Ειδησεογραφικό site

Πώς είδαν στο ΠΑΣΟΚ την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

46

Η θυελλώδης Κεντρική Επιτροπή που οδήγησε σε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, βρήκε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην Μάλαγα της Ισπανίας για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, όπου είχε συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του PES, ανάμεσά τους τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

«Όσο στον ΣΥΡΙΖΑ σφάζονταν, εμείς κάναμε επαφές υψηλού κύρους και επιπέδου» σχολίαζαν αιχμηρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το Σάββατο, κυριαρχούσαν στις συζητήσεις που είχε με τους ευρωσοσιαλιστές, οι εξελίξεις στην Ελλάδα. «Το κλίμα έχει αλλάξει για το ΠΑΣΟΚ. Εκεί που μας είχαν τελειωμένους, εντυπωσιάστηκαν πολύ με την άνοδο των ποσοστών του αυτοδιοικητικές εκλογές και στις νίκες σε δήμους – ιδίως την Αθήνα με τον Χάρη Δούκα – και στην περιφέρεια» έλεγε στέλεχος που συνόδευσε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ένα παλαιό στέλεχος του PSOE όταν ρωτούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πώς τα κατάφερε και άκουσε τις εξηγήσεις του, έσπευσε να σχολιάσει: «Vintage is back». «Φαίνεται ότι 15 χρόνια μετά την διεθνή επικράτηση της ορολογίας του Pasokification, επιστρέφουμε» σχολίασε κορυφαίο στέλεχος, όλο χαρά.

Την Κυριακή -την ημέρα που επισημοποιήθηκε η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ – ο Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου χειροκρότησε τον γιο του στον Μαραθώνιο της Αθήνας.

Ωστόσο στο μυαλό του είναι πάντα ο «μαραθώνιος του ΠΑΣΟΚ». Ξέρει πολύ καλά ότι κρίσιμο ορόσημο είναι οι ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2024. Αν εκεί το ΠΑΣΟΚ γίνει και επισήμως δεύτερο κόμμα, όπως ευελπιστούν στη Χ. Τρικούπη και δεν αποκλείουν οι δημοσκοπήσεις, θα πολιτευτεί με άλλον αέρα. Γι’ αυτό και θα επιχειρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα να ανοίξει την βεντάλια της πολιτικής ατζέντας, καταθέτοντας προτάσεις στο δημόσιο διάλογο, ώστε να καταγραφεί de facto ως αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα ξεκινά μπαράζ δημοσίων παρεμβάσεων και επισκέψεων, όπως έγινε την Παρασκευή με κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ που πήγαν σε δημόσια νοσοκομεία.

«Καλύτερα τρίτοι με 18% παρά δεύτεροι με 15%»
Κανείς δεν θέλει να σκέπτεται το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει τρίτο παρά τον σπαραγμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο μεγάλος φόβος είναι το ΠΑΣΟΚ να είναι μεν δεύτερο αλλά με πολύ χαμηλό ποσοστό, είτε δηλαδή να υποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση χάνοντας 2-3 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ να περάσει δεύτερο χωρίς αύξηση των ποσοστών του, είτε να τα αυξήσει οριακά, 1-2 μονάδες. Αυτό το σενάριο το ξορκίζουν καθώς θα δείξει ότι δεν υπάρχει ρεύμα και προοπτική κυβερνητικής εναλλακτικής. Όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «προτιμώ να είμαστε τρίτοι με 18% παρά δεύτεροι με 15%».

Σε κάθε περίπτωση οι ευρωεκλογές θα κρίνουν το επόμενο διάστημα μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ θα ανοίξει- είτε έτσι είτε αλλιώς- το θέμα της σύμπραξης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αντιπαρατεθούν στη ΝΔ. Έχει σημασία επίσης το ποσοστό που θα λάβουν τυχόν νέα κόμματα που θα προκύψουν στις ευρωεκλογές, όπως άφησε π.χ. να διαφανεί η Ομπρέλα στην επιστολή αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ώρα έχει παγώσει κάθε συζήτηση. Γιατί μπορεί μεν ο Ν. Ανδρουλάκης να συμφώνησε με τον Στέφανο Κασσελάκη στην συνάντηση τους για κοινές πρωτοβουλίες στα θέματα των υποκλοπών και του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, ωστόσο προβληματίζει σφόδρα το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ όσο ενισχύεται ο Κασσελάκης εσωτερικά, τόσο κερδίζουν οι ακραίοι σύμμαχοι του, προεξάρχοντος του Παύλου Πολάκη, οποίος είναι κόκκινο πανί για το ΠΑΣΟΚ.

Εκτός εάν ισχύσει η πρόβλεψη ενός έμπειρου νεοπροεδρικού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στο καυτό διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής, έλεγε: «Ο πρώτος που θα φάει ο Κασσελάκης όταν παγιωθεί, θα είναι ο αψύς Κρητικός…»

Τα σχόλια είναι κλειστά.