από τον αυτοκράτορα.

Μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί τοποθετήθηκε ένα μικρό φράγμα μπροστά από την αυτοκρατορική πύλη, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media ήδη από χθες.

Στην ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων αναφέρεται ότι «ανατέθηκε σε δύο διοικητικούς και τεχνικούς επιθεωρητές η διερεύνηση της καταστροφής της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας Τζαμί».

Και άλλες καταστροφές στην Αγιά Σοφιά -Τρύπες σε τοίχους, σκουπίδια
Εντωμεταξύ σε άλλες φωτό που κάνουν το γύρο των social media διακρίνονται και άλλες ζημιές που έχουν γίνει στην Αγιά Σοφιά.

Image
Οπως αναφέρει στο tweet της η επαγγελματίας ξεναγός Dilek Camurcu (tweet που εχει κάνει retweet και η Ενωση Ιστορίας Τέχνης Sanat Tarihi Derneği STD), υπάρχουν μεγάλες τρύποες στους τοίχους πίσω από την την είσοδο της Αγίας Σοφιάς. «Είναι σπασμένο ακριβώς όπως η πόρτα. Δεκάδες φρουροί ασφαλείας και εργαζόμενοι κοιτάζουν μόνο να δουν αν οι άνθρωποι είναι γυμνοί όταν μπαίνουν, αλλά ρωτάω τι έγινε με τους τοίχους, κανένας από αυτούς δεν ξέρει» γράφει σκωπτικά στο tweet της.

Ενώ στο μικρό βιντεάκι με τις ζημιές στην αυτκρατορική πύλη της Αγιάς Σοφιάς έγραφε η ξεναγός: «Αυτές οι ρωγμές στην πόρτα του τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς δεν μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς να χτυπηθεί πολλές φορές. Ρώτησα το θρησκευτικό προσωπικό και την ασφάλεια μέσα, κανείς δεν ξέρει τι έγινε.Η Αγιά Σοφιά, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται να δουν, δεν μπορεί να προστατευτεί».

Εχει ποστάρει μάλιστα και ένα ακόμη βιντεάκι που δείχνει καταστροφές σε τοίχους της Αγιάς Σοφιάς, γράφοντας: «Άλλη μια από τις πρόσφατες καταστροφές στην Αγία Σοφία. Οι αξιωματικοί δεν ξέρουν τι συμβαίνει. Κανείς δεν ξέρει».

Εικόνες που προδίδουν το λιγότερο παραμέληση, με σκουπίδια αλλά και σκόνες, έχουν ανέβει και στο twitter.

Image
Το θέμα καλύπτεται από το σύνολο σχεδόν των τουρκικών ΜΜΕ:

Στο twitter πριν από δυο ώρες ανέβηκε και η παρακατω ανάρτηση. Στη λεζάντα γράφει ότι είναι φωτό που ποσταρε κάποιος ξεναγός. «Φωτογραφία του φίλου ξεναγού πριν 30 λεπτά η Αγία Σοφία… Γρήγορη λύση. η πόρτα είναι κλειστή», γράφει.

Ερώτηση στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας

Image
Εντωμεταξύ, ο βουλευτής του CHP από την Κωνσταντινούπολη Gamze Akkuş İlgezdi υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, τον ΟΗΕ και την UNESCO, με αίτημα να απαντήσουν για τις καταστροφές αυτές στην Αγιά Σοφιά.

Ο βουλευτής Ilgezdi αναφέρει ότι το θέμα των καταστροφών στην Αγιά Σοφιά πρέπει να το αναλάβει η εισαγγελία και αναρωτιέται: «Πώς γίνεται να μην μπορούν να εντοπιστούν όσοι επιτίθενται στα ιστορικά μας μνημεία όπου ακόμη και η λήψη φωτογραφιών απαγορεύεται, πόσο μάλλον να επιτεθούν και να καταστρέψουν;».

«Αυτή η πόρτα δεν είναι πόρτα αχυρώνα, είναι μια ιστορική πόρτα 1400 ετών. Καλώ τους εισαγγελείς να κάνουν το καθήκον τους. Θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν πλάνα από κάμερες ασφαλείας για να εντοπιστούν αυτοί που προκάλεσαν αυτό το επαίσχυντο γεγονός και οι υπεύθυνοι να διωχθούν», προσθέτει.

Χαρακτηρίζει δε, επαίσχυντο γεγονός το ότι μέχρι την ώρα που κατέθεσε την ερώτηση δεν είχε λάβει θέση το αρμόδιο τουρκικό υπουργείο.

«Δεν έχει υπάρξει ούτε μία δήλωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μέχρι αυτή την ώρα. Αν αυτό δεν είναι ιστορική προδοσία, τι είναι; (…). Είμαστε αντιμέτωποι με ένα υπουργείο που δεν προστατεύει τις πολιτιστικές μας αξίες. Όταν το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν κούνησε ούτε το μικρό του δαχτυλάκι, ο Σύλλογος Ιστορίας της Τέχνης προσπάθησε να βρει πληροφορίες για το θέμα, αλλά του απάντησαν ότι δεν υπήρχε καν καταγραφή κάμερας. Ρωτάω; Θα λογοδοτήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για αυτή την επίθεση; Έχουν γίνει ενέργειες για την Αγία Σοφία; Αν όχι, τι περιμένετε; Να καταστραφεί;», γράφει ο εν λόγω βουλευτής.

Ερευνα για τις καταστροφές στην αυτοκρατορική πύλη της Αγιάς Σοφιάς
Πάντως, σύμφωνα με το ntv.com.tr η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την καταστροφή της ιστορικής «Αυτοκρατορικής Πύλης» της Αγίας Σοφίας<p>Πηγή: <a target=»_blank» href=»https://www.iefimerida.gr»>iefimerida.gr</a> – <a target=»_blank» href=»https://www.iefimerida.gr/kosmos/salos-me-tis-katastrofes-stin-agia-sofia-nes-foto-me-trypes-se-toihoys-skones-skoypidia»>Σάλος με τις καταστροφές στην Αγιά Σοφιά -Νέες φωτό με τρύπες σε τοίχους, σκόνες, σκουπίδια – iefimerida.gr</a></p>

Τα σχόλια είναι κλειστά.